21 ezer lemezzel és működő webshoppal eladó egy pesti lemezbolt. Még két hétig vihető.

Ritkán látni olyan hirdetést, amely egy teljes, működő üzletet bocsát áruba, olyat meg még ritkábban, amikor egy valódi, ismert lemezboltról van szó. Bár engem például ennek a 21 ezer lemeznek csak a töredéke érdekelne, arra azért kíváncsiak voltam, milyen sors várhat egy ekkora készletre.

A bakelit.hu évek óta működik a Gyulai Pál utcában, és a tulajdonos, Aradi László most eladásra kínálja. Ahogy a hirdetésben is írja, igazi bombasztori nincs a döntés mögött. Vidékre költözött, teljesen másfajta vállalkozást indított: méghozzá egy motorbontót. A lemezbolttal így már nincs ideje foglalkozni, ráadásul a másik vállalkozáshoz is pénz kell, ezért akarja eladni az üzletet. Gyorsan, október végéig.

Advertisement

Érdeklődők vannak – épp előttünk is jön egy –, és bár ötmillió forint nem kevés pénz, a tulajdonos szerint ez biztosabb üzlet, mint ugyanennyiért venni egy használt autót, és taxizni.

Advertisement

A bolt PC-bontóként indult, ebből fejlődött ki előbb a hi-fi részleg, majd jött a bakelitlemez, és most mindhárom egy üzlethelyiségben van. A lemezboltnak külön üzletvezetője is van, Aradi szerint a majdani új tulajdonos akkor járna a legjobban, ha meghagyná a jelenlegi formájában, a személyzettel együtt.

A brand be van járatva, megy, és Aradi szerint egy teljesen új üzletet elindítani minimum három évbe kerülne – nekik is ennyi időbe telt, mire felépítették ilyen szintre. Külön kiemeli a webes nyilvántartást és a marketinget, amivel szerinte a többi budapesti lemezbolt kevésbé foglalkozik, ők viszont még az olyan részletekre is figyeltek, mint a céges logóval ellátott belső borító. Cserébe az elsők között dobja fel őket a Google, ha a budapesti lemezboltokra keresünk.

Advertisement

Könnyen lehet az is, hogy mindezek ellenére a hónap végén megszűnik az üzlet: a tulajdonos addig adott magának haladékot, és ha nem sikerülne vevőt találni, kénytelen lesz leárazni a készletet. Akkor talán piszkálni is lehet a lemezeket – most felirat figyelmeztet arra, hogy ezt inkább ne tegyük.

Advertisement

Hogy jó üzlet-e bakelitlemez? (Vagy vinil – itt az ember nem lehet tökéletes soha. ) Ha Magyarországon nincs is annyira látványos reneszánsz, mint amilyet ez a cikk ír le külföldön, nálunk is megvan a bakelit tábora. Bár Aradi szerint el sem tűnt, stabilan megmaradt, miközben a CD közönsége fogyatkozott meg radikálisan.

Advertisement

Az nem derült ki, van-e olyan műfaj, ami különösen népszerű lenne a lemezvásárlók körében, inkább időszakok vannak, amikor épp a DJ-lemezeket, vagy a klasszikus, esetleg a régi rocklemezeket viszik.

Advertisement

A vásárlók közt sincsenek kimondottan felülreprezentált csoportok vagy korosztályok, a kereslet a használt bakelitlemez iránt egyenletes. Igény szerint új kiadású lemezeket is behoznak, de abban szinte minden magyar boltos egyetért, hogy ezek tényleg nagyon drágák a hét-nyolcezer forintos áraikkal. Maradnak tehát a second handek, a kérdés pedig csak az, megmarad-e egyben a kínálat, vagy leárazva lehet majd bármit elvinni egyenként.

Fotók: Nagy Attila/Cink

Advertisement

Advertisement