Seg√≠ts√©get k√©rek a term√©szettud√≥s sz√°rmaz√°s√ļ olvas√≥kt√≥l. F√ľles kutya a dar√°zsf√©szek ki√°s√°sa k√∂zben sosem l√°tott anyagra bukkant a kertben.

K√ľl√∂n√∂s jelens√©g ok√°t szeretn√©m kider√≠teni.

F√ľles, a sz√°lk√°s szŇĎrŇĪ t√∂rpetacsk√≥, hivatalosan kotor√©keb, tegnap t√©nyleg kotorni kezdett a kertben, a f√∂ldidarazsak elhagyott f√©szk√©n√©l. Megh√∂kkentŇĎen nagy vermet √°sott. Amikor kim√°szott, √©szrevett√ľk, hogy valami ny√°lka tapadt a fej√©re a f√∂ld alatt. √Ātl√°tsz√≥ volt, csillog√≥ √©s rettentŇĎen ragad√≥s, mintha mondjuk j√≥ sok csigany√°lka lenne. Vagy mintha r√°turh√°ztak volna a kuty√°ra egy nagyot, de nem undor√≠t√≥ csom√≥s z√∂ldet, hanem sz√©p homog√©n √°tl√°tsz√≥t. Sv√°jci turha!

√Čn igaz√°b√≥l arra gondoltam, hogy meztelencsig√°k k√∂lt√∂ztek be az elhagyatott j√°ratba. Csakhogy az√≥ta sem j√∂tt le F√ľles fej√©rŇĎl. Pedig Imola pr√≥b√°lta lemosni, elŇĎbb sima v√≠zzel, azt√°n szappannal, kef√©vel, de az istennek nem j√∂tt le, olyan a kutya most, mintha be lenne zsel√©zve egy foltban.

Sz√≥val azt szeretn√©m kider√≠teni, milyen √°llat vagy n√∂v√©ny lehet, ami ilyen hihetelen√ľl ragad√≥s, szinte let√∂r√∂lhetetlen anyagot v√°laszt ki mag√°b√≥l. Nem tudom, hogy a megfejt√©sben seg√≠t-e, de Rog√°n Antal l√©gvonalban 250-300 m√©terre lakik tŇĎlem.