Gondoltad volna, hogy a hatvanas évek legjobb magyar énekesnős mixét egy edinburgh-i férfi rakta össze? Volt miből válogatnia: az összes megjelent számot meghallgatta a korszakból, Koncz Zsuzsától Magay Klementináig. Itt vannak a dalok, és egy interjú is a rajongó skóttal.

Advertisement

Teljesen véletlenül akadtam rá a Mixcloudon egy Beat Lány (The Female Sound of Sixties Hungary) című, 71 perces mixre: a Cinnamonk nevű feltöltőre a szintén 60-as évekbeli francia mixek miatt figyeltem fel, és meglepve láttam, hogy a francia, olasz, brazil korabeli playlistek mellett ott figyel egy magyar is.

Advertisement

Beat Lány (The Female Sound of Sixties Hungary) by Cinnamonk on Mixcloud

Méghozzá milyen jó! Eleve, a dalok között még nekem is volt újdonság, pedig amikor megpróbáltuk összegyűjteni a beatkorszak legjobb magyar számait a Quartnál, végigrágtam magam jó páron. És ezen túl is ügyesen kikerüli a Nem vagyok én apáca vagy a Mindenkinek van egy álma csábítását, a legtöbb dalt szinte soha nem hallani ma már sehol.

Advertisement

Rögtön az indító Koncz Zsuzsa-szám, az Eretnek vágy ütősebb, mint a legtöbb ismert dala, és Zalatnaytól vagy Kovács Katitól sem feltétlenül a slágereket halljuk, hanem a legjobbakat (na jó, A festő és a fecskék kivételével, de ha valaki nem ért magyarul, azzal se lehet sok baja).

A korabeli nemzetközi garázsrockzsánerbe passzoló Wittek Mari- vagy Nagy Éva-daloknak régóta rajongója vagyok, de például Karda Beáta első számát nem ismertem (pedig szuper, az összes későbbi slágerét veri), Mézga Kriszta (Földessy Margit) betétdala pedig kellemes meglepetés itt. Különösen jó, hogy ezeknek a daloknak a túlnyomó többségét itthon évtizedekig elintézték egy kézlegyintéssel, hogy hol vannak ezek a tinglitangli marhaságok a Radics Bélához meg a Syriushoz képest, miközben semmi baj nincs a legtöbbel, sőt.

Advertisement

Szóval, ez a mix már önmagában nagy zsupánság, de azért kíváncsi lettem, hogyan lesz valaki Edinburgh-ból ekkora szakértő a témában, úgyhogy megkerestem a mixet készítő Matthew Meeket, ő pedig készségesen válaszolt a kérdéseimre.

Honnan ismered ezeket a zenéket? Gondolom, Edinburgh-ban nincs túl sok Ambrus Kyri-rajongó.

Advertisement

Úgy fedeztem fel őket, hogy hatvanas évekbeli női garázsrockot kerestem, és belefutottam az Ezek a fiatalok című filmzenelemezbe, ami csodálatos felfedezésnek bizonyult. Láttam aztán pár részletet a filmből, amelyekben Koncz Zsuzsa énekelt, és egészen beléjük szerettem. Ami különösen megfogott, hogy mennyivel kifinomultabbak ezek a számok a korabeli kelet-európai zenéknél. Később felfedeztem a nagyszerű Paprikázz fel! című válogatást, ahonnét több szám is szerepel a mixben, illetve ugyanez a kiadó, a Finders Keepers kiadott egy Zalatnay Sarolta-válogatást is, így az ő életművében is jobban el tudtam mélyülni.

De a mixed ennél jóval komolyabb ismeretekről tanúskodik.

Tavaly elkezdtem vásárolni a korabeli magyar kislemezeket, és még jobban megismerni ezt a szcénát. Imádok hatvanas évekbeli zenéket keresni a világ minden tájáról, és részt veszek egy ezzel foglalkozó honlap, a Ready Steady Girls szerkesztésében is. Írtam oda egy kétrészes cikket a korabeli magyar énekesnőkről, remélem, nincsenek benne hülyeségek!

Advertisement

Nincsenek, sőt magyarul se nagyon láttam ilyen jó összefoglalót a témáról.

Amikor nekikezdtem, elhatároztam, hogy meghallgatom az összes kis- és nagylemezt, amit magyar énekesnő énekelt a hatvanas években. Sajnos, nem volt magyar ismerősöm, aki segíthetett volna ebben, ezért ezt a diszkográfiát és a Hungaroton honlapján hallható félperces részleteket felhasználva mindent meg tudtam hallgatni, aminek nyoma volt.

Advertisement

Neked is feltűnt akkor, hogy a magyar énekesnői színtéren nem is annyira az angolszász, hanem az olasz–francia hatás volt a meghatározó?

Biztos van ebben igazság, pláne, hogy az első magyar dalok a korszakból mind olasz slágerek feldolgozásai voltak. De számomra ez a magyar hangzás sajátosnak tűnik, meg az is, hogy az énekesnők ennyire sikeresek voltak. Igaz, hogy népszerűbbek voltak a férfi énekeseknél is?

Advertisement

A férfi szólistáknál igen, azok amúgy is főleg hagyományos táncdalokat énekeltek, de nálunk a hatvanas évekről nem lehet a beatzenekarok említése – Illés, Metro, Omega stb. – nélkül beszélni. Ezeket is szoktad hallgatni?

Hogyne, nagyon jók, szerintem nem is nagyon hallottam rosszat közülük. Az én kedvencem az Illés, de a Metro, Omega, Atlantis és a Dogs neve is beugrott egyből.

Advertisement

A korabeli kelet-európai országokéhoz képest milyennek találod a hatvanas évek magyar zenéjét?

Szerintem a magyarok akkor mérföldekkel a többiek előtt jártak, különösen az énekesnők. Próbálok a többi országból is meghallgatni sok mindent, de úgy látom, máshol nem voltak ilyen szintű tehetségek és ilyen szaktudás. Talán még a csehszlovákoknál, de a magyarok őket is lenyomják! Romániában például nem is nagyon voltak hallgatásra érdemes énekesnők akkoriban, míg a jugoszlávoknál igen, de ők túlságosan is ráálltak az olasz, francia, angolszász slágerek közepes feldolgozásaira. Bulgáriában, az NDK-ban és Lengyelországban is voltak érdekes énekesnők, de ők meg amatőrösnek hangzanak sokszor.

Advertisement

A magyarokon kívül milyen énekesnőket hallgatsz még a korszakból?

Igyekszem a világ minden tájáról megismerni őket, de különösen az olasz, francia, japán, brazil, mexikói, dél-koreai, ausztrál, új-zélandi, finn, svéd, indonéz, szingapúri, hongkongi énekesnők a kedvenceim.

Advertisement

A YouTube-csatornádra feltöltött saját kislemezeid alapján adja magát a kérdés, hogy a zeneiparban dolgozol-e?

Nem igazán, néha segítek a régi zenékre specializálódó Ace Records kiadónak információkkal vagy lemezekkel, de ezt leszámítva nincs közöm a zeneiparhoz.

Share This Story

Get our newsletter