Mik√∂zben a vezetŇĎs√©g egy Michelin-csillagos helyen r√°zta a rongyot, addig mi megk√≥stoltuk a r√©szeg embereknek sz√°nt h√ļstorn√°d√≥t. Rettenetes sz√≥vicc a neve, √ļgy n√©z ki, mintha egy m√©lytengeri sz√∂rny pof√°j√°t keresztezt√©k volna egy gyrosszal. Ez a kolbice.

A kolbice (kolbájsz? kolbice? kolbícse? zsírfagyi?) nyolc darab apró kolbász, 4 bajor és 4 magyaros, opcionálisan kecsöppel, mustárral, majonézzel, plusz száz forintért sajtszósszal, dinsztelt lilakáposztával és pirított hagymával, beletekerve egy magvas tésztatölcsérbe. Nem fog esztétikai díjat kapni, de hát a hot dog is hogy néz már ki, ha jobban belegondolunk.

A kolbice kifejezetten rosszul n√©z ki, mintha egy szilveszteri h√°zibuli ut√°n valaki tal√°lna egy t√©szt√°t, azt√°n beles√∂p√∂rne mindent, amit a konyh√°ban tal√°l, a v√©g√©n pedig le√∂nten√© a megmaradt sajtos dippel. Konkr√©tabban olyan, mint az 1963-as Horror Of Party Beach c√≠mŇĪ sz√∂rnyŇĪ horrorfilm c√≠mszereplŇĎ kreat√ļr√°ja:

Advertisement

Viszont ha a k√ľlcs√≠n alapj√°n √©tkezn√©k, akkor most feleakkora lenn√©k. A minden extr√°val egy√ľtt 1290 forintba ker√ľlŇĎ h√ļstorn√°d√≥ pedig egy√°ltal√°n nem rossz. ElŇĎsz√∂r a tavaly szeptemberi street food fesztiv√°lon l√°ttam, akkor gonosz viccnek tŇĪnt, vagy legal√°bb akkora potenci√°lis lok√°lis jelens√©gnek, mint a kiz√°r√≥lag vihor√°szva bet√©pett embereknek gy√°rtott minif√°nk a Szigeten. Mintha a gy√°rt√≥i abb√≥l indultak volna ki, hogy mit nem ettek m√©g r√©szeg emberek Magyarorsz√°gon, √©s mit akarhatna egy tisztes magyar tint√°s m√©g a pof√°j√°ba t√∂mni. Kolb√°szt. Az mindegy, milyen, csak rendesen lehessen enni.

Mert ez igaz√°b√≥l a kolbice l√©nyege, hogy ak√°rmennyire diszn√≥n eszed, ak√°rhogy is l√≥b√°lod a kezedben, nem esik ki belŇĎle semmi, nem √°zik √°t az alja, kapsz hozz√° pici vill√°t, amivel azt√°n minden hozz√°val√≥t ki lehet belŇĎle piszk√°lni, a budapesti sztenderd kebabbor√≠t√°sokkal ellent√©tben minden neh√©zs√©g n√©lk√ľl lehet harapni a t√∂lcs√©rj√©t. √Čn, a h√≠rhedten saj√°t mag√°t leevŇĎ fiatalember is k√©pes voltam √ļgy visszaj√∂nni az irod√°ba, hogy csak egy √°rva s√ľlthagyma ragadt a kardig√°nomba.

Advertisement

NAK készített is egy gifet arról, hogy milyen a kolbice-szal az utcán sétálni.

K√©nyelmes. Lehet harapni is, meg vill√°val beleny√ļlk√°lni, nem zavar ev√©s k√∂zben, nem szottyosodik, nem k√©nyelmetlen. A sajtsz√≥sz rajta pontosan olyan, mint amit a moziban adnak, a pir√≠tott hagyma valami v√∂dr√∂s, a lilak√°poszta viszont nem rossz. Kifejezetten vicces ezt nekem le√≠rni, mert egy √©ve m√©g annyira ut√°ltam a dinsztelt k√°poszt√°t, hogy a k√∂zel√©be sem akartam menni.

Advertisement

A kolb√°szok rendben vannak, b√°r igaz√°n egetverŇĎen j√≥ kolb√°szt m√©g sosem siker√ľlt ennem Budapesten, ak√°rhogy is pr√≥b√°ltam, √©s ha m√°r egyszer kolb√°szt eszek, akkor ne legyen szar. A kolbice kolb√°sza nem szar, a bajor az teljesen ok√©. A t√©szta ropog√≥s, szerencs√©re a benne t√°rolt levektŇĎl nem sz√°raz. El√©g hamar belap√°toltuk.

Azt√°n vett√ľnk m√©g egyet, √©s k√∂rbevitt√ľk a belv√°rosban is, mert annyira h√ľly√©n n√©z ki. Itt p√©ld√°ul Ronald Reagan kez√©be nyomtuk, miut√°n tisztesen megv√°rtuk, hogy a szobrot b√°mul√≥ √©s fot√≥z√≥ n√©met turistahorda elmenjen onnan.

Advertisement

J√≥ √©tv√°gyat, eln√∂k √ļr!

H√°romtag√ļ volt a k√≥stol√≥brig√°dunk, √©n t√≠zbŇĎl √∂t √©s felet adtam r√°, Gazs koll√©g√°nk n√©gyet, NAK nem mondott semmit. Szerintem √∂t per t√≠z nem rossz eredm√©ny a belv√°rosban.

A KOLBice egy pilisszentiv√°ni c√©g, ami febru√°rban nyitotta a mintaboltj√°t a Hold utcai piac f√∂ldszintj√©n. Ott lehet enni ilyesmit, egy nat√ļr t√∂lcs√©r 999 forint, minden egyes extra plusz egy sz√°zas. Van mag n√©lk√ľli t√∂lcs√©r is.

Advertisement

Képek: NAK