2014 utols√≥ negyed√©v√©ben az Apple 18,04 milli√°rd doll√°rt (4,88√ó1012 forintot) keresett, egyben ŇĎk szerezt√©k meg a mobiltelefon-piac profitj√°nak 93%-√°t. Ennyi p√©nzt eddig csak a Gazprom volt k√©pes egyetlen negyed√©vben √∂sszeszedni.

A rengeteg p√©nzt 74,6 milli√°rd doll√°rnyi forgalmon kerest√©k, aminek z√∂m√©t az ŇĎsszel bemutatott √ļj Iphone-ok adt√°k. 74,5 milli√≥ Iphone-t adtak el (r√©gieket √©s √ļjakat egy√ľtt), ami egy√©bk√©nt a vil√°gban eladott mobiltelefonok nem t√ļl jelentŇĎs r√©sze, de p√©nzt szinte csak az Apple tud ezzel a tev√©kenys√©ggel keresni. Az ipar√°g profitj√°nak marad√©k 9%-√°t a Samsung zsebelte be, a Microsoft 2%-ot bukott, a Blackberry, a Motorola, a Sony, az LG √©s a HTC pedig null√°ra hozt√°k ki a negyed√©vet.

Az m√©g az √©rdekes az Apple sz√°maiban, hogy rajtuk k√≠v√ľl kiz√°r√≥lag olaj- √©s g√°ztermelŇĎk tudtak valaha ennyi p√©nzt csin√°lni. A t√∂rt√©nelem 20 legnagyobb negyed√©ves v√°llalati p√©nzesŇĎj√©be az Apple-√∂n k√≠v√ľl a Gazprom, a Shell, az Exxon Mobil √©s a BP tudott m√©g beker√ľlni, √ļgy, hogy a 20-bŇĎl m√°sik n√©gy negyed√©vet szint√©n az Apple csin√°lta az elm√ļlt √©vekben.

Forr√°s: Apple, Canaccord Genuity (ami egy kanadai p√©nz√ľgyi elemzŇĎ)