Illustration for article titled Vajon lesz-e háború megint egy focimeccsből?

A tegnap félbeszakadt szerb–albán meccs után letartóztatták, majd szabadon is engedték a szerbek az albán miniszterelnök testvérét.

Advertisement

Olsi Ramát azzal vádolták, hogy ő irányította a drónt, amely bereptette a pálya fölé a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót. A bíró az ezt követő tömegverekedés miatt fújta le idő előtt a meccset.

A szerb hatóságok Olsi Ramát és három másik albánt is őrizetbe vettek, de nem sokkal később elengedték őket, és még az éjjel visszaindulhattak Tiranába. Hogy fokozódjon a helyzet, Olsi Rama egyébként amerikai útlevéllel érkezett Szerbiába. Az albán kormány a történtekért viszont a szerbeket tette felelőssé.

Advertisement

A Koszovo miatt évek óta feszült szerb–albán viszonynak mindez nagyon nem tett jót, pláne, hogy a tervek szerint jövő szerdán látogatna Belgrádba Edi Rama albán miniszterelnök – ez lenne 68 év után az első ilyen alkalom, és pont ezt az enyhülést fenyegetik a tegnap történtek.

Egyszer, 1969-ben hasonló előzmények után kitört egy rövid "futballháború" Honduras és Salvador között, most remélhetőleg nem fog, de nem csak az UEFA feje fájhat a tegnapiak után.

Advertisement

Fotó: Darko Vojinovic/AP Photo

Share This Story

Get our newsletter