Te emlékszel, mikor láttál először rasztafrizurát? Egy korabeli újságkivágás szerencsére megőrizte, hogyan szembesültek errefelé a jelenséggel a hetvenes években.

Advertisement

Bár Bob Marley azért a hetvenes évek második felére már világszerte ismert zenész volt, több nagy slágerrel, 1978-ban azért még alaposan rácsodálkozott a vajdasági Képes Ifjúság, pedig Jugoszláviában elvileg már a lemezeit is lehetett kapni. A képaláírásban különösen az idézőjeles “legénye” kitétel a kedvencem.

No meg az is, hogy akkor még csak Cindy Breakspeare legényeként mutatták be, azóta viszont Damian Marley anyja jóval kevésbé ismert név, mint Bob Marley-é. Breakspeare egyébként kétszer is férjhez ment azóta, most 60 éves, és maga is zenei pályára ment később, de jazzben utazott, nem pedig reggae-ben.

Egyébként, ha már megkérdeztem: végiggondoltam, és szerintem Ruud Gullit volt az első rasztafrizurás ember, akit láttam 1986-87-ben, de az biztos, hogy a frizurája akkoriban komolyan téma volt itthon. És abban is majdnem biztos vagyok, hogy Terence Trent D’Arbyt hamarabb láttam rasztás popsztárként, mint Marleyt. Akkoriban minden máshogy ment.

(via wherethefuckisnowhereland)