Valakinek még egy fésületlen néger is szép lehet

Illustration for article titled Valakinek még egy fésületlen néger is szép lehet

Te emlékszel, mikor láttál először rasztafrizurát? Egy korabeli újságkivágás szerencsére megőrizte, hogyan szembesültek errefelé a jelenséggel a hetvenes években.

Advertisement
Illustration for article titled Valakinek még egy fésületlen néger is szép lehet

Bár Bob Marley azért a hetvenes évek második felére már világszerte ismert zenész volt, több nagy slágerrel, 1978-ban azért még alaposan rácsodálkozott a vajdasági Képes Ifjúság, pedig Jugoszláviában elvileg már a lemezeit is lehetett kapni. A képaláírásban különösen az idézőjeles “legénye” kitétel a kedvencem.

Advertisement

No meg az is, hogy akkor még csak Cindy Breakspeare legényeként mutatták be, azóta viszont Damian Marley anyja jóval kevésbé ismert név, mint Bob Marley-é. Breakspeare egyébként kétszer is férjhez ment azóta, most 60 éves, és maga is zenei pályára ment később, de jazzben utazott, nem pedig reggae-ben.

Egyébként, ha már megkérdeztem: végiggondoltam, és szerintem Ruud Gullit volt az első rasztafrizurás ember, akit láttam 1986-87-ben, de az biztos, hogy a frizurája akkoriban komolyan téma volt itthon. És abban is majdnem biztos vagyok, hogy Terence Trent D’Arbyt hamarabb láttam rasztás popsztárként, mint Marleyt. Akkoriban minden máshogy ment.

Advertisement

(via wherethefuckisnowhereland)

Share This Story

Get our newsletter