A backdoor kommunik√°ci√≥ eg√©szen √ļj szintj√©re l√©pett Nick Denton, a Gawker blogbirodalom tulajdonosa. Amerikai alvez√©rei egy kontitnenseket √∂sszek√∂tŇĎ vide√≥port√°lon kereszt√ľl al√°zt√°k meg a teljes c√©gcsoportot kiszolg√°l√≥ magyar programoz√≥kat.

Amikor a Gawker Media alkalmazottja lettem, minden olyan volt, mint a mes√©ben, egy dolgot kiv√©ve. A Port√°lt√≥l kezdettŇĎl fogva rettegtem. Ez egy olyan, folyamatosan mŇĪk√∂dŇĎ videostream, ami a New York-i √©s a budapesti irod√°t k√∂ti √∂ssze. Mindk√©t helyen elhelyeztek egy hatalmas monitort, f√∂l√∂tte egy sp√©ci kamer√°val, sŇĎt a monitorok el√© mindk√©t helyen b√°rsz√©kszerŇĪ munkaasztal is ker√ľlt. A rendszert mikrofonok eg√©sz√≠tik ki. A l√©nyege, hogy majdnem √ļgy lehessen besz√©lgetni, mintha egy helyen lenn√©nk. Plusz horror, hogy a m√°sik kontinensen elhelyezett kamer√°t mozgatni is lehet, sŇĎt zoomolni is vele, √≠gy az ember sim√°n bele tud olvasni a terem legh√°ts√≥ zug√°ban √ľlŇĎ amerikai koll√©ga √ļjs√°gj√°ba vagy monitorj√°ba is.

Ma v√©gre kider√ľlt, mire j√≥ igaz√°n a szuperfejlett technol√≥gia. H√°t persze, hogy nem val√≥s idejŇĪ besz√©lget√©sre. Hanem k√©z√≠r√°sos tr√°g√°r backdoor √ľzenetek tov√°bb√≠t√°s√°ra. Tegnap volt valami buli volt New Yorkban, ma pedig ez a remek √ľzenet fogadott minket. T√∂k √©lŇĎben, √∂ssze sem lehetett hasonl√≠tani egy mailben kapott √ľzenettel, ha p√©ld√°ul lenn√©nek bogarak a kinti irod√°ban, remek√ľl lehetne l√°tni √©lŇĎben, ahogy √∂sszevissza m√°szk√°lnak a PUNCI feliraton.