Bekapcsoltam a t√©v√©t: k√©t fick√≥ √ľlt a sz√©k√©n, √©s √°llv√°nyos pusk√°val vad√°sztak a kar√°mban az itat√≥hoz √©rkezŇĎ √°llatokra. J√≥, hogy nem √°llatkerti vad√°szatot k√∂zvet√≠tenek a ragadoz√≥h√°zb√≥l.

√Čjszaka kapcsolgattam a t√©v√©t, √©s egyszer csak a Fishing and Hunting Channelen tal√°ltam magam, ami a nev√©nek megfelelŇĎen pec√°s √©s vad√°szos csatorna. Hi√°ba horg√°szom, ritk√°n szoktam itt mŇĪsort v√©gign√©zni, mert √°ltal√°ban bojlis pontyoz√≥ versenyek unalmas PR-tud√≥s√≠t√°sai, b√°l√°s rom√°n pergetŇĎfilmek √©s m√°s n√©zhetetlen szemetek mennek rajta. Most azonban √ļgy odaragadtam hirtelen, mint Szijj√°rt√≥ P√©ter sz√ľlei a gy√©m√°nt v√©c√©√ľlŇĎk√©hez.

Vad√°szfilm ment, k√©t f√≥szer √ľlt egy gizda fa alatt a poros, sz√°raz fŇĪben, √ļgyhogy egybŇĎl tudtam, hogy Afrik√°ban j√°runk. A k√©t fick√≥ k√©nyelmes vad√°szfotelben terpeszkedett, a jobb oldalon √ľlŇĎ vad√°szmestern√©l t√°vcsŇĎ, a balj√°n pihenŇĎ vad√°sz elŇĎtt √°llv√°nyra √°ll√≠tott puska. A guide fojtott hangon azt mondta: itt j√∂n egy diszn√≥, n√©zz√ľk csak, mekkora. √Čs ekkor v√°g√°s, mi is megn√©zhett√ľk, mit figyelnek olyan meredten. Ezen a ponton terveztem csatorn√°t v√°ltani, de a felt√°rul√≥ l√°tv√°ny leb√©n√≠totta a kattint√≥ ujjamat.

A k√©t pali, mint kider√ľlt, egy ker√≠t√©s t√ļloldal√°r√≥l lesett be egy k√∂r√ľlker√≠tett, kar√°mszerŇĪ ter√ľletre, ahol hemzsegtek a vadak, fŇĎleg nagy antilopf√©l√©k √©s varacskos diszn√≥k. Eleve ny√°jmennyis√©gben kavarogtak odabent, de a vad√°szok a biztons√°g kedv√©√©rt a kar√°m itat√≥j√°t√≥l p√°r m√©terre helyezkedtek el. Egy j√≥kora f√©mv√°ly√ļr√≥l volt sz√≥, ami k√∂r√ľl rajzottak a szomjas √°llatok.

A vad√°szmester egyszer csak olyan izgatott hangon, mintha a Mody Dick valamelyik nagyjelenet√©ben lenn√©nk, odasuttogta, hogy itt a diszn√≥, sz√©p nagy, lŇĎj!, mire a f√≥szer fogta az √°llv√°nyos pusk√°j√°t, √©s a t√°bori fotelben √ľlve agyonlŇĎtte a v√°ly√ļb√≥l iv√≥ varacskost.

Advertisement

Nem sz√©pelg√©sbŇĎl h√ľledezek m√©g mindig. Ink√°bb rem√©nykedem, hogy lesz majd tehenez√©s a kisalf√∂ld√∂n, meg s√∂r√©ttel a csirkefarmon, azt√°n √≠jjal megl√°ncolt kuty√°ra √©s vad√°szkalandok a majomh√°zban is.

Megv√°rtam a v√©g√©t, a feliratokb√≥l az der√ľlt ki, hogy ez az afrikavadaszat.hu nevŇĪ vad√°sztat√≥s-utaztat√≥s weboldal PR-filmje lehetett. Megn√©ztem a weboldalt, ahol ez a megnyugtat√≥ felirat fogadott:

IdŇĎs vad√°szt√°rsakkal is 95 % es√©llyel megl√∂vetj√ľk az elef√°ntot.

Kicsit beleolvastam az aj√°nlatokba, ez alapj√°n amit l√°ttam, az val√≥sz√≠nŇĪleg az "√°llom√°nyszab√°lyoz√≥, szelekt√°l√≥ vad√°szat farmokon" lehetett, ami a tr√≥fe√°kkal villogni akar√≥, sp√ļr √ļri vad√°szok sportja lehet, hiszen a beker√≠tett vadak m√©sz√°rl√°sa egy 6 vad√°sznapos t√ļr√°n is csak 2600 eur√≥, szemben a kar√°mon k√≠v√ľli leop√°rdos-oroszl√°nos-elef√°ntos vad√°szt√ļr√°k 8-36 ezer eur√≥s d√≠jaival. Van olyan Tr√≥fea Grill‚ÄďMongolian Barbecue t√≠pus√ļ aj√°nlat, hogy 3200 eur√≥√©rt mennyis√©gi korl√°t n√©lk√ľl lŇĎhetsz √°llatokat a farmon!

Advertisement

Na de mi√©rt l√∂v√∂ld√∂zne valaki egy farmon? H√°t mert ahogy a filmben is l√°tszott, j√≥ sz√∂gbŇĎl fot√≥zva nem l√°tszik a ker√≠t√©s. A sz√°raz antilopfej meg akkor is sz√°raz antilopfej, ha puszta k√©zzel ejtetted, √©s akkor is, ha az ist√°ll√≥ban siker√ľlt becserk√©szned.