This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Valami nagyon furcsa dolog történik egy kanadai házaspárral Kínában

Illustration for article titled Valami nagyon furcsa dolog történik egy kanadai házaspárral Kínában

Kevin és Julie Garratt 1984 óta élnek Kínában, hat éve kávézót visznek az észak-koreai határon. Hétfőn kémkedéssel és államtitkok lopásával vádolták meg őket, amiért Kínában halálbüntetés járhat. Azóta sem tudja senki, hol vannak.

Advertisement

Tantung a Jalu torkolatának nyugati oldalán fekszik, a folyó adja innentől észak felé a határt Kína és Észak-Korea között. A vancouveri Garratt-házaspár Kína déli részéből költözött ide 2008-ban. Kávézójuk, a fiukról elnevezett Peter’s Coffee House, a Jalu partján áll; a folyót, és a Kínát Észak-Koreával összekötő hídon jövő-menő teherautókat is lehet bámulni innen.

Legalábbis lehetett. Hétfő óta senki nem tudja, hogy Garratték hol vannak, csak azt, hogy államtitkok lopásával vádolja őket az állam. A kínai külügyminisztérium annyit közölt, hogy „kínai katonai célpontokkal és nemzetvédelmi tudományos kutatási programokkal kapcsolatos titkos információk gyűjtésével”, valamint „a kínai nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységgel” vádolják őket.

Advertisement

Ezek elég súlyos vádak: életfogytiglant, de halálbüntetést is lehet kapni értük. Külföldieket ilyennel elvétve vádolnak. Howard Balloch, Kanada korábbi kínai nagykövete, bár évtizedeket élt Kínában, nem tudott visszaemlékezni kanadaiakat érintő ilyen esetre.

A nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenység és az államtitok definíciója Kínában teljesen ködös, a legegyszerűbb talán úgy elképzelni, mint Magyarországon a hungarikumokat: jogilag az államtitok az, amit az államtitkokat minősítő ügyosztály államtitoknak minősít. Ezt aztán akármire rá lehet húzni.

Advertisement

A Peter’s Coffee House intézmény volt Tantungban. Klasszikus hátizsákos csomópont, ahol a kávé és a péksütemény mellett útikönyveket és élményeket lehetett cserélni, otthoni üdítőket lehetett venni, a helyiek ide jártak angolt tanulni, Garratték pedig észak-koreai utazások leszervezésében is segítettek.

Az eset egy héttel azután történt, hogy Stephen Harper kanadai miniszterelnök először vádolta Kínát nyilvánosan számítógépes kémkedéssel, miután valószínűleg kínai kémek betörtek a kanadai National Research Council (Nemzeti Kutatótanács) tudományos és technológiai intézet számítógépeibe. Kína természetesen visszautasította a vádakat.

Advertisement

Bár túlzásnak tűnhet erre egy kávézós házaspár letartóztatásával válaszolni, simán benne van, hogy ez van a háttérben. Egy másik szál a keresztény misszionáriusok lehetnek: gyakori vendégei voltak Garrettéknak az észak-koreai menekültek megtérítésén dolgozó nyugati misszionáriusok.

Forrás: The Globe and Mail, The Wall Street Journal, Maclean’s

Share This Story

Get our newsletter