Azokr√≥l a kis bej√°tsz√°sokr√≥l √©s feliratokr√≥l van sz√≥, amelyek az adathordoz√≥kon terjesztett filmek elŇĎtt l√°that√≥ak. Valaki √∂sszegyŇĪjt√∂tt belŇĎl√ľk sokat, √©s egy wikia-oldalon rendszerezte.

Elk√©pesztŇĎnek √©s csod√°latosnak tartom, hogy valaki a 20. sz√°zadi kult√ļra ennyire √©rdektelen mell√©kterm√©k√©vel ilyen behat√≥an foglalkozzon. Azt szok√°s mondani, hogy az internet kor√°ban ami egyszer felker√ľlt a netre, az m√°r ott is marad, de az√©rt meg is tal√°lni valamit a vil√°gh√°l√≥ szem√©tdombj√°n m√°r m√°s k√©rd√©s. M√°sr√©szt ki tudja, hogy ezek k√∂z√ľl a r√©gebbi, VHS-ekrŇĎl √©s t√°rsaikr√≥l sz√°rmaz√≥ kis feliratok valaha is digitaliz√°l√°sra ker√ľltek volna, ha nincsenek olyan emberek, akiknek √©ppen ez a hobbijuk.

Aki ellopja ezt a filmet, az sz√°zezer F√ľl√∂p-szigeteki peso b√ľntet√©sre sz√°m√≠that, sŇĎt le is csukhatj√°k egy √©vre

Advertisement

Az √°tlagember sz√°m√°ra sok haszna nincs egy ilyen gyŇĪjtem√©nynek, pedig t√©nyleg csod√°san dokument√°lja a gyŇĪjtem√©ny egy korszak vizu√°lis kult√ļr√°j√°t, a gy√°rt√≥k √©s t√°rsaik kapcsolat√°t. R√°ad√°sul a vizu√°lis tartalom mellett rengeteg sz√∂veg is van, az eg√©sz gyŇĪjtem√©nynek a t√∂red√©k√©be tudtam csak beleolvasni, de a vide√≥k √©s k√©pek le√≠r√°sa is lenyŇĪg√∂zŇĎ.

Felmer√ľl a k√©rd√©s, hogy n√©h√°ny megsz√°llotton k√≠v√ľl ki a fen√©t √©rdekel ez az eg√©sz, √©s ŇĎszint√©n, az ilyen b√∂lcs√©szmarhas√°gok mellett mi haszna van? Semmi. V√©gig lehet lapozni, el lehet vele sz√≥rakozni, lehet nevetni, haha, milyen vicces volt, amikor a f√©lelmetes k√©pek mellett szigor√ļ hang h√∂r√∂gte, hogy LOPNI BŇįN. Manaps√°g ez pl√°ne megmosolyogtat√≥, az internetk√∂zpont√ļ tartalommegoszt√°s kor√°ban, amikor sok ember azt a filmet is ink√°bb letorrentezi, ami am√ļgy megvan DVD-n is, mert lusta fel√°llni, √©s elmenni a polcig a lemez√©rt, meg minek, mert a tabletben √ļgy sincs m√°r lemezmeghajt√≥. K√ľl√∂nben is, DVD-felbont√°s? Ne m√°r!

Nem fogom v√©gigb√∂ng√©szni, m√©g kev√©sb√© v√©gigolvasni az eg√©sz arch√≠vumot, annak ellen√©re, hogy √©rdekel a vizu√°lis kult√ļra. El√©g gyorsan elmenek√ľltem a brut√°lis adatt√∂meg elŇĎl. De nagyon √∂r√ľl√∂k, hogy valaki megcsin√°lta, mert egyr√©szt tudni fogom, hol keressem, ha sz√ľks√©gem lenne ilyen figyelmeztetŇĎ sz√∂vegekre. M√°sr√©szt, mert az internetben ez az egyik legszebb dolog. Mindenki csin√°lhatja rajta a saj√°t marhas√°g√°t. Nem √°rt vele senkinek, √©s m√©gis b√°rki a csod√°j√°ra j√°rhat.

Advertisement

via The Verge