Posztapokaliptikus kast√©ly, √©letunt szem√©lyzet, olajos madarak, v√©c√©bŇĎl elŇĎugr√≥ kardsz√°rny√ļ delfin, menek√ľltekkel teli cs√≥nakok, l√≥gyilkos hentes, 5000 sz√°zal√©kos kamat√ļ zsebp√©nzk√∂lcs√∂n√∂k, √©s a t√∂khint√≥j√°val k√∂z√ļti balesetet szenvedett HamupipŇĎke, akit a paparazz√≥k fot√≥znak.

Ilyen attrakci√≥k vannak az angliai Weston-super-Mare-ban megrendezett Dismaland ‚Äď Komorpark ‚Äď nevŇĪ ki√°ll√≠t√°son, amit az egyik legh√≠resebb √©s legrejt√©lyesebb grafittis, Banksy hozott √∂ssze. Az ŇĎ mŇĪveibŇĎl is van a parkban vagy t√≠z, de √∂tven m√°sik mŇĪv√©sz is ki√°ll√≠tott.

A park tele van fogyaszt√≥i t√°rsadalom ellen sz√≥l√≥ √ľzenetekkel, de a mondanival√≥j√°t a szervezŇĎ is el√©g j√≥l √∂sszefoglalta: it‚Äôs a theme park whose big theme is ‚Äď theme parks should have bigger themes.

A park 36 napon kereszt√ľl lesz nyitva, holnap l√°togathatja elŇĎsz√∂r a nagyk√∂z√∂ns√©g. Naponta 4000 jegyet adnak el, darabj√°t 3 font√©rt. √ögy sz√°m√≠tj√°k, el√©g nagy lesz r√° a kereslet, amit nem is csod√°lok: t√°rsadalomkritika ide vagy oda, a romporn√≥, a zombi- √©s katasztr√≥fafilmek vil√°g√°ban az emberek m√°r a vil√°gv√©g√©t is romantiz√°lt√°k, √ļgyhogy egy ilyen rohad√≥ vid√°mpark pont telibe traf√°lja a k√∂z√≠zl√©s√©t, b√°r sim√°n lehet, hogy ez volt a c√©l: ir√≥nia, hogy r√°mutassanak, a fogyaszt√≥i t√°rsadalom rajong a saj√°t pusztul√°s√°√©rt, a giccs roml√°sa a legn√©pszerŇĪbb giccs ‚Äď b√°r m√°r ez is k√∂zhelynek sz√°m√≠t, √ļgyhogy el√©g is b√∂lcs√©szked√©sbŇĎl.

Advertisement

Advertisement

Egy biztos, nekem borzaszt√≥an tetszik ez az eg√©sz, √©s nagyon sajn√°lom, hogy nem lesz lehetŇĎs√©gem megl√°togatni. √ćgy r√°n√©z√©sre ezerszer √©rdekesebbnek tŇĪnik, mint b√°rmelyik vid√°mpark, ahol voltam.

via Guardian, Mashable, Fortune, C4 Képek: FB