Ma megérkezett a kártérítés Strasbourgból Ungváry történésznek, aki hét évvel ezelőtt besúgónak nevezte Kiss Lászlót, aki egykori pécsi egyetemi besúgóból lett ma is aktív alkotmánybírót. A magyar bíróság Ungváryt és a cikkét közlő ÉS-t is megbüntette, a történészre jutó összeget közadakozásból adták össze, ezt utalta ma tovább a szerző a civil támogatóinak.

2007-ben indult a sztori, amikor Ungváry cikket közölt az ÉS-ben Kiss László alkotmánybíróról, megírva, hogy a jogász a nyolcvanas években a Pécsi Tudományegyetem párttikárhelyetteseként állambiztonsági szolgálatok hivatalos kapcsolataként működött, és részt vett az ellenzéki Dialógus-csoport felszámolásában. Ungváry ezután több interjúban is besúgónak nevezte a nagy karriert befutott párttitkárhelyettest.

Kiss előbb becsületsértésért és rágalmazásért jelentette fel Ungváryt, akit első fokon ugyan elmeszeltek, de 2010 elején másodfokon felmentette a Fővárosi Táblabíróság. A végén, a Legfelsőbb Bíróság abszurd - és mint most kiderült, törvénysértó - ítéletében mégis óriás kártérítésre ítélte a szerzőt és a lapkiadót. Lényegében azt mondta ki az LB, hogy jóllehet az Ungváry által Kissről leírtak igazak, az nem bizonyítható, hogy Kiss a tetteit III/III-asként követte volna el.

Advertisement

Ungvárynak magánszemélyként egy-, az ÉS kiadójával közösen pedig 2 millió forintot kellett kifizetnie, ami a törtnésznek a kamatokkal együtt nagyjából 2 millió forintjába került. Ezért fordult Strasbourghoz, miközben közadakozás is indult az összeg előteremtésére.

2013 decemberében hozta meg az ítéletét a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, kimondva, hogy a magyar bírósági ítéletek miatt sérültek Ungváry és az Irodalom kft. véleményszabadságot biztosító jogai, ezért arra kötelezte a magyar államot, hogy a szerzőnek 7000 euró kártérítést és 1800 euró perköltséget fizessen meg, míg az Irodalom Kft. 3000 euró kártérítést és 1800 euró perköltséget kapott.

Advertisement

Majdnem öt hónapig tartott, de ma megjött az utalás, Ungváry pedig azonnal továbblőtte a pénzt az őt támogató civileknek. Egész pontosan az eredeti támogatásuk hetven százalékát:

Advertisement

Ez itt Enyedieset Tumblr-felhasználó és jóügy-támogató visszaigazolása:

Advertisement

(A fenti fotón Kiss László, a lentebbi 444-esen Ungváry Krisztián látható. )