Kevin √©s Julie Garratt 1984 √≥ta √©lnek K√≠n√°ban, hat √©ve k√°v√©z√≥t visznek az √©szak-koreai hat√°ron. H√©tfŇĎn k√©mked√©ssel √©s √°llamtitkok lop√°s√°val v√°dolt√°k meg ŇĎket, ami√©rt K√≠n√°ban hal√°lb√ľntet√©s j√°rhat. Az√≥ta sem tudja senki, hol vannak.

Tantung a Jalu torkolat√°nak nyugati oldal√°n fekszik, a foly√≥ adja innentŇĎl √©szak fel√© a hat√°rt K√≠na √©s √Čszak-Korea k√∂z√∂tt. A vancouveri Garratt-h√°zasp√°r K√≠na d√©li r√©sz√©bŇĎl k√∂lt√∂z√∂tt ide 2008-ban. K√°v√©z√≥juk, a fiukr√≥l elnevezett Peter‚Äôs Coffee House, a Jalu partj√°n √°ll; a foly√≥t, √©s a K√≠n√°t √Čszak-Kore√°val √∂sszek√∂tŇĎ h√≠don j√∂vŇĎ-menŇĎ teheraut√≥kat is lehet b√°mulni innen.

Legal√°bbis lehetett. H√©tfŇĎ √≥ta senki nem tudja, hogy Garratt√©k hol vannak, csak azt, hogy √°llamtitkok lop√°s√°val v√°dolja ŇĎket az √°llam. A k√≠nai k√ľl√ľgyminiszt√©rium annyit k√∂z√∂lt, hogy ‚Äěk√≠nai katonai c√©lpontokkal √©s nemzetv√©delmi tudom√°nyos kutat√°si programokkal kapcsolatos titkos inform√°ci√≥k gyŇĪjt√©s√©vel‚ÄĚ, valamint ‚Äěa k√≠nai nemzetbiztons√°got vesz√©lyeztetŇĎ tev√©kenys√©ggel‚ÄĚ v√°dolj√°k ŇĎket.

Ezek el√©g s√ļlyos v√°dak: √©letfogytiglant, de hal√°lb√ľntet√©st is lehet kapni √©rt√ľk. K√ľlf√∂ldieket ilyennel elv√©tve v√°dolnak. Howard Balloch, Kanada kor√°bbi k√≠nai nagyk√∂vete, b√°r √©vtizedeket √©lt K√≠n√°ban, nem tudott visszaeml√©kezni kanadaiakat √©rintŇĎ ilyen esetre.

A nemzetbiztons√°got vesz√©lyeztetŇĎ tev√©kenys√©g √©s az √°llamtitok defin√≠ci√≥ja K√≠n√°ban teljesen k√∂d√∂s, a legegyszerŇĪbb tal√°n √ļgy elk√©pzelni, mint Magyarorsz√°gon a hungarikumokat: jogilag az √°llamtitok az, amit az √°llamtitkokat minŇĎs√≠tŇĎ √ľgyoszt√°ly √°llamtitoknak minŇĎs√≠t. Ezt azt√°n ak√°rmire r√° lehet h√ļzni.

Advertisement

A Peter‚Äôs Coffee House int√©zm√©ny volt Tantungban. Klasszikus h√°tizs√°kos csom√≥pont, ahol a k√°v√© √©s a p√©ks√ľtem√©ny mellett √ļtik√∂nyveket √©s √©lm√©nyeket lehetett cser√©lni, otthoni √ľd√≠tŇĎket lehetett venni, a helyiek ide j√°rtak angolt tanulni, Garratt√©k pedig √©szak-koreai utaz√°sok leszervez√©s√©ben is seg√≠tettek.

Az eset egy h√©ttel azut√°n t√∂rt√©nt, hogy Stephen Harper kanadai minisztereln√∂k elŇĎsz√∂r v√°dolta K√≠n√°t nyilv√°nosan sz√°m√≠t√≥g√©pes k√©mked√©ssel, miut√°n val√≥sz√≠nŇĪleg k√≠nai k√©mek bet√∂rtek a kanadai National Research Council (Nemzeti Kutat√≥tan√°cs) tudom√°nyos √©s technol√≥giai int√©zet sz√°m√≠t√≥g√©peibe. K√≠na term√©szetesen visszautas√≠totta a v√°dakat.

B√°r t√ļlz√°snak tŇĪnhet erre egy k√°v√©z√≥s h√°zasp√°r letart√≥ztat√°s√°val v√°laszolni, sim√°n benne van, hogy ez van a h√°tt√©rben. Egy m√°sik sz√°l a kereszt√©ny misszion√°riusok lehetnek: gyakori vend√©gei voltak Garrett√©knak az √©szak-koreai menek√ľltek megt√©r√≠t√©s√©n dolgoz√≥ nyugati misszion√°riusok.

Advertisement

Forrás: The Globe and Mail, The Wall Street Journal, Maclean’s