Illustration for article titled Ússz, te beteg állat!

Én értem, hogy miért szeretjük a kutyákat. Aranyosak. Vagy őrzik a házat. A kutyának is minden oka megvan, hogy szeresse az embert. Ételt ad, sétál veled és megvakar. Én szeretem azt, aki ételt ad nekem és sétál velem. Vakarás - nem biztos.

Egy kutyáról azt állítani, hogy úgy szereti a gazdáját, ahogy ember tud embert szeretni, sőt jobban: öreg hiba. De lehet a kisállatokat szeretni. Nincs ebben semmi rossz. Ha elkezd sántítani az eb, annak senki sem örül. Elvégre teljesen ki van szolgáltatva gondozóinak. Vagyis nekünk.

Advertisement

A kiszolgáltatott lényekkel tisztességesen bánni alapvető feladatunk. Ilyenkor kell elvinni állatorvoshoz a nyáladzó-kunyeráló kedvencünket. Az állatorvos azután, hogy megállapította, hogy szar a térde az öreg vakkantónak, esetleg elmerül annyira a témában, hogy egy csipő-diszpláziát is megállapítson, több mindent tehetünk. Az egyik ilyen dolog, a hidroterápia.

Illustration for article titled Ússz, te beteg állat!

Álló és folyó vizekben kutyát fürdetni tilos. Ez egy új dolog, és nem feltétlenül hülyeség, hiszen a kutya beleszarhat a vízbe, amitől megvakulhatnak a kisgyerekek. A víz viszont jó hatással is lehet a kutyákra, így kár lenne kizárni őket a mókából. A hidroterápia egészséges és beteg kutyákon is segít. Erősíti az izomzatot, segíti a vérkeringést, enyhíti az izombeteg kutya fájdalmait, rávilágít az egészségesnek hitt kutya rendellenességeire.

Magyarországon eddig nem nagyon működött korrekt mozgásterápiás komplexum kutyáknak. Ma megnyitott egy, és ez azért nem pofátlan reklám, mert egyszerűen kitör bennem a röhögőgörcs, ha arra gondolok, ezek az emberek tényleg pénzt is akarnak keresni a munkájukkal.

Advertisement
Illustration for article titled Ússz, te beteg állat!

A Tappancs Hidroterápiás központ egy budafoki családi ház, aminek jelenlegi tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a beltéri és kültéri medencét áttuningolják a beteg kutyák kezelésére. Kevesebb a klór a vízben, sok a fertőtlenítés, házi állatorvos és kutyakozmetikus is rendelkezésre áll. És hogy miért nem lehet ezzel meggazdagodni?

Advertisement

A kutyák egyáltalán nem szeretnek úszni. Főleg nem azok, akiknek eleve fáj a mozgás. 2-3 alkalom kell, hogy egyáltalán a helyzetet megszokják. Ha eleve nem javallott az úszás, akkor egyáltalán nem lesz budafoki gyere ki a stégre, ha fertőzött a kutya, úgyszintén. Mindemellett Tappancsék folyamatosan keresik a kapcsolatot menhelyekkel, állatotthonokkal és fajspecifikus kutyaklubokkal, akiknek ingyen terápialehetőséget ajánlanak fel. Meggazdagodni nem lehet vele, de segíteni nagyon is.

Ha sokadik átvizsgálásra is tuti, hogy az adott eb nem terjeszt kötőhártya- és fülbetegségeket, akkor úszhat. Alkalmanként maximum 20 percet, ugyanis egy kutyának 1 perc séta vagy úszás, 1 mérföldnek felel meg. Az úsztatás alatt egy gondozó folyamatosan segít a medencében, irányítva a kutya mozgását, hogy az valóban segítsen a rehabilitációban.

Advertisement

Lényeg a lényeg, aki megengedheti magának és/vagy nagyon aggódik kedvencéért, az itt érdeklődhet.

Ha engem kérdeztek, tartsatok inkább macskát.

Share This Story

Get our newsletter