Illustration for article titled Van valami, amiben Ukrajna világrekorder

Függetlenné válása óta keleti szomszédunk gazdasága csökkent a leglendületesebben a világon. Ukrajna az ezredforduló óta eltelt másfél évtizednek is negatív rekordere posztszovjet vonalon.

Advertisement

Találtam itt még két érdekes adatot, amik jól alátámasztják, hogy miért vagyok folyton szkeptikus, amikor a mindenkori ukrán politikai-gazdasági elit teljesítménye kerül szóba.

Az ukrán GDP 1991 és 2014 között 35 százalékkal csökkent, ez a leggyengébb adat 166 országé között, amelyek mutatói hitelesek és publikusak. A második Moldova 29, a harmadik pedig Grúzia 15,4 százalékos visszaeséssel. Ebben az időszakban még két ország volt, ami negatív teljesítményt tudott felmutatni: Zimbabwe és a Közép-afrikai Köztársaság.

Advertisement

A siralmas ukrán szám elsősorban a rendszerváltás utáni összeomlással magyarázható, az első időkben a gazdaság 60 százaléka veszett el úgy, mintha sose lett volna. A dolgok helyrehozása mindazonáltal a 90-es végi reformok után sem indult meg elég lendületesen, hiszen 2000-től számítva a teljes exszovjet térségben is Ukrajnában volt a legszerényebb a növekedés. Hiába volt alacsony a bázis, ez a szám is csak 69,8 százalékos. A második legrosszabb teljesítményt – nyilván más kontextusban – Észtország nyújtotta 75,7%-kal. A legjobb három: Azerbajdzsán 4,8-szoros, Türkmenisztán 3,1-szeres és Tadzsikisztán 2,9-szeres GDP-növekedéssel.

Hogy Ukrajna nem az idén fog felzárkózni, abban természetesen már nemcsak a gyalázatos elitek a hibásak, hanem a háborús események is. 2015 második negyedévében 14,7%-os GDP-zuhanást mértek az előző év ezen időszakához képest. Az ukrán kormánynak két forgatókönyve van 2016-ra, az optimista 2%-os növekedéssel, a pesszimista 0,3%-os eséssel számol.

Advertisement

Fotó: Andrew Burton/Getty

Share This Story

Get our newsletter