Van egy gimn√°zium Bud√°n, az elsŇĎ ker√ľletben. Majdnem egy √©vtizede egy igazgat√≥nŇĎ vezeti az iskol√°t, nem is ak√°rhogyan. Az EMMI most v√°ratlanul √©rv√©nytelen√≠tette a tantest√ľlet √°ltal teljes mellsz√©less√©ggel t√°mogatott Bajk√≥ Judit p√°ly√°zat√°t. Tegnap volt a nap, mikor a korm√°ny beler√ļgott az alma materembe.

Iskola t√ļl a saj√°t hat√°rain

Mikor elsŇĎre olvastam Erd√©lyi P√©ter cikk√©t a 444-en a Szil√°gyir√≥l, azonnal elkezdtem t√©pelŇĎdni, hogy mit k√©ne, hogyan k√©ne √≠rnom az √ľgyben. Nem feladatom m√©ltatni Bajk√≥ Judit teljes√≠tm√©ny√©t, de az eredm√©nyek maguk√©rt besz√©lnek: az iskola az elm√ļlt cirka 10 √©vben, az ŇĎ vezet√©se alatt prosper√°lt, sz√°mtalan p√°ly√°zatot nyert el √©s val√≥di szellemi mŇĪhelyk√©nt funkcion√°lt.

A Szil√°gyi az iskol√°k vissza√°llamos√≠t√°sa elŇĎtt mintap√©ld√°ja volt auton√≥m m√≥don mŇĪk√∂dŇĎ, erŇĎs l√°bakon √°ll√≥, az √∂nkorm√°nyzattal politikai oldalt√≥l f√ľggetlen√ľl j√≥l egy√ľttmŇĪk√∂dŇĎ gimn√°ziumnak. Az √°llamos√≠t√°s √©s az azzal j√°r√≥, ny√°lkak√©nt mindenre r√°telepedŇĎ b√ľrokr√°cia mindig az ilyen int√©zm√©nyeknek f√°j a legjobban. Ez√©rt t√∂rt√©nt, hogy mikor 2013-ban elkezdŇĎd√∂tt a k√∂zpontos√≠t√°s, a Szil√°gyi egy emberk√©nt √°llt ki az √°llami befoly√°s kiterjeszt√©s√©vel √©s a KLIK b√ľrokrat√°inak f√∂l√∂sleges, fojtogat√≥ bas√°skod√°s√°val szemben.

Azoknak, akik most azt hiszik, gyŇĎzelmet arattak egy √ļjabb bŇĪn√∂s liber√°lis f√©szek f√∂l√∂tt sajnos azt kell √ľzennem, hogy itt azt√°n t√©nyleg nem volt semmi l√°tnival√≥. A Szil√°gyiban nem hogy politikai nevel√©s nem zajlott, de a tan√°ri kar k√≠nosan √ľgyelt arra mindig, hogy az oszt√°lyteremben megtartsa a k√©t l√©p√©s t√°vols√°got a p√°rtpolitik√°t√≥l. √Āllampolg√°ri nevel√©s volt abban az √©rtelemben, hogy l√©tezett belsŇĎ k√∂z√©let, a di√°k√∂nkorm√°nyzat nem s√≥hivatalk√©nt mŇĪk√∂d√∂tt, √©s saj√°t kezdem√©nyez√©sre pucoltunk graffitit a Tab√°nban.

√Āgy√ļval lŇĎnek, ver√©b sincs

Lehetett volna Bajk√≥ Judit igazgat√≥nŇĎnek alternat√≠v√°ja, akit a tantest√ľlet legal√°bb r√©szben t√°mogat, de nem ez t√∂rt√©nt: 46-1 ar√°nyban √ļjra megb√≠zt√°k az iskola vezet√©s√©vel. Ekkor intett be a miniszt√©rium a p√°ly√°zatok √©rv√©nytelen√≠t√©s√©vel. Neh√©z ebben most m√°sk√©pp l√°tni, mint egyszerŇĪ politikai t√°mad√°st. Viszont nem √©rtem, minek √°gy√ļval lŇĎni oda, ahol m√©g egy k√≥sza ver√©b sincsen.

Advertisement

Az rebesgetik, a miniszt√©rium elhat√°rozta, hogy elt√ľntetik Bajk√≥t az iskola √©l√©rŇĎl, de a vesztes p√°ly√°z√≥t nem mert√©k t√°mogatni a szavazati ar√°nyok miatt. M√°sik felt√©telez√©s, hogy az √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sokig v√°r ki a korm√°ny, √©s a bukott k√°dereknek tartanak fenn t√∂bb igazgat√≥i posztot. Sz√©p kil√°t√°sok.

A p√∂feteg √°llamnak kev√©s visszatasz√≠t√≥bb arca van ann√°l, mint mikor a di√°kok mag√°nszf√©r√°j√°ba av√°szkodik be. Nem az elsŇĎ eset, just another day in the office. Sz√≥val tegnap volt a nap, mikor a korm√°ny beler√ļgott az alma materembe.