This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Vágó István a Nagy Imre kivégzésére szavazó Nyers Rezsőt védi

Illustration for article titled ​Vágó István a Nagy Imre kivégzésére szavazó Nyers Rezsőt védi

Azt hiszed, csak mérgezett fideszes propaganda, hogy mennyi itt a komcsi még mindig? Olvass bele a fantasztikus threadbe, ahol Nyers Rezsőt istenítik a kommunista diktatúra rajongói, a kvízmesterrel az élen.

Advertisement

Vágó István, a bőszen politizáló gyurcsányista extévés házhoz ment a gumibotozásért. A szenvedélyes Facebook-demokrata a következő szónoki kérdést posztolta ki, alatt az Origo cikkének a linkjével, ami arról szól, hogy Nyers Rezső egykori pártállami vezető az 56-os megtorlásokban vitt szerepe miatt nem kaphat nyugdíjkiegészítést:

Most már kifejezetten érdekel, milyen szerepet játszott az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy az azt követő megtorlásokban Nyers Rezső. Miért nem tudhatom?

Advertisement

Én szívesen válaszolok: azért nem tudhatod, mert lusta voltál egy darab Google-kereséshez, ha már ismert politizáló híresemberként halvány fingod sincs a saját közelmúltadról.

Vágó felütése után egy rakás Kádár-rendszer-imádó kezdi isteníteni a reformok atyját, a nagy demokratát, akiről úgy az ötödik beírás után csak azt nem érteni, miért ne ő lett az Egyesült Államok elnöke, majd a dalai láma. Vágó ismétléses poénként folyamatosan jogászkodik, és azt követeli, mutassák meg neki, hol vonatkozik a törvény Nyersre.

Advertisement
Illustration for article titled ​Vágó István a Nagy Imre kivégzésére szavazó Nyers Rezsőt védi

Vágó maga így kanonizálja Boldog Rezsőt, akit a 2014-ben hatalomra kerülő Progresszív Kormány majd szentté avat:

1968-ban dolgozta ki az "új gazdasági mechanizmust", kifejezetten Moszkva szándékaival szembemenve. Ő csinált a bolsevista ízű MSZMP-ből sokkal demokratikusabb MSZP-t. A békés rendszerváltás egyik levezénylője. Most rúgnak belé... Pozsgay mit mond?

Advertisement
Illustration for article titled ​Vágó István a Nagy Imre kivégzésére szavazó Nyers Rezsőt védi

A gyurcsányista műsorvezető ezután be-beszól a Nyers ellen beszélő kommentelőknek, leszögezve, hogy

Akkor most vagy jogállamot, vagy indulati törvénykezést játszunk.

Aztán, a sok pattogás után egyszer csak jön pár normálisabb ember, aki megírja azt, amit nemhogy a korral foglalkozó történészek, hanem én is pontosan tudtam. Hogy Nyers igen fontos, aktív láncszeme volt a forradalom utáni gyilkos megtorlásnak, a koncepciós pereknek.

Advertisement

Annyira, hogy központi bizottsági tagként részt vett, szavazott, sőt fel is szólalt a legújabb kori magyar történelem egyik legszégyenteljesebb eseményén, az MSZMP KB 1957. december 21.-ei zárt ülésén, ahol a testület úgy döntött, hogy Nagy Imre miniszterelnök és társai (Donáth Ferenc, Szilágyi József, Jánosi Ferenc, Vásárhelyi Miklós, Fazekas György, Tánczos Gábor és Haraszti Sándor) ügyében „szabad folyást kell engedni a törvényes eljárásnak". Akkoriban a bírósági ítéleteket az állampárt vezető testületei hozták meg, ez a döntés tehát, ha formálisan nem is, a gyakorlatban Nagy Imre halálos ítéletét jelentette, amivel a jelenlévők természetesen mind tisztában voltak. Bár a lényegen nem változtat, a KB 51 megjelent tagjának csak egyharmada, 17 pártvezető szólalt fel az eseményen, Nyers köztük volt, a többiekhez hasonlóan támogatta Kádár János előterjesztését. Pedig még olyan ember is volt a KB-ben, aki tartózkodott, és mit tesz isten, nem ölték meg érte.

Tök véletlenül ugyanezen a napon halt bele a börtönben a kényszertáplálásba Losonczy Géza, a forradalmi Nagy Imre-kormány éhségsztrájkoló államminisztere.

Advertisement

Szóval teljesen jogszerű, a vonatkozó törvény szellemének és betűjének is megfelelő lépésnek tűnik, ami Nyerssel történt.

De nem Vágó szemében, aki, amikor szembesítik a tényekkel és válaszolnak az általa feltett, szónokinak szánt kérdésre, csak megvonja a vállát, és úgy tesz, mintha se ő, se más nem olvasta volna, mivel indította a threadet. Nem rossz koncepció az "egy-két-három-négy gyilkosság bőven belefér, ha az ember utána gazdasági reformerré szelidül", izgatottan várom, hogy milyen más történelmi személyiségekre alkalmazza a progresszív baloldal.

Advertisement
Illustration for article titled ​Vágó István a Nagy Imre kivégzésére szavazó Nyers Rezsőt védi

Share This Story

Get our newsletter