Azoknak, akik k√∂nnyed√©n tudnak olvasni, val√≥sz√≠nŇĪleg fogalmuk sincs, milyen frusztr√°l√≥ √©rz√©s, amikor ez az egyszerŇĪ dolog csak nagy erŇĎfesz√≠t√©sek √°r√°n siker√ľl. Ezt a frusztr√°ci√≥t akarta Dan Britton tervezŇĎgrafikus szimul√°lni egy speci√°lis betŇĪt√≠pus seg√≠ts√©g√©vel. Kipr√≥b√°ltam, siker√ľlt neki a dolog.

A betŇĪt√≠pusr√≥l a Dezeen k√©rdezte a tervezŇĎt, aki elmondta, hogy nem azt akarta bemutatni, hogy pontosan mit is l√°tnak a diszlexi√°sok ‚Äď ŇĎt is ezzel diagnosztiz√°lt√°k az egyetem alatt ‚Äď, hanem azt, hogy ez a r√©szk√©pess√©gzavar milyen √©rzelmi √°llapottal j√°r.

Britton az egyik legn√©pszerŇĪbb betŇĪt√≠pust, a Helvetic√°t vette alapul, √©s ezt alak√≠totta √°t √ļgy, hogy elt√°vol√≠totta az egyes betŇĪket alkot√≥ vonalak kb. 40-40 sz√°zal√©k√°t, gyakran ezzel egy√ľtt azok legfŇĎbb karakterjegyeit is, √ļgy, hogy a betŇĪk m√©g √©pp kisilabiz√°lhat√≥ak maradjanak. A c√©l az volt, hogy t√©nyleg egyes√©vel kelljen megvizsg√°lni minden betŇĪt ahhoz, hogy el lehessen olvasni a sz√∂veget. A folyamat √≠gy t√≠zszer olyan sok√°ig tart, mint a norm√°l olvas√°s eset√©ben.

Advertisement

Nem tudom, nektek hogy megy, √©n amikor megpr√≥b√°ltam elŇĎsz√∂r elolvasni, v√©rt izzadtam √©s marha ideges lettem, azt√°n p√°r perc alatt el√©gg√© belej√∂ttem a dologba ‚Äď egy idŇĎ ut√°n megjegyeztem, hogy melyik karakter melyik betŇĪt takarja ‚Äď, mondjuk tal√°n annyi elŇĎny√∂m van, hogy √©n tanultam grafik√°t √©s tipogr√°fi√°t ‚Äď √©s nem vagyok diszlexi√°s.

Britton honlapj√°n nem csak a betŇĪk tervez√©s√©rŇĎl vannak el√©g j√≥ k√©pek, hanem van egy tal√°n m√©g k√∂r√ľlm√©nyesebben olvashat√≥ sz√∂veg is, amelyn√©l nem hi√°nyzonak a fenti betŇĪk√©szletbŇĎl hi√°nyz√≥ vonalak, viszont azok m√°s sz√≠nnel, elcs√ļsztatva l√°that√≥ak.

via io9