F√ľggetlenn√© v√°l√°sa √≥ta keleti szomsz√©dunk gazdas√°ga cs√∂kkent a leglend√ľletesebben a vil√°gon. Ukrajna az ezredfordul√≥ √≥ta eltelt m√°sf√©l √©vtizednek is negat√≠v rekordere posztszovjet vonalon.

Tal√°ltam itt m√©g k√©t √©rdekes adatot, amik j√≥l al√°t√°masztj√°k, hogy mi√©rt vagyok folyton szkeptikus, amikor a mindenkori ukr√°n politikai-gazdas√°gi elit teljes√≠tm√©nye ker√ľl sz√≥ba.

Az ukr√°n GDP 1991 √©s 2014 k√∂z√∂tt 35 sz√°zal√©kkal cs√∂kkent, ez a leggyeng√©bb adat 166 orsz√°g√© k√∂z√∂tt, amelyek mutat√≥i hitelesek √©s publikusak. A m√°sodik Moldova 29, a harmadik pedig Gr√ļzia 15,4 sz√°zal√©kos visszaes√©ssel. Ebben az idŇĎszakban m√©g k√©t orsz√°g volt, ami negat√≠v teljes√≠tm√©nyt tudott felmutatni: Zimbabwe √©s a K√∂z√©p-afrikai K√∂zt√°rsas√°g.

A siralmas ukr√°n sz√°m elsŇĎsorban a rendszerv√°lt√°s ut√°ni √∂sszeoml√°ssal magyar√°zhat√≥, az elsŇĎ idŇĎkben a gazdas√°g 60 sz√°zal√©ka veszett el √ļgy, mintha sose lett volna. A dolgok helyrehoz√°sa mindazon√°ltal a 90-es v√©gi reformok ut√°n sem indult meg el√©g lend√ľletesen, hiszen 2000-tŇĎl sz√°m√≠tva a teljes exszovjet t√©rs√©gben is Ukrajn√°ban volt a legszer√©nyebb a n√∂veked√©s. Hi√°ba volt alacsony a b√°zis, ez a sz√°m is csak 69,8 sz√°zal√©kos. A m√°sodik legrosszabb teljes√≠tm√©nyt ‚Äď nyilv√°n m√°s kontextusban ‚Äď √Čsztorsz√°g ny√ļjtotta 75,7%-kal. A legjobb h√°rom: Azerbajdzs√°n 4,8-szoros, T√ľrkmeniszt√°n 3,1-szeres √©s Tadzsikiszt√°n 2,9-szeres GDP-n√∂veked√©ssel.

Advertisement

Hogy Ukrajna nem az id√©n fog felz√°rk√≥zni, abban term√©szetesen m√°r nemcsak a gyal√°zatos elitek a hib√°sak, hanem a h√°bor√ļs esem√©nyek is. 2015 m√°sodik negyed√©v√©ben 14,7%-os GDP-zuhan√°st m√©rtek az elŇĎzŇĎ √©v ezen idŇĎszak√°hoz k√©pest. Az ukr√°n korm√°nynak k√©t forgat√≥k√∂nyve van 2016-ra, az optimista 2%-os n√∂veked√©ssel, a pesszimista 0,3%-os es√©ssel sz√°mol.

Fotó: Andrew Burton/Getty