This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Valaki csinált egy óriás archívumot a filmkalózkodás elleni üzenetekből

Illustration for article titled Valaki csinált egy óriás archívumot a filmkalózkodás elleni üzenetekből

Azokról a kis bejátszásokról és feliratokról van szó, amelyek az adathordozókon terjesztett filmek előtt láthatóak. Valaki összegyűjtött belőlük sokat, és egy wikia-oldalon rendszerezte.

Advertisement
Illustration for article titled Valaki csinált egy óriás archívumot a filmkalózkodás elleni üzenetekből

Elképesztőnek és csodálatosnak tartom, hogy valaki a 20. századi kultúra ennyire érdektelen melléktermékével ilyen behatóan foglalkozzon. Azt szokás mondani, hogy az internet korában ami egyszer felkerült a netre, az már ott is marad, de azért meg is találni valamit a világháló szemétdombján már más kérdés. Másrészt ki tudja, hogy ezek közül a régebbi, VHS-ekről és társaikról származó kis feliratok valaha is digitalizálásra kerültek volna, ha nincsenek olyan emberek, akiknek éppen ez a hobbijuk.

Advertisement
Illustration for article titled Valaki csinált egy óriás archívumot a filmkalózkodás elleni üzenetekből

Aki ellopja ezt a filmet, az százezer Fülöp-szigeteki peso büntetésre számíthat, sőt le is csukhatják egy évre

Advertisement

Az átlagember számára sok haszna nincs egy ilyen gyűjteménynek, pedig tényleg csodásan dokumentálja a gyűjtemény egy korszak vizuális kultúráját, a gyártók és társaik kapcsolatát. Ráadásul a vizuális tartalom mellett rengeteg szöveg is van, az egész gyűjteménynek a töredékébe tudtam csak beleolvasni, de a videók és képek leírása is lenyűgöző.

Felmerül a kérdés, hogy néhány megszállotton kívül ki a fenét érdekel ez az egész, és őszintén, az ilyen bölcsészmarhaságok mellett mi haszna van? Semmi. Végig lehet lapozni, el lehet vele szórakozni, lehet nevetni, haha, milyen vicces volt, amikor a félelmetes képek mellett szigorú hang hörögte, hogy LOPNI BŰN. Manapság ez pláne megmosolyogtató, az internetközpontú tartalommegosztás korában, amikor sok ember azt a filmet is inkább letorrentezi, ami amúgy megvan DVD-n is, mert lusta felállni, és elmenni a polcig a lemezért, meg minek, mert a tabletben úgy sincs már lemezmeghajtó. Különben is, DVD-felbontás? Ne már!

Nem fogom végigböngészni, még kevésbé végigolvasni az egész archívumot, annak ellenére, hogy érdekel a vizuális kultúra. Elég gyorsan elmenekültem a brutális adattömeg elől. De nagyon örülök, hogy valaki megcsinálta, mert egyrészt tudni fogom, hol keressem, ha szükségem lenne ilyen figyelmeztető szövegekre. Másrészt, mert az internetben ez az egyik legszebb dolog. Mindenki csinálhatja rajta a saját marhaságát. Nem árt vele senkinek, és mégis bárki a csodájára járhat.

Advertisement

via The Verge

Share This Story

Get our newsletter