Vadászat a kerítéssel körbezárt karámban

Illustration for article titled Vadászat a kerítéssel körbezárt karámban

Bekapcsoltam a tévét: két fickó ült a székén, és állványos puskával vadásztak a karámban az itatóhoz érkező állatokra. Jó, hogy nem állatkerti vadászatot közvetítenek a ragadozóházból.

Advertisement

Éjszaka kapcsolgattam a tévét, és egyszer csak a Fishing and Hunting Channelen találtam magam, ami a nevének megfelelően pecás és vadászos csatorna. Hiába horgászom, ritkán szoktam itt műsort végignézni, mert általában bojlis pontyozó versenyek unalmas PR-tudósításai, bálás román pergetőfilmek és más nézhetetlen szemetek mennek rajta. Most azonban úgy odaragadtam hirtelen, mint Szijjártó Péter szülei a gyémánt vécéülőkéhez.

Vadászfilm ment, két fószer ült egy gizda fa alatt a poros, száraz fűben, úgyhogy egyből tudtam, hogy Afrikában járunk. A két fickó kényelmes vadászfotelben terpeszkedett, a jobb oldalon ülő vadászmesternél távcső, a balján pihenő vadász előtt állványra állított puska. A guide fojtott hangon azt mondta: itt jön egy disznó, nézzük csak, mekkora. És ekkor vágás, mi is megnézhettük, mit figyelnek olyan meredten. Ezen a ponton terveztem csatornát váltani, de a feltáruló látvány lebénította a kattintó ujjamat.

Advertisement

A két pali, mint kiderült, egy kerítés túloldaláról lesett be egy körülkerített, karámszerű területre, ahol hemzsegtek a vadak, főleg nagy antilopfélék és varacskos disznók. Eleve nyájmennyiségben kavarogtak odabent, de a vadászok a biztonság kedvéért a karám itatójától pár méterre helyezkedtek el. Egy jókora fémvályúról volt szó, ami körül rajzottak a szomjas állatok.

A vadászmester egyszer csak olyan izgatott hangon, mintha a Mody Dick valamelyik nagyjelenetében lennénk, odasuttogta, hogy itt a disznó, szép nagy, lőj!, mire a fószer fogta az állványos puskáját, és a tábori fotelben ülve agyonlőtte a vályúból ivó varacskost.

Advertisement

Nem szépelgésből hüledezek még mindig. Inkább reménykedem, hogy lesz majd tehenezés a kisalföldön, meg söréttel a csirkefarmon, aztán íjjal megláncolt kutyára és vadászkalandok a majomházban is.

Megvártam a végét, a feliratokból az derült ki, hogy ez az afrikavadaszat.hu nevű vadásztatós-utaztatós weboldal PR-filmje lehetett. Megnéztem a weboldalt, ahol ez a megnyugtató felirat fogadott:

Idős vadásztársakkal is 95 % eséllyel meglövetjük az elefántot.

Kicsit beleolvastam az ajánlatokba, ez alapján amit láttam, az valószínűleg az "állományszabályozó, szelektáló vadászat farmokon" lehetett, ami a trófeákkal villogni akaró, spúr úri vadászok sportja lehet, hiszen a bekerített vadak mészárlása egy 6 vadásznapos túrán is csak 2600 euró, szemben a karámon kívüli leopárdos-oroszlános-elefántos vadásztúrák 8-36 ezer eurós díjaival. Van olyan Trófea Grill–Mongolian Barbecue típusú ajánlat, hogy 3200 euróért mennyiségi korlát nélkül lőhetsz állatokat a farmon!

Advertisement

Na de miért lövöldözne valaki egy farmon? Hát mert ahogy a filmben is látszott, jó szögből fotózva nem látszik a kerítés. A száraz antilopfej meg akkor is száraz antilopfej, ha puszta kézzel ejtetted, és akkor is, ha az istállóban sikerült becserkészned.

Share This Story

Get our newsletter