Illustration for article titled Van egy béka Ausztráliában, és pont úgy brekeg, mint egy motorbicikli

Egész pontosan úgy, mint egy kihúzatott sportmotor, és a brekegési ciklusok végén vissza is vált. Mivel Ausztráliában él, természetesen a neve sincs túlbonyolítva: motorbike frognak (Litoria moorei), azaz motorbicikli-békának hívják.

Advertisement

Először is a lényeg:

Az állat a rendkívül fajgazdag Litoria nem tagja, ezek Ausztráliában és a környező szigetvilágban élő levelibékák. A motorbike frog ezen belül csak egy csücsökben él, Délnyugat-Ausztráliában. Más Litoria fajokkal ellentétben jól viseli az emberi civilizációt, állítólag a környék egyetlen nagyvárosában, Perth-ben mára az egyik leggyakoribb városi békafaj. Nagyon szép kis béka:

Illustration for article titled Van egy béka Ausztráliában, és pont úgy brekeg, mint egy motorbicikli
Advertisement

Egészen elképesztő a hangja, ahogy tökéletesen emeli a fordulatszámot, majd rotyogva visszavált. A béka a hangot párzási időben hallatja, ami kora tavasztól nyár végéig tart, úgyhogy júliustól januárig lehet hallgatni a brekegést. Hallgassuk talán meg még egyszer:

Ha te sem bírsz magaddal, és már két bekezdéssel ezelőtt elkezdtél repülőjegyeket keresni az északi féltekei nyár végére, itt egy perth-i lakás, amit házigazdája kifejezetten motorbike frogok hallgatására hirdet, illetve hát lehet ezt elrettentésként is értelmezni, de révedező hobbikétéltészként én természetesen nem úgy értelmezem:

please note that during breeding season July–Jan the motorbike frogs do call all night

Advertisement

Egész éjszaka megy a veretés! Nagyon remélem, hogy ezt úgy kell elképzelni, hogy nemcsak egy béka van, hanem hogy a vetélkedő hímek minden éjjel rendeznek egy MotoGP-futamot.

Esetleg még egyszer?

Az első képet Cygnis insignis készítette, a másodikat az öcsém.

Share This Story

Get our newsletter