A legszenved√©lyesebb t√©nyfelt√°r√≥, akit valaha ismert√ľnk, hal√°la elŇĎtt 3 nappal adott interj√ļt a N√©pszabads√°gnak.

Ezt mai sz√°m√°ban tette k√∂zz√© az √ļjs√°g.

ElsŇĎ id√©zet Orb√°n Viktor vagyonosod√°s√°r√≥l:

Azt, hogy ez a vagyonosod√°s, √ļgymond, nemcsak gazdas√°g, hanem hatalomtechnika, a hatalom √©s a p√©nz folytonos √°tfordul√°sa egym√°sba, sz√≥val nem szimpl√°n valami erk√∂lcsileg megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ politikusi viselked√©s, hanem l√©nyeg√©ben √°llammodell, nagyon kevesen √©s nagyon k√©sŇĎn vett√ľk √©szre. Orb√°n Viktor szem√©lyes vagyonosod√°s√°t sok√°ig m√©g a sajt√≥munk√°sok is huszadrang√ļ k√©rd√©sk√©nt kezelt√©k, √©s engem tapintatosan h√ľly√©nek n√©ztek, pedig ez az elsŇĎ sz√°m√ļ probl√©ma.

Advertisement

M√°sodik id√©zet arr√≥l, hogy mitŇĎl lett ez:

Orb√°n nagyon d√∂rzs√∂lt hatalomtechnikus lett, ehhez √©rt igaz√°n a politik√°b√≥l, √©s a m√°sik oldal egyszerŇĪen, fokozatosan lemaradt m√∂g√∂tte. Tov√°bb√° persze nagy szerepe van mindebben egy imm√°r tulajdonk√©ppen ny√≠lt titoknak, az √©vtizedes Puch‚ÄďSimicska-√∂sszeb√ļtoroz√°snak: Orb√°n pontosan felm√©rte, hogy azt, amit tervez, egyed√ľl nem fogja tudni kereszt√ľlvinni: a szocialist√°k r√∂vidl√°t√°sa pedig romlotts√°ggal is p√°rosult.

Harmadik idézet arról, hogy mi legyen ezután:

Azoknak, akik ut√°nam j√∂nnek, elsŇĎsorban azt k√©ne tov√°bb vizsg√°lniuk, hogyan sz√ľletett meg az Orb√°n-k√∂zeli k√∂r, M√©sz√°ros LŇĎrinc, Garancsi Istv√°n √©s a t√∂bbiek vagyona. Ha megy√ľnk is kifel√© a jog√°llamb√≥l, az√©rt minden k√∂zp√©nzes tranzakci√≥nak nyoma kell maradjon, √©s ez alighanem ezut√°n is √≠gy lesz. Annak a meg√©rt√©se a legs√ľrgetŇĎbb, hogy kik ŇĎk val√≥j√°ban, √©s mi a szerep√ľk az Orb√°n-rendszerben, a p√©nz, a vagyon √©s a hatalom k√∂rforg√°s√°ban. Ha ez egyszer feket√©n-feh√©ren vil√°goss√° v√°lik, az bizonyosan d√∂ntŇĎ l√©lektani pillanat lesz.

Advertisement

Ferenczi Krisztina m√ļlt h√©ten, j√ļlius 16-√°n hunyt el.