Strasbourg megv√°ltoztatta a magyar b√≠r√≥s√°g sz√©gyenteljes √≠t√©let√©t Kiss L√°szl√≥ p√°rtittk√°rhelyettesbŇĎl lett alkotm√°nyb√≠r√≥ √ľgy√©ben. Ungv√°ry Kriszti√°nnak nem kell fizetnie.

Ezt posztolta ki az elŇĎbb az √Člet √©s Irodalom:

Ungv√°ry Kriszti√°n √©s az Irodalom kft. (az √Člet √©s Irodalom kiad√≥ja) pert nyert Strasbourgban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága - a ma kiadott sajtóközlemény szerint - ítéletében kimondta, hogy Magyarország megsértette az Emberi jogok európai egyezményének 10., a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét.

A LegfelsŇĎbb B√≠r√≥s√°g 2010 j√ļnius√°ban - a jogerŇĎs d√∂nt√©st megford√≠tva - k√°rt√©r√≠t√©sre k√∂telezte Ungv√°ryt √©s az √ČS-t a miatt a k√∂zl√©s miatt, hogy Kiss L√°szl√≥ alkotm√°nyb√≠r√≥ a diktat√ļra idej√©n az √°llambiztons√°gi szolg√°lat hivatalos kapcsolata volt.

Annak, aki nem √©rten√©, mi√©rt √ľnnepelj√ľk, hogy Ungv√°ry√©kat felmentett√©k, itt sztori di√≥h√©jban. A LegfelsŇĎbb B√≠r√≥s√°g 2010-ben 3 milli√≥ forint megfizet√©s√©re k√∂telezte a t√∂rt√©n√©szt √©s a lapot, mivel Ungv√°ry egy 2007-es, Kiss L√°szl√≥r√≥l sz√≥l√≥ cikk√©ben azt √≠rta, hogy

"Kiss L√°szl√≥ hivatalos kapcsolatk√©nt bes√ļg√°sban (...) ser√©nykedett".

Kiss ugyanis a nyolcvanas √©vekben P√©csett egyetemi p√°rttitk√°rhelyettesk√©nt az √°llambiztons√°gi szervek √ļgynevezett hivatalos kapcsolata volt, √©s ebben a minŇĎs√©g√©ben jelent√©seket √≠rt a a Dial√≥gus-csoport nevŇĪ egyetemi b√©kemozgalomr√≥l, amik v√©g√ľl annak felsz√°mol√°s√°hoz vezettek. A jelent√©s√≠r√°son fel√ľl is akt√≠v volt az √ľgyben Kiss, p√©ld√°ul Dial√≥gus-plak√°tokat szedett le az egyetemen.

Advertisement

B√°r az nem vitatott t√©ny volt, hogy Kiss jelent√©seket √≠rt az √ľgyben, az LB megh√∂kkentŇĎ m√≥don m√©gis Ungv√°ry√©kat meszelte el a v√©g√©n. M√°r akkor nyilv√°nval√≥ volt, hogy ez egy nagyon b√ľd√∂s √≠t√©let volt, most m√°r pap√≠r is van r√≥la.

J√≥l mutatja a hazai b√≠r√≥s√°gi-√≠t√©lkez√©si k√°oszt a hasonl√≥ √ľgyekben, hogy a pert Kiss annak idej√©n elsŇĎ fokon megnyerte, majd m√°sodfokon elvesztette, hogy az FB v√©g√ľl az ŇĎ jav√°ra √≠t√©ljen.

Advertisement

De most megj√∂tt a strasbourgi √≠t√©let, izgatottan v√°rom, mit l√©p erre Kiss hivatalos kapcsolat, aki most is ott √ľl az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°gon.