Jeff Bezos példátlanul sikeres cége hírhedten pocsék munkahely, de nemcsak a raktárakban, hanem a központban is. Az ideális Amazon-alkalmazott munkamániás és arrogáns.

A vezető internetes kereskedőcég raktárairól már korábban is jelentek meg cikkek, de most a New York Times maga a seattle-i központ egykori és jelenlegi munkavállalóit kérdezte. A cikkből kirajzolódó kép alapján az Amazon egy maximalista japán cég és valami nyomasztó sci-fi-kapitalizmus keveréke lehet, ahol nem is maradnak meg sokáig a dolgozók.

Advertisement

A cikk alapján az Amazon az a munkahely, ahol minden dolgozó munkáját algoritmusok és adatok alapján értékelik, és mindent ennek rendelnek alá. A vezetők a beosztottakkal sosem elégedettek, mindig jobb és jobb teljesítményre ösztönzik őket, állandó a hétvégi és az éjszakai meló, és nem is rejtik véka alá, hogy a nyaralás vagy a családi élet nehezen fér össze az amazonos karrierrel.

Az igazán kellemetlen adalék azonban az, ahogy a cég nyíltan bátorítja a dolgozóit, árulkodjanak a másikra, és erre van egy külön felület is (Anytime Feedback Tool), amely lehetővé teszi, hogy névtelen üzenetekben értesítsék a főnököket arról, hogy melyik kollégájuk nem ért vissza időben az ebédszünetről. Ugyanitt persze dicsérni is lehet a kollégákat, és emiatt sokan stratégiát is alapoznak arra, hogy szövetséget kötve egymást dicsérik és a többieket szapulják. Nem véletlenül teszik ezt: a beosztottakat rangsorolják, a sereghajtókat pedig kirúgják.

A cég azt is erénynek tekinti, ha a kollégák nyíltan bírálják a többieket értekezleteken, melyeken a munkatársak nyilvános megalázása sem ritka, nem véletlenül mondja az egyik egykori alkalmazott, hogy szinte mindegyik kollégáját látta már sírni az íróasztalánál.

Több olyan esetet is leír a cikk, amiben rákos vagy elvetélt alkalmazottakat figyelmeztetnek a feletteseik, hogy nem szeretnék, ha a “személyes problémáik” rossz hatással lennének a munkájukra. Tulajdonképpen érthető is ez a vezetői hozzáállás, hiszen az Amazonnál a dolgozók gyakorlatilag adathalmazok, akiknek csak egy feladatuk van: minél jobban teljesíteni.

Advertisement

És sokan vannak, akik ez utóbbit teszik (akár csak 1-2 évig is, hiszen nagy a fluktuáció), az Amazon pedig a számokat tekintve rendkívül sikeres, és nemsokára elkészül a cég új központja Seattle-ben, ahol három év múlva már mintegy 50 ezren fognak dolgozni.

Ráadásul ügyfélként mi ennek csak örülhetünk, hiszen a cégnél a vásárló az első, csak gondoljunk bele, hány gyomorfekélybe és mennyi könnybe kerülhet az, hogy a rendelésünk sikerrel teljesítsék.

Advertisement

(via Gizmodo)