Van ez a furcsa északkeleti nyúlvány Afganisztánon, a Váhán-folyosó (angolul Wakhan Corridor). Egészen Kínáig ér, de zsákutca: ugyan évezredeken át itt haladt a Selyemút, a kínai kommunisták 1949-es győzelme óta a határ le van zárva. A nemrég beiktatott Asraf Gáni afgán elnök azonban változtatni akar ezen.

Advertisement

Kínának és Afganisztánnak a 19. századi nagy játszma miatt van közös határa, akkor keletkezett, amikor Oroszország és Nagy-Britannia felosztották Közép-Ázsiát. Hogy a két birodalom gyarmatai és érdekszférái közvetlenül ne érintkezzenek, a Pamír és a Hindukus hegységeket elválasztó afganisztáni Váhán-folyosó határait 1895-ben úgy definiálták, hogy Orosz Turkesztán és Brit-India között egészen Kínáig nyúljon keletre.

Advertisement

Ez az út egyébként a Selyemút egyik, nehezen járható ága volt, de 1949 után senki nem járt erre többé, mert a kínai polgárháborút megnyerő kommunisták lezárták a határt. Akkorra Orosz Turkesztán itteni része már a szovjet Tádzsikisztán tagállam volt, a völgy másik oldalán pedig Brit-Indiából kivált a független (akkor még Nyugat-) Pakisztán. A Váhán-folyosóból Afganisztán féregnyúlványa lett, nomádok éltek a magas hegyek között, és persze virágzott az élővilág, mint minden olyan helyen, ami leesik a térképről.

Advertisement

Nyugatiak a tálibok 2001-es bukása után jutottak el ide megint. A környék akkor ment körbe először a neten, amikor négy amerikai 2005-ben végigment rajta, majd kalandjaikat megírták az Outside magazinba. Mark Jenkins és társai – köztük a fantasztikus fekete-fehér képeket készítő Teru Kuwayama – hatezres hegyek között tettek meg 300 kilométert, de Kínáig ők sem jutottak el: Tádzsikisztán határa felé kanyarodtak el a végén, ahol beletelt egy kis időbe, amíg a kis csapatot figyelmeztető lövésekkel üdvözlő tádzsik határőrök elhitték nekik, hogy nem kábítószer-kereskedők, kémek vagy terroristák, hanem kíváncsi turisták.

Advertisement

A Váhán azóta az ínyenc úticélokat kedvelő kirándulók terepe lett, mert az Afganisztán többi részét pusztító kvázi-polgárháború ide, a hegyek közé, már nem ért el. Viszont ha összejön Gáni elnök terve, akkor ebből az isten háta mögötti völgyből kereskedelmi útvonal lehet Nyugat-Kína és Afganisztán között.

Nem lesz könnyű feladat, még akkor sem, ha Kína ebbe tényleg beleugrik, ami a szűkszavú, angol nyelvű forrás szerint azért még odébb van, és simán lehet, hogy csak afgán álmodozás. A folyosó nagyrészt 3000 méter feletti fennsíkokból és óriási hegyekből áll, alagutak garmadájára lenne szükség. Az út a Vahánt a 4430 méter magas Andzsumán-hágón keresztül kötné össze a Pandzsir-völggyel, és azon keresztül Csarikárral, majd Kabullal. A kereskedelmi kapcsolat mellett a térképet elnézve a világ egyik legszebb autózós útja is lenne, méltó párja a Pakisztánt Kínával összekötő Karakoram Highwaynek.

Advertisement

Térkép: CIA

Share This Story

Get our newsletter