This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Van egy falu, ahol Trianon helyett az EU-csatlakozásra emlékeznek

Illustration for article titled Van egy falu, ahol Trianon helyett az EU-csatlakozásra emlékeznek

:-DDDDDDDDDDDDD, de komolyan van egy ilyen falu: a Vas megyei Tömörd. Soha az életemben nem láttam még ilyet, pedig elég sokat autózgattam és gyalogoltam Magyarország különböző vidékein.

Advertisement

Hogy miért annyira furcsa, hogy egy falu Magyarország jelenlegi nemzetközi státusáról emlékezzen meg 100 évvel ezelőtti státusának elvesztése helyett, ahhoz elég átpörgetni Markó Ferenc képes gyűjteményét a magyar vidéki Trianon-emlékművekről.

Posztjába úgy tudott több tucatnyit összeválogatni a vidéket ellepő, vegyes színvonalú műkő alkotásokról, hogy csak minden harmincadikat vette bele. Ellenben a Kőszegtől 12 kilométerre fekvő Tömörd főutcáján nem erre emlékeznek a helyiek, hanem arra, hogy 2004. május 1-jén Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Abban a patkó alakú kis térben van az emlékmű, ami a Fő utcáról nyílik:

Advertisement

Arról szinte minden faluban megemlékeznek, hogy 94 évvel ezelőtt nagyon kibasztak Magyarországgal, de arra Tömörd előtt még nem láttam példát, hogy valakik arra emlékezzenek, hogy 10 éve a világ egyik legjobb klubjához csatlakoztunk, és ahol még úgy is megtűrnek minket, hogy évek óta látványosan képtelenek vagyunk késsel-villával enni.

Remek hely ez a Tömörd. Ha tudsz hasonlóról, posztold!

Fotó: Dénes József/Panoramio

Share This Story

Get our newsletter