Kellemetlennek, k√°rt√©konynak tartom √©s gyakorlatilag soha nem n√©zem ŇĎket, √ļgy kattintok tov√°bb sz√∂rf√∂z√©skor, mintha az √Čjjel-nappal Budapest vagy a T√©nyek egyetlen m√°sodperce ki√©gethetn√© a szememet. Viszont k√∂sz√∂n√∂m, de a korm√°nynak nem kell engem megv√©denie.

Nem is tudom, mikor n√©ztem utolj√°ra tart√≥san mŇĪsort az RTL Klubon vagy a TV2-n. A Megaszt√°rnak abb√≥l az √©vad√°b√≥l m√©g sok r√©szt l√°ttam, amikor R√ļzsa Magdi nyert, az ment n√°lunk a csal√°dban utolj√°ra. Azt√°n voltak m√©g a bokszmeccsek az ezredfordul√≥ k√∂rny√©k√©n √©s ut√°n, Kov√°cs Kok√≥ Istv√°n√©i √©s Erdei Zsolt√©i, k√ľl√∂n√∂sen ut√≥bbi munk√°ss√°g√°t k√∂vettem elŇĎszeretettel. M√°s nem r√©mlik. J√©gkorong- √©s s√≠ugr√°s-k√∂zvet√≠t√©seket nem adnak, dartsot sem, a filmeket (ahogy arra t√∂bb vezetŇĎ fideszes poltikus is r√°csod√°lkozott, k√∂zel h√ļsz √©v ut√°n) sz√©tbarmolj√°k rekl√°mokkal, r√°ad√°sul a v√©gefŇĎc√≠meket is lev√°gj√°k, a h√≠rad√≥ik √ľresek (√∂t perc arr√≥l, hogy Mari n√©nire r√°dŇĎlt a budiajt√≥, √©s sz√°lka ment a kisujj√°ba, vicceltek?), a sorozatok m√°shonn√©t is el√©rhetŇĎk, saj√°t √ľtemterv szerint k√∂vethetŇĎk, a j√≥kedvŇĪ-ny√°las magazinmŇĪsorokt√≥l undorodom.

Nem vagyok célcsoport. Nagyon nem.

Nekem is √ļgy tŇĪnik ugyan, hogy a magas- √©s a t√∂megkult√ļra k√∂zti mark√°ns k√ľl√∂nbs√©gt√©tel felett elj√°rt az idŇĎ, de ezt a felismer√©st m√°s platformokon √ľltetem √°t a gyakorlatba.

Mindezt az√©rt gondoltam relev√°nsnak elmondani, hogy vil√°gos legyen: priv√°tim egyetlen pillanatig sem szomorkodn√©k, ha var√°zs√ľt√©sre eltŇĪnn√©nek mind a j√≥ b√ľd√∂s francba.

Advertisement

Csakhogy: ezt a var√°zs√ľt√©st saj√°t erŇĎbŇĎl, a saj√°t mutat√≥ujjammal, az √ļgynevezett t√°vir√°ny√≠t√≥mmal ‚Äď a 21. sz√°zadi technika csod√°kra k√©pes ‚Äď b√°rmikor foganatos√≠tani tudom. √Člek is a lehetŇĎs√©ggel, minden alkalommal, amikor kultur√°lis sokk fenyeget.

Alaposan ki√°lltunk az ut√≥bbi napokban az RTL Klub mellett, fŇĎk√©nt Szily publicista j√≥volt√°b√≥l. Szerintem j√≥l tett√ľk. Nemcsak az√©rt, mert a korm√°ny √©s a korm√°nyp√°rti politikusok √©rvel√©se h√°tborzongat√≥an k√©pmutat√≥, hiszen vil√°gosabban m√°r nem is j√∂hetne √°t, hogy a t√©nyleges c√©l nem az emberek megv√©d√©se a szennytŇĎl, a mocsokt√≥l, hanem ezzel szemben az, hogy a k√©t nagy csatorna k√∂z√ľl az egyiket (a bar√°tit) hozz√°k helyzetbe a m√°sikkal (kor√°bban semleges, most ellens√©ges) szemben.

Advertisement

Az egy√©rtelmŇĪ √°ll√°sfoglal√°s akkor is jogos, ha a kert√©v√©t mint jelens√©get nem l√°tom sokkal kev√©sb√© nyomaszt√≥nak kultur√°lisan, mint mondjuk mag√°t a politik√°t, amilyennek azt napjainkban megfigyelhetj√ľk. Az sem egy magasztos forradalom, amit az RTL Klub √©pp csin√°l ‚Äď m√©g ha v√©gsŇĎ soron a f√ľggetlens√©grŇĎl is sz√≥l. B√°r gig√°szok csat√°ja, de a gig√°szok egyike sem rokonszenves. Plusz felmer√ľl a k√©rd√©s: √©s eddig, am√≠g nem a ti bŇĎr√∂t√∂kre ment a buli, hol voltatok vajon?

De ak√°rhonnan n√©zem: nem a korm√°nynak kell eld√∂ntenie, hogy mi k√°ros az √©n ment√°lis √©s intellektu√°lis eg√©szs√©gemre, √©s mi nem. MegengedŇĎ vagyok, el tudok k√©pzelni a felvet√©semre egy olyan v√°laszt is, hogy korai kapitalista t√°rsadalmunk viszonyai k√∂zt az emberek nem kis h√°nyada nem k√©pes √∂n√°ll√≥an d√∂nteni errŇĎl. (Arra sem voltak k√©pesek sokan, hogy felm√©rj√©k, √©rdemes-e felvenni a devizahitelt a lapost√©v√©re.) Csak h√°t ne legy√ľnk m√°r kommunist√°k. Ki vagy te, politikus, hogy ezt meg√≠t√©ld? MitŇĎl olyan biztos az √≠zl√©sed? √Čs ha meg√≠t√©led helyettem, elint√©zed helyettem, ha v√©gigvezetsz az √©letemen, a b√∂lcsŇĎmtŇĎl a s√≠romig, akkor holnapra hogyan leszek okosabb? Hogyan leszek ink√°bb k√©pes d√∂nteni?

√ögyhogy ne csin√°ljunk m√°r Krisztusb√≥l boh√≥cot. Meg belŇĎlem sem alattval√≥t. K√∂sz√∂n√∂m.