Katonai államcsíny Európában? 2014-ben? Ugyan már, még viccnek is rossz.

1. Viktor Janukovics elkergetett ukr√°n √°llamfŇĎ d√©lelŇĎtti besz√©d√©ben fontosnak tartotta hangs√ļlyozni, hogy ŇĎ az orsz√°g egyetlen legitim eln√∂ke, sŇĎt egy√ļttal a hadsereg fŇĎparancsnoka is. Besz√©lt arr√≥l is, hogy hi√°ba felejtette el mindenki, milyenek a fasiszt√°k (szerinte pont olyanok, mint a Kijevben puccsal hatalomra ker√ľlt exellenz√©k), az ukr√°n tisztek pontosan tudj√°k, mi a d√∂rg√©s, √©s nem fognak engedelmeskedni a bandita √°leln√∂k √©s a korm√°ny parancsainak. Ezenfel√ľl Janukovics jelezte m√©g, hogy amint a k√∂r√ľlm√©nyek engedik, visszat√©r, nem is olyan sok√°ra.

2. Ihor Tenyuk honv√©delmi miniszter egy nyilatkozat√°ban arra k√©rte az ukr√°n oligarch√°kat (val√≥j√°ban gazdag √©s tiszteletre m√©lt√≥ polg√°roknak nevezte ŇĎket), hogy lehetŇĎs√©geikhez m√©rten j√°ruljanak hozz√° a hadsereg moderniz√°l√°s√°hoz. A hadsereg tarsoly√°b√≥l ugyanis minden hi√°nyzik, a harci szellemet kiv√©ve. Se strat√©gia, se p√©nz, se korszerŇĪ technika, se felszerel√©s nincs. R√°ad√°sul mik√∂zben a sz√°razf√∂ldi haderŇĎ l√©tsz√°ma 41 ezer fŇĎ kellene legyen, 20 ezernyi harck√©sz√ľlt katon√°val, ut√≥bbiak 6 ezren vannak pillanatnyilag. (Ez nekem laikusk√©nt irre√°lisan kev√©snek tŇĪnik, de ez van az √ļjs√°gban.) Tenyuk megmagyar√°zta azt is, mi√©rt nem tesznek semmit a Kr√≠m-f√©lszigeten akkor, amikor (elvben) ismeretlen fegyveresek foglalj√°k el a b√°zisaikat. Azt mondta, Ukrajn√°ban nincs hadi√°llapot, aminek hi√°ny√°ban minden leadott l√∂v√©s az orsz√°g lakoss√°ga elleni t√°mad√°snak minŇĎs√ľlne.

Advertisement

3. A kr√≠mi parlament kedden d√©lelŇĎtt nagy t√∂bbs√©ggel hat√°rozatot hozott az auton√≥m k√∂zt√°rsas√°g f√ľggetlens√©g√©rŇĎl. Ennek r√©szek√©nt a parlament (elvben) √°tvette a parancsnoks√°got a f√©lszigeten √°llom√°soz√≥ ukr√°n haderŇĎ felett, bele√©rtve a Fekete-tengeri flott√°t is.

4. Olekszandr Turcsinov ideiglenes √°llamfŇĎ bejelentette, l√©trehozz√°k az ukr√°n nemzeti g√°rd√°t, amelynek feladata az orsz√°g szuverenit√°s√°nak megv√©d√©se lesz, mind a k√ľlsŇĎ, mind a belsŇĎ ellens√©ggel szemben. A g√°rd√°ba magasan kvalifik√°lt tartal√©kos tisztek mellett olyan fiatal f√©rfiakat sorozn√°nak be √∂nk√©ntes alapon, akik m√°r let√∂lt√∂tt√©k sorkatonai szolg√°latukat. Oleszandr Kuzmuk parlamenti k√©pviselŇĎ szerint felmer√ľlhet, hogy ide csoportos√≠tsanak √°t bizonyos bel√ľgyi elitalakulatokat.

Advertisement

Mondom, hogy √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©let. El√©g furcsa (plusz nagyon durva √©s nagyon v√©res) lenne, ha Janukovics az oroszokhoz √°t√°llt ukr√°n harckocsikon lovagolva t√©rne vissza Ukrajn√°ba. Viszont igaz√°n fantasztikus teljes√≠tm√©ny lenne egy politikai hull√°t√≥l.

(fotó: Sean Gallup/Getty)