Illustration for article titled Valami nagyon furcsa dolog történik egy kanadai házaspárral Kínában

Kevin és Julie Garratt 1984 óta élnek Kínában, hat éve kávézót visznek az észak-koreai határon. Hétfőn kémkedéssel és államtitkok lopásával vádolták meg őket, amiért Kínában halálbüntetés járhat. Azóta sem tudja senki, hol vannak.

Tantung a Jalu torkolatának nyugati oldalán fekszik, a folyó adja innentől észak felé a határt Kína és Észak-Korea között. A vancouveri Garratt-házaspár Kína déli részéből költözött ide 2008-ban. Kávézójuk, a fiukról elnevezett Peter’s Coffee House, a Jalu partján áll; a folyót, és a Kínát Észak-Koreával összekötő hídon jövő-menő teherautókat is lehet bámulni innen.

Advertisement

Legalábbis lehetett. Hétfő óta senki nem tudja, hogy Garratték hol vannak, csak azt, hogy államtitkok lopásával vádolja őket az állam. A kínai külügyminisztérium annyit közölt, hogy „kínai katonai célpontokkal és nemzetvédelmi tudományos kutatási programokkal kapcsolatos titkos információk gyűjtésével”, valamint „a kínai nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységgel” vádolják őket.

Ezek elég súlyos vádak: életfogytiglant, de halálbüntetést is lehet kapni értük. Külföldieket ilyennel elvétve vádolnak. Howard Balloch, Kanada korábbi kínai nagykövete, bár évtizedeket élt Kínában, nem tudott visszaemlékezni kanadaiakat érintő ilyen esetre.

A nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenység és az államtitok definíciója Kínában teljesen ködös, a legegyszerűbb talán úgy elképzelni, mint Magyarországon a hungarikumokat: jogilag az államtitok az, amit az államtitkokat minősítő ügyosztály államtitoknak minősít. Ezt aztán akármire rá lehet húzni.

A Peter’s Coffee House intézmény volt Tantungban. Klasszikus hátizsákos csomópont, ahol a kávé és a péksütemény mellett útikönyveket és élményeket lehetett cserélni, otthoni üdítőket lehetett venni, a helyiek ide jártak angolt tanulni, Garratték pedig észak-koreai utazások leszervezésében is segítettek.

Advertisement

Az eset egy héttel azután történt, hogy Stephen Harper kanadai miniszterelnök először vádolta Kínát nyilvánosan számítógépes kémkedéssel, miután valószínűleg kínai kémek betörtek a kanadai National Research Council (Nemzeti Kutatótanács) tudományos és technológiai intézet számítógépeibe. Kína természetesen visszautasította a vádakat.

Bár túlzásnak tűnhet erre egy kávézós házaspár letartóztatásával válaszolni, simán benne van, hogy ez van a háttérben. Egy másik szál a keresztény misszionáriusok lehetnek: gyakori vendégei voltak Garrettéknak az észak-koreai menekültek megtérítésén dolgozó nyugati misszionáriusok.

Advertisement

Forrás: The Globe and Mail, The Wall Street Journal, Maclean’s

Share This Story

Get our newsletter