Illustration for article titled Választási divat: Nézzetek ide! Bejött az élet!

Hogy öltözik a magyar politikus? Sorozatunkban képviselőjelöltek ruháit elemezzük saját szórólapjaikról. A kifutón: Makay Zsolt, JESZ-MDF.

A legutóbb elemzett Szávay Istvánnal ellentétben Makayról sajnos nincs egész alakos kép, de mielőtt rátérnénk az így is nagyon tanulságos szabászati részletekre, egy fontos kérdés: mi az a JESZ? Fogalmam nem volt, úgyhogy megkérdeztem Szily Lászlót, aki elmondta, hogy ez az MDF jogutódja, ilyen harmincas csávók, akik megették belülről az MDF-et.

Advertisement

Ing: 5/10

Illustration for article titled Választási divat: Nézzetek ide! Bejött az élet!

Makay iskolapéldája a csináltatott inggel nemrég megismerkedett férfinak. Mint pénzes óvodás a szemmagasságba helyezett csokisoron, nem tud dönteni a személyre szabható részletek között, a lehetőségek lesöprik lábáról. Vad csíkok? Persze. Olaszos dupla gallér? Naná? Kontrasztos színű gombok? Simán! Legombolós nyak? Nem kérdés! Kontrasztos betét a gombok alá? Na majd pont az marad ki!

Nem lehet teljesen elítélni Makayt. Első csináltatott ingeinél minden férfi óvodásan viselkedik. Öröm lerázni a divatipar béklyóit, öröm lubickolni a lehetőségekben, öröm nem választani az opciók közül, hanem beikszelni az összeset.

Advertisement

Ezen az ingen úgy keverednek a stílusjegyek, mint egy máriaremetei családi házon. A dupla, kontrasztos gallér olaszos dolog, önmagában nem néz ki rosszul, bár nem asszociálnám ezt a naracamiciés-olaszos nyári lazázást egy fiatal magyar konzervatívval. A legombolós nyak viszont az angolszász arisztokrácia eredetileg lovaspólóhoz hordott ingeiből származik, és ezzel a gallérfazonnal nem működik jól. Hosszabb, hegyesebb, teljesen béletlen gallér kell hozzá, hogy ne ilyen mereven álljon, hanem szelíd hullámot vessen. És így tovább.

Mi a teendő?

Az a baj az ilyen részletekkel, hogy görcsösek, olyanok, mintha viselőjük kétségbeesetten pipiskedne, hogy nézzetek ide! Csináltatom a ruháimat! Nézzetek ide! Bejött az élet! Erre megy rá a konfekcióipar is, amikor ilyen részletekkel zsúfolja tele ingeit.

Advertisement

De a cél nem ez, hanem az, hogy szebbnek, okosabbnak, elegánsabbnak, gazdagabbnak, egészségesebbnek, magasabbnak és erősebbnek tűnjünk, anélkül, hogy tudatosítanánk környezetünkben, hogy pontosan hogyan is. Ezt a szabás pontosságával, nem a tobzódó részletekkel lehet elérni. Makaynak egyszerű, fehér vagy világoskék vászoningekre van szüksége, melyek se nem túl szűkek, se nem túl bővek, és hajszálpontos a gallérjuk.

Arcszőrzet: 3/10

Illustration for article titled Választási divat: Nézzetek ide! Bejött az élet!
Advertisement

Az növesszen szakállat, akinek vastag, erős, szép szőrzete van. Makaynak nincs ilyen. Ez a kis izé, amit az állára növesztett, nem szakáll.

Mi a teendő?

Ezt a kis izét, amit az állára növesztett, le kell borotválni.

Összhatás: 4/10

Makay pont úgy néz ki, ahogy egy fiatal-középkorú magyar konzervatívot elképzelnénk: puha vonású, kopaszodó, átgondolatlan arcszőrzetű, kivagyian, mégis bátortalanul öltözködő férfi. Lehet, hogy ez tudatos, és azért van, hogy a hasonló karakterű választókra hasson, de valószínűbb, hogy csak így alakult. Ez így egy nó, nem egy JESZ.

Advertisement

Házi feladat: ellesni az összes trükköt Roger Stone-tól, az amerikai republikánusok (most már libertáriusok) kigyúrt, Nixon-tetkós, őrülten jól öltözködő, sármos szörnyetegétől.

Share This Story

Get our newsletter