Eg√©sz pontosan √ļgy, mint egy kih√ļzatott sportmotor, √©s a brekeg√©si ciklusok v√©g√©n vissza is v√°lt. Mivel Ausztr√°li√°ban √©l, term√©szetesen a neve sincs t√ļlbonyol√≠tva: motorbike frognak (Litoria moorei), azaz motorbicikli-b√©k√°nak h√≠vj√°k.

ElŇĎsz√∂r is a l√©nyeg:

Az √°llat a rendk√≠v√ľl fajgazdag Litoria nem tagja, ezek Ausztr√°li√°ban √©s a k√∂rnyezŇĎ szigetvil√°gban √©lŇĎ levelib√©k√°k. A motorbike frog ezen bel√ľl csak egy cs√ľcs√∂kben √©l, D√©lnyugat-Ausztr√°li√°ban. M√°s Litoria fajokkal ellent√©tben j√≥l viseli az emberi civiliz√°ci√≥t, √°ll√≠t√≥lag a k√∂rny√©k egyetlen nagyv√°ros√°ban, Perth-ben m√°ra az egyik leggyakoribb v√°rosi b√©kafaj. Nagyon sz√©p kis b√©ka:

Eg√©szen elk√©pesztŇĎ a hangja, ahogy t√∂k√©letesen emeli a fordulatsz√°mot, majd rotyogva visszav√°lt. A b√©ka a hangot p√°rz√°si idŇĎben hallatja, ami kora tavaszt√≥l ny√°r v√©g√©ig tart, √ļgyhogy j√ļliust√≥l janu√°rig lehet hallgatni a brekeg√©st. Hallgassuk tal√°n meg m√©g egyszer:

Ha te sem b√≠rsz magaddal, √©s m√°r k√©t bekezd√©ssel ezelŇĎtt elkezdt√©l rep√ľlŇĎjegyeket keresni az √©szaki f√©ltekei ny√°r v√©g√©re, itt egy perth-i lak√°s, amit h√°zigazd√°ja kifejezetten motorbike frogok hallgat√°s√°ra hirdet, illetve h√°t lehet ezt elrettent√©sk√©nt is √©rtelmezni, de r√©vedezŇĎ hobbik√©t√©lt√©szk√©nt √©n term√©szetesen nem √ļgy √©rtelmezem:

please note that during breeding season July‚ÄďJan the motorbike frogs do call all night

Advertisement

Eg√©sz √©jszaka megy a veret√©s! Nagyon rem√©lem, hogy ezt √ļgy kell elk√©pzelni, hogy nemcsak egy b√©ka van, hanem hogy a vet√©lkedŇĎ h√≠mek minden √©jjel rendeznek egy MotoGP-futamot.

Esetleg még egyszer?

Az elsŇĎ k√©pet Cygnis insignis k√©sz√≠tette, a m√°sodikat az √∂cs√©m.