A n√©met‚Äďfrancia negyedd√∂ntŇĎ ugyan nem volt az a kimondott vb-klasszikus, de a nyolcadd√∂ntŇĎs boh√≥ckod√°sn√°l mindenk√©ppen √©lvezetesebb focit hozott.

A meccs igazolta, hogy a kiscsapatok kipotyog√°s√°val kezdŇĎd√∂tt az igazi foci a kies√©ses szakaszban: a nyolcadd√∂ntŇĎk d√∂ntŇĎ t√∂bbs√©g√©n az volt a forgat√≥k√∂nyv, hogy az es√©lyesebb csapat gyenge j√°t√©kkal is tov√°bbjutott, √©s valahogy nem is volt es√©ly az ellenkezŇĎj√©re.

Itt viszont nemcsak, hogy esett g√≥l a rendes j√°t√©kidŇĎben (igaz, mind√∂ssze egy), de m√°r focizni is kellett a gyŇĎzelem√©rt, √©s az eddig nem t√ļl meggyŇĎzŇĎ n√©metek v√©gre mutattak valamit.

Jogi L√∂w v√©gre visszavitte Lahmot a v√©delembe, berakta Klos√©t, √©s a Guardiola-majmol√°s helyett visszat√©rt a n√©metek kor√°bbi fel√°ll√°s√°hoz. A franci√°kn√°l Deschamps a v√°rakoz√°soknak megfelelŇĎen Griezmannt favoriz√°lta Giroud-val szemben, √©s hi√°ba kezdtek j√≥l, Hummels korai fejesg√≥lja ut√°n gyakorlatilag csak egy csapat volt a p√°ly√°n.

Ennek az sem mond ellent, hogy a franci√°knak volt p√°r helyzet√ľk, de valahogy egy√°ltal√°n nem √©reztem, hogy ak√°r ŇĎk maguk elhitt√©k volna, hogy van keresnival√≥juk. K√ľl√∂n√∂sen a meccs v√©g√©n volt feltŇĪnŇĎ a franci√°k hitehagyotts√°ga, a n√©metek t√∂bbsz√∂r is eld√∂nthett√©k volna a meccset, de Sch√ľrrle a legbiztosabb helyzeteket is elrontotta.

Advertisement

A 82-es v√©b√©n az NSZK √©s Franciaorsz√°g minden idŇĎk egyik legjobb v√©b√©meccs√©t j√°tszotta, ez most ink√°bb a n√©gy √©vvel k√©sŇĎbbi elŇĎd√∂ntŇĎt id√©zte: akkor a franci√°k voltak az es√©lyesebbek, de a n√©metek taktikus j√°t√©kkal legyŇĎzt√©k ŇĎket. Wolfgang Rolff levette a p√°ly√°r√≥l Platinit, √©s az a n√©met csapat a v√©g√©n tudott r√ļgni m√©g egyet, a franci√°k viszont hasonl√≥an rem√©nyvesztve j√°tszottak, mint most.

Most a n√©metek tŇĪntek elŇĎzetesen is es√©lyesnek, √©s igazolt√°k is. A k√©rd√©s m√°r csak az, L√∂w tanul-e a leck√©bŇĎl, √©s nem akarja-e az elŇĎd√∂ntŇĎben minden√°ron felr√ļgni azt, ami j√≥l mŇĪk√∂dik. Ami a kiesett franci√°kat illeti, Deschamps produkci√≥ja mindenk√©ppen elŇĎrel√©p√©s a kor√°bbiakhoz k√©pest, de kellene m√©g valami plusz, ami a franci√°kat √ļjra igazi nagycsapatt√° teheti.