This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Van egy ország, ahol úgy igazán beütött a házi pálinkafőzés

Ugandában bizonyos szempontból még Magyarországnál is többet isznak, és a cucc nem a boltból jön, hanem a falu széléről.

Advertisement

Volt angol gyarmat állampolgáraként az ugandai alkoholista természetesen gint iszik, de az a gin nem Hendrick’s, nem önti fel tonikkal, nem is kevergeti uborkaszelettel. A gin banángin vagy cukornádmaradék-gin, a falu szélén készül üstökben. Waraginak hívják, a szó az angol war ginből (háborús gin) származik.

Erről a sajátos szubkultúráról készült a Vice sajátos dokumentumfilmje, ami beépülős alkoholista-dokumentumfilmként természetesen kétszer olyan hosszú, mint kéne, ráadásul lódítással indít: Uganda nem vezeti a világranglistát alkoholfogyasztásban.

Advertisement

A film a WHO nagy alkoholkörképének 2004-es kiadására hivatkozik, és lehet, hogy azóta változott a világ, de a 2014-es dokumentumban az első tízbe se férne be, a vezető kilenc kelet-európai ország (Magyarország a 8.) és Andorra mellé. Az első egyébként Belarusz, ahol minden emberre évi átlag 17,5 liter elfogyasztott alkohol jut (Ugandában ez a szám 9,8 liter).

Ha elmerülünk egy kicsit az adatokban, van egy szám, ami alapján Uganda sem szégyenkezhet. Ha nem az egész népességre vetítjük az alkoholfogyasztást, hanem csak azokat nézzük, akik ténylegesen isznak, akkor a fejenként, évente elfogyasztott 23,7 liter alkohollal az ország hirtelen elszárnyal Magyarország (16,3) és Belarusz (22,1) mellett, csak Moldova (25,4) és – természetesen – Dél-Korea (27,5) előzi meg.

Advertisement

Ennél is érdekesebb, ha azt nézzük, mennyit isznak a férfiak és a nők. A kelet-európai országokban a férfiak sokkal többet: Magyarországon 23,8 litert, Belaruszban 30,9 litert, Moldovában 35,4 litert, Dél-Koreában 37,6 litert. Ugandában ez a szám 25,6 liter, alig több, mint a 23,7 literes átlag, ami azt mutatja, hogy Kelet-Európával ellentétben a férfiak és a nők együtt kábé ugyanannyit isznak.

Ez a szám a filmben is pompásan látszik. A kelet-európai férfialkoholizmussal szemben a bemutatott faluban és a főváros Kampalában is egymásnak adják a férfiak és a nők a waragis műanyag bögréket, majd a nap végére együtt készülnek be. A férfiak azért kicsit jobban, mint a nők.

Share This Story

Get our newsletter