A magyarországi lakcímmel rendelkezőknek az új választási törvény szerint 2 szavazatuk van: egyet választókerületük egyéni jelöltjére, egyet pedig listára adhatnak le. Mondom a törvény szerint. Mi úgy hallottuk, a 6. kerületben nem ilyen egyszerűen mennek a dolgok.

Az előbb beszéltem telefonon egy magát megnevezni nem kívánó Együtt-PM aktivistával, akinek nem volt egyszerű dolga a szavazásnál. Emberünk szegedi lakos, de jelenleg Budapesten él, ezért annak rendje és módja szerint átjelentkezett, hogy a fővárosban szavazhasson. Miután kiállta a sort, és odaért a szavazókörhöz, a bizottság tagjai csak egy szavazólapot adtak a kezébe, amelyen az egyéni jelöltek szerepelnek. Az aktivista a fülkében jött rá, hogy valami nem stimmel, ezért kiment elkérni a másik lapot is.

Odaadták neki, szavazott, és ahogy az ilyenkor szokás, indítványozta, hogy vegyenek föl jegyzőkönyvet az esetről. Az már kevésbé normális, hogy erre a helyi választási bizottság többszöri felszólításra sem volt hajlandó. A pórul járt szavazót átküldték egy másik címre, a Teréz körút és a Dob utca sarkára ügyet intézni, ahova nem ment át, hanem szólt az Eötvös utcában álló rendőröknek az ügyről.

A rendőrök szóltak a központnak, most közösen várnak arra, hogy történjen valami.

Remélem, a Cink-olvasóknak odaadták mindkét szavazólapot kérés nélkül. Ha nem, írd meg kommentben!

Advertisement

Update:

Most kaptuk a hírt, hogy az ügy végül lekerekedett. Bár a rendőrök nem tudtak intézkedni az ügyben, a Kormányváltók helyszíni delegáltján keresztül az aktivistának sikerült kierőszakolnia egy jegyzőkönyvet az ügyről.