Akkora vihart kavart Orbán Viktor szerencsétlen hétfői melegügyi megszólalása, hogy a melegezés egyből a politikai harc része lett: a SZEMA párt egyesület elnöknője a Facebookon tett kijelentéseket két vezető fideszes politikus nemi identitásáról.

Én magam is elképedve írtam arról, hogy milyen választ adott hétfőn Orbán miniszterelnök, amikor debreceni PR-útja sajtótájékoztatóján az Index váratlanul azt kérdezte tőle, a homofóbia-ellenes világnapon mit üzenne a homofóboknak.

Advertisement

Orbán arról tartott kiselőadást, hogy a homszexualitás értékválasztás, ami nem egyezik meg a kormányéval, de amíg a homoszexuálisok nem “provokálnak”, lehetséges a békés egymás mellett élés. De a melegek mások, akiknek nem járnak azonos jogok a nem melegekkel – fejtette ki a miniszterelnök. Például így:

Magyarország toleráns ország. A tolerancia nem azt jelenti, hogy tőlünk különböző életfelfogásokat azonos szabályozás alá vonnánk, mint a sajátjainkat. Különbséget teszünk köztük.

Ezek a kirekesztő kijelentések joggal zaklattak fel meleget és nem meleget. Ungár Klára ősfideszesből lett ellenzéki liberális pártelnököt – aki a magyar politikai élet kevés vállaltan meleg szereplőinek egyike – láthatólag különösen kiborították, mára virradóra ugyanis ezt posztolta ki a Facebookjára:

Advertisement

Az ismerős kommentelőket is meglepte ez a fordulat, és miután az egyikük el akarta ütni a dolgot azzal a viccel, hogy úgy tett, mintha a két fideszes politikust zsidó származással vádolták volna meg, Ungár egy kommentben egyértelművé tette, mire gondolt a posztjában:

Ezt még saját, vélhetően liberális kommentelői közül sem tartotta mindenki elfogadhatónak.

Advertisement

Ezek után azért másképp hangzik az, amit Ungár nemrég Szájerről nyilatkozott az Indexnek, és ami akkor kedveskedésnek tűnt, most viszont egyből melegezésnek látszik:

Advertisement

A Szