A legszenvedĂ©lyesebb tĂ©nyfeltĂĄrĂł, akit valaha ismertĂŒnk, halĂĄla elƑtt 3 nappal adott interjĂșt a NĂ©pszabadsĂĄgnak.

Ezt mai szĂĄmĂĄban tette közzĂ© az ĂșjsĂĄg.

Advertisement

ElsƑ idĂ©zet OrbĂĄn Viktor vagyonosodĂĄsĂĄrĂłl:

Azt, hogy ez a vagyonosodĂĄs, Ășgymond, nemcsak gazdasĂĄg, hanem hatalomtechnika, a hatalom Ă©s a pĂ©nz folytonos ĂĄtfordulĂĄsa egymĂĄsba, szĂłval nem szimplĂĄn valami erkölcsileg megkĂ©rdƑjelezhetƑ politikusi viselkedĂ©s, hanem lĂ©nyegĂ©ben ĂĄllammodell, nagyon kevesen Ă©s nagyon kĂ©sƑn vettĂŒk Ă©szre. OrbĂĄn Viktor szemĂ©lyes vagyonosodĂĄsĂĄt sokĂĄig mĂ©g a sajtĂłmunkĂĄsok is huszadrangĂș kĂ©rdĂ©skĂ©nt kezeltĂ©k, Ă©s engem tapintatosan hĂŒlyĂ©nek nĂ©ztek, pedig ez az elsƑ szĂĄmĂș problĂ©ma.

Advertisement

MĂĄsodik idĂ©zet arrĂłl, hogy mitƑl lett ez:

OrbĂĄn nagyon dörzsölt hatalomtechnikus lett, ehhez Ă©rt igazĂĄn a politikĂĄbĂłl, Ă©s a mĂĄsik oldal egyszerƱen, fokozatosan lemaradt mögötte. TovĂĄbbĂĄ persze nagy szerepe van mindebben egy immĂĄr tulajdonkĂ©ppen nyĂ­lt titoknak, az Ă©vtizedes Puch–Simicska-összebĂștorozĂĄsnak: OrbĂĄn pontosan felmĂ©rte, hogy azt, amit tervez, egyedĂŒl nem fogja tudni keresztĂŒlvinni: a szocialistĂĄk rövidlĂĄtĂĄsa pedig romlottsĂĄggal is pĂĄrosult.

Advertisement

Harmadik idézet arról, hogy mi legyen ezutån:

Azoknak, akik utĂĄnam jönnek, elsƑsorban azt kĂ©ne tovĂĄbb vizsgĂĄlniuk, hogyan szĂŒletett meg az OrbĂĄn-közeli kör, MĂ©szĂĄros LƑrinc, Garancsi IstvĂĄn Ă©s a többiek vagyona. Ha megyĂŒnk is kifelĂ© a jogĂĄllambĂłl, azĂ©rt minden közpĂ©nzes tranzakciĂłnak nyoma kell maradjon, Ă©s ez alighanem ezutĂĄn is Ă­gy lesz. Annak a megĂ©rtĂ©se a legsĂŒrgetƑbb, hogy kik Ƒk valĂłjĂĄban, Ă©s mi a szerepĂŒk az OrbĂĄn-rendszerben, a pĂ©nz, a vagyon Ă©s a hatalom körforgĂĄsĂĄban. Ha ez egyszer feketĂ©n-fehĂ©ren vilĂĄgossĂĄ vĂĄlik, az bizonyosan döntƑ lĂ©lektani pillanat lesz.

Advertisement

Ferenczi Krisztina mĂșlt hĂ©ten, jĂșlius 16-ĂĄn hunyt el.