Az Esti Hírlap 1964 februárjában tényként írt a Mamut helyén emelkedő 19 emeletes házról, illetve a mellé épülő, lebegő óriás irodaházról.

A Kádár-rendszer bulvárlapja így számolt be Vedres György és Rimanóczy Gyula épületéről:

A Széna téren tanácsi lakóház épül majd, hatvanhárom méter magas lesz, 19 emeletes. A toronyház földszintes, szélesen elterülő üvegépületből emelkedik ki. A földszintes épület bútoráruháznak készül, tetejét a magasház lakói pihenőhelyül használhatják, ezt a tetőteraszt növénytartókkal, padokkal látják el. A toronyház első emeletén a lakóknak kis raktárakat terveztek. Emeletenként hat lakás lesz, mindegyik egyszobából és két félszobából, valamint étkezőhelyiségből áll. Emeletenként szemétledobót építenek.

Advertisement

Ez lett volna Buda első igazi toronyháza. Nem önmagában állt volna, a tér összhatását a Klement Gottwald Villamossági Gyár 26 méter magas, ívesen tört vonalvezetésű, lábakra állított irodaházával adta volna ki. Az sem készült el, hanem helyette az Ipari Minisztérium ronda gyufaskatulyája készült el, amit most fognak lebontani, és a helyére parkot építenek.

Az Esti Hírnap korabeli cikkéből az is kiderül, hogy a Mamut ötlete a hatvanas évekből ered:

Később a Fény utcai piac közvetlen közelében levő rozoga kis házakat lebontják, s helyükön építik fel a budai nagyáruházat.

(via Fővárosi Blog)

Share This Story

Get our newsletter