A britekn√©l kamp√°ny folyik az√©rt, hogy a manipulat√≠v √©s erŇĎszakos csajoz√°si technik√°kat oktat√≥ Julien Blanc ne kaphasson v√≠zumot, az ausztr√°lok a m√ļlt h√©ten kitoloncolt√°k.

A sv√°jci sz√ľlet√©sŇĪ, de Amerik√°ban √©lŇĎ Blanc a PUA (pickup artist) szubkult√ļra legbotr√°nyosabb szem√©lyis√©ge: ŇĎk ugyeb√°r tanfolyamokon oktatj√°k a csajoz√°st az ezen a t√©ren sikertelen f√©rfiaknak. A mozgalom m√°r j√≥ ideje nemzetk√∂ziv√© sz√©lesedett, idehaza is vannak m√°r √©vek √≥ta PUA-tanfolyamok, √©s az ezekrŇĎl k√©sz√ľlt vide√≥k nagy der√ľlts√©get keltve j√°rnak k√∂rbe a neten.

Blanc-on viszont nem nevetnek, hanem ink√°bb megbotr√°nkoznak: ŇĎ ugyanis v√°llaltan manipulat√≠v m√≥dszereket hirdet, nem visszariadva a pszichol√≥giai terrort√≥l, √©rzelmi zsarol√°st√≥l √©s a fizikai erŇĎszakt√≥l sem. A Twitter√©re kitett, majd az√≥ta el√©rhetetlenn√© tett, fent l√°that√≥ diagram szerint a nŇĎt egyebek k√∂z√∂tt √∂ngyilkoss√°ggal val√≥ fenyegetŇĎz√©ssel, megf√©leml√≠t√©ssel √©s a t√°rsadalomt√≥l val√≥ elszigetel√©ssel kell beidom√≠tani.

Az √°ltala hirdetett technik√°kba belef√©r a fojtogat√°s is, egy elŇĎad√°s√°n pedig azt mondta, egy feh√©r f√©rfi b√°rmit megtehet Toki√≥ban, el√©g a jap√°n l√°nyok fej√©t az √°gy√©kunk fel√© h√ļzva annyit kiab√°lni, hogy "Pikachu"!

Advertisement

A kurzusain 200 √©s 500 doll√°r k√∂z√∂tt mozog a r√©szv√©teli d√≠j, de egy rendes "kik√©pz√©s" 2000 doll√°rba (majdnem f√©lmilli√≥ forintba) is beleker√ľlhet. Blanc-t √©s a m√≥dszereit most novemberben kapta fel a m√©dia, ezzel p√°rhuzamosan komoly kamp√°ny is indult ellene, √©s az eg√©sz pickup artist jelens√©get is megv√°dolt√°k azzal, hogy a f√©rfiakb√≥l √©rz√©ketlen szexu√°lis ragadoz√≥kat nevel, a nŇĎket pedig t√°rgyias√≠tja.

Blanc m√ļlt heti, ausztr√°l turn√©j√°t f√©lbe is kellett szak√≠tani a sz√©les k√∂rŇĪ tiltakoz√°sok miatt, √©s november 7-√©n be is vont√°k a v√≠zum√°t, neki pedig el kellett hagynia az orsz√°got. A j√∂vŇĎ h√©ten Nagy-Britanni√°ba l√°togatna, de m√°ris 120 ezern√©l is t√∂bben √≠rt√°k al√° a pet√≠ci√≥t, amely Blanc beenged√©se ellen kamp√°nyol.

T√∂bb brit politikus is csatlakozott a kezdem√©nyez√©shez: szerint√ľk fontos ugyan a sz√≥l√°sszabads√°g, de nem akkor, amikor nŇĎkkel val√≥ erŇĎszakoskod√°sra buzd√≠tanak. Blanc a tervek szerint november 21-√©n √©rkezne a szigetorsz√°gba, de a k√∂zhangulat ellene fordulni l√°tszik.

Advertisement

(via Daily Mail)