Émelyegsz a bódéktól, ki nem állhatod a negédes Vivaldi-feldolgozásokat, nem akarsz tusfürdőket adni és kapni, és eleve gyűlölöd Magyarországot december végén? A Cink tuti tippeivel megúszhatod az egészet, akár repülőjegyre, akár benzinre, akár túracipőre, akár csak egy lakáskulcsra futja.

Advertisement

1. Repülővel

A karácsonyozás elől sokféleképpen el lehet menekülni, de azért kevés jobb választás van a repülőnél. Jó gyorsan visz jó messzire, ahol jobb az idő, szebben süt a nap, és a szomszéd se működtet ledes izzósort epileptikus frekvencián.

Advertisement

Dubaj

Illustration for article titled Úszd meg a karácsonyt!
Advertisement

Ünneplő nők Dubajban. Fotó: Keith Parker

A muris olajemírség a Perzsa-öbölben több szempontból is az ideális úticél a téli napforduló idején. Egyrészt amióta van ide közvetlen járat Budapestről, gyorsan és viszonylag olcsón megközelíthető, cikkünk írásának pillanatában bőven százezer forint alatt kijön egy retúrjegy, úgy, hogy a következő pár napban indulunk és egy bő hetet maradunk. Másrészt a Perzsa-öböl embertelen klímája ilyenkor olyan, mint Budapest májusban: napközben 22–25 fok van, este 17–18. Harmadrészt elég vicces lehet megnézni, hogy a nyugati kultúra felszínes baromságait lelkesen és határt nem ismerően átvevő, a csillogó dolgokért és a pénz szórásáért különösen rajongó öbölmenti arabok mit kezdenek az elsősorban a pénz szórását és a csillogó dolgokat ünneplő karácsonnyal. Negyedrészt ha szerencsénk van, semmit, mert ez mégiscsak muszlim ország. Ötödrészt ha elegünk van az egészből, Dubajból könnyen és gyorsan elrepülhetünk Afrika, Ázsia és Óceánia számos városába.

Advertisement

Virunga Nemzeti Park, Kongó

Illustration for article titled Úszd meg a karácsonyt!
Advertisement

Hegyi gorillák a Virunga-vulkánok lankáin. Fotó: Brent Stirton/Getty Images

Kellemes magashegyi-trópusi klíma, elefántok, hegyi gorillák, óriási tűzhányok, tavak és őserdők: Afrika legrégebbi és egyik legszebb nemzeti parkja csodálatos hely. Jelenleg ugyan be van zárva, de ez pillanatokon belül megváltozhat, mert a parkot is magában foglaló Észak-Kivu tartományban harcoló lázadók múlt hét csütörtökön aláírták a békeszerződést a kinshasai kormánnyal. Egy kicsit körülményes ugyan eljutni ide – leginkább talán úgy érdemes, hogy Kampalába vagy Kigaliba lerepülni, és onnan busszal a határig, majd gyalog át –, de azért egy kicsit jobb hegyi gorillákkal kirándulni és belenézni egy stadionnyi, fortyogó lávatóba, mint ülni otthon, halat ritkán és rosszul főző családtagok rossz halételeit enni, és bámulni ki a sötétbe.

Advertisement

Olympos, Törökország

Illustration for article titled Úszd meg a karácsonyt!
Advertisement

Egy darab otthoni fenyő helyett mennyivel jobb egy egész varázserdő, nem? Olymposban, az egykori lükiai civilizáció elpusztult városában pedig igazi Gyűrűk Ura-stílusú varázserdőn keresztül juthatsz le a tengerpartra, ahol néha teknősök költenek, ezért nem szabad napernyőt leszúrni, ami mondjuk amúgy is lehetetlen volna a tojás méretű kövek miatt. A fákra épült kunyhókból álló hippitelepet a varázserdőt kettészelő csodafolyó köti össze a tengerrel, a Tolkien-hangulatról az átlátszó vízben álló romok gondoskodnak. Télen nincs jó repülőjárat Antalyáig, így repülj el olcsón Isztambulig, aztán onnan egy kényelmes éjszakai busszal másnapra ott hippiskedhetsz az ilyenkor is tavaszi időben.

– Szily László

2. Autóval

Na de minek egy zsák pénzt elkölteni az utolsó pillanatban egy repülőjegyre, amikor ott az autó? Magyarország egyik nagy előnye, hogy tényleg Európa közepén van, egy napnyi autózással egészen különböző országok és vidékek érhetők el. Nyugat-Európát hagyjuk a fenébe, dobjunk be egy meleg pulóvert és egy termoszt teát, nyomás.

Advertisement

Balaton

Illustration for article titled Úszd meg a karácsonyt!
Advertisement

A befagyott tó. Fotó: Tóth Margó

Van valami különös bája a szezonon kívüli nyaralóhelyeknek, így a Balatonnak is. Amikor először jártam január elején Siófokon, komolyan elgondolkoztam azon, hogy a magyar hadsereg sikeresen tesztelte a neutronbombát és hát ez maradt, meg egy csomó, ezek szerint a gammasugárzásnak ellenálló vízimadár. Tök üres utcák, zárva minden, jeges szél, remek az egész. A téli Balaton felkeresése azt megállapítani is remek, hogy ez igazából egy csodaszép táj. A déli part lankái, az északi part pici, öreg tűzhányói, a vízparti növény- és állatvilág, Tihany, a Budapest után szokatlan méretű horizont, és még enni is lehet egy jót, mert a Balaton egyetlen jó étterme, a Kistücsök, minden nap nyitva van.

Advertisement

Kijev

Illustration for article titled Úszd meg a karácsonyt!
Advertisement

Ünnepi fényjáték a Szent István téren. Fotó: Brendan Hoffman/Getty Images

Szuper dolog ott lenni, ahol történik valami érdekes és potenciálisan történelmi, ehhez pedig Európában jelenleg Ukrajnába kell menni. Amióta Putyin elnök einstandolta Ukrajna és szomszédai EU-s csatlakozásának álmát, az ukránok lázonganak, barikádokat építenek, és megpróbálja visszacsinálni ezt a szörnyűséget, legalább annyira, hogy megbuktatják az oroszoknak behódoló elnöküket, Viktor Janukovicsot. Mindez alig egy napnyi autózásra történik Budapesttől, úgyhogy simán odamehetünk és megnézhetjük magunknak, és mellé olcsón fogunk tudni jókat enni és inni.

Advertisement

Koszovó

Illustration for article titled Úszd meg a karácsonyt!
Advertisement

Szerbiába visszalépve a határon érvénytelenítik a koszovói pecsétet. Fotó: Count zero ice

Félig elismert miniállam, zűrös nemzetközi helyzet, tök szép táj, és tényleg egy köpésre Magyarországtól. Nem is értem, miért nem voltam még Koszovóban. Bónusz: egyre kevesebb helyen lehet Európában útlevél-pecséteket szerezni, eleve, a legtöbb helyre útlevél se kell, na, ide kell és pecsételnek is. A bónusz bónusza: Koszovóban albánok élnek, akik muszlimok, így jó eséllyel szarnak a karácsonyra.

Advertisement

3. Gyalog

Senki ne gondolja, hogy elektronikus Bach és langyos halászlé a végzete, ha nem tud előkaparni repjegyre vagy benzinre valót. Az ember meglepő távolságot tud megtenni gyalog, és Budapestben az a jó, hogy meglepően kis távolság megtétele után már nagyszerű és érdekes helyekre juthatunk.

Advertisement

Libegő

Advertisement

Tényleg senki se tudja, hogy a Libegő télen-nyáron működik? Pedig de. Egy kellemesen jeges, hóviharos napon nem hogy az nincs, hogy a Budakeszi útig áll a családi kombik sora, de jó eséllyel külön nekünk fogják beindítani a szerkezetet. A Libegő tetején aztán elindulhatunk a jeges, elhagyatott Normafa felé, megnézhetjük a jeges, elhagyatott Széchenyi-hegyet, vagy elindulhatunk keresztbe előre, hogy észrevétlenül átlépjük Budapest közigazgatási határát.

Külső Mester utca

Advertisement

Itt nem tekernek égősort a fákra. Fotó: Google Street View

A városi pusztulás, az ipari épületek és a teljes kihaltság rajongóit meseország várja a Könyves Kálmán körúttól délre. Végtelen vasúti viszták és düledező csarnokok között vezet a kirándulás az Illatos út felé, ahol szintén nem nagyon vannak emberek, és akik vannak, azok se nagyon beszélnek. Mizantrópoknak és felfedezőknek a legjobb karácsonyozás, a végén át lehet kelni a Wekerle-telepen és megnézni az aranyos ikerházakat.

Advertisement

Fibonacci-spirál

Advertisement

Ezt már bemutattuk. A Gellért-hegyről kell ívben legyalogolni, aztán végig a Bocskai úton és a Nagykörúton, majd át a Margit hídon és fel a Rózsadombra. Bónusz: mivel ez egy spirál, addig gyalogolunk rajta, amíg akarunk, idővel akár más kontinensekre is eljuthatunk. A bónusz bónusza: Béres Máté kollégánk készített egy programocskát, amivel tetszőleges méretű Fibonacci-spirált rajzolhatunk tetszőleges térképre, így nem tévedünk el.

Advertisement

4. A lakásból ki sem mozdulva

Oké, hogy lehet repülni, autózni és gyalogolni, de igazából az van, hogy a téli napforduló idején ki az a hülye, aki kimegy a lakásból? Sötét van, hideg van, otthon pedig jó esetben se sötét, se hideg nincs. Egy zajvédő fejhallgató kell, hogy megmeneküljünk a szomszédból átszűrődő csendeséj-feldolgozásoktól és indulhat a buli.

Advertisement

David Foster Wallace: Infinite Jest

Illustration for article titled Úszd meg a karácsonyt!
Advertisement

A német kiadás egy széken. Fotó: ErasingScott

Ez egy rendkívül hosszú, rendkívül bonyolult, már fizikai valójában is rendkívül súlyos könyv. A saját pénzemmel mernék fogadni, hogy nincs az a nem angol anyanyelvű ember, aki a karácsonyi-újévi ünnepnapok alatt végig tudja olvasni, így nem fenyeget az a veszély, hogy elfogy és keresni kell valami mást. A szerző 2008-as öngyilkosságáig a legokosabb, legérzékenyebb, legátgondoltabb regényeket, cikkeket és esszéket írta a modern világról, nyilván az Infinite Jest is csodálatos, bár én persze még nem olvastam. Klág Dávid azt állítja, hogy egyszer elvitte nyaralni, és kigombolt Hawaii-ingben látott a súlyos olvasmányhoz. Állítása szerint az 50. oldalig jutott.

Advertisement

Breaking Bad

Advertisement

Egy sorozat, ami arról szól, hogy egy kétségbeesett férfi mindent meg akar tenni a családjáért, de közben egy szörnyeteg lesz belőle. Szóval igen, tökéletes azoknak, akik megfeszülnek a karácsonytól, de azt látják magukon, hogy a modern világ kegyetlen kihívásai eltorzítják a békés tradíciókat.

Advertisement

A methszakács Walter White történetére tett utalásokat lehetetlen volt kikerülni az interneten idén, én is dacból kezdtem el nézni 2013-ban, hogy aztán majd puffoghassak, hogy nem is olyan jó, ahogy azt mindenki más gondolja. Aztán a harmadik rész környékén elcsendesedtem és csak raktam be a következőt.

Sajnálom, hogy a binge watching kifejezésre magyarul a darálás terjedt el, mert a darálás nekem azt jelenti, hogy dolgozol és aktívan részt veszel a folyamatban, az angol szó viszont pont ennek a szöges ellentétét takarja, azt a kielégítő, passzív érzést, hogy leülsz, és felzabálod a sorozatot. A Breaking Badet pedig pont ilyen zabálásra találták ki, mert szörnyen addiktív, pattanásig feszült és minden, csak nem olyasmi, amivel túl tudod magad adagolni.

Advertisement

– Klág Dávid

Doom 2

Illustration for article titled Úszd meg a karácsonyt!
Advertisement

Ezt a dagadékot kell például péppé lőni. Rajz: Eric Ridgeway

Ha minden kötél szakad, nincs hova menni, és még a falat is átviszi a karácsonyi klasszikusok szaxofonos feldolgozása végtelen cikluson, akkor elő kell ásni a nukleáris opciót és elindítani a 20 születésnapját nemrég ünneplő videójáték második részét, ami talán még az elsőnél is tökéletesebb (két szó: duplacsövű puska). Ultra-Violence módban elég nehéz ahhoz, hogy garantáltan kitartson az első munkanapig, hogy aztán végre elégedetten térhessünk vissza munkahelyünkre, megfogadva, hogy legközelebb már nyáron megvesszük a repjegyet Új-Kaledóniára, mint minden rendes ember.

Advertisement

Ha van jobb ötleted ezeknél, ne habozz és írd ide! Addig is boldog karácsonyt kíván a Cink szerkesztősége.

Advertisement

A cikk elkészítésében sokat segített Klág Dávid. Címlapkép: Top Budapest + Futurama

Share This Story

Get our newsletter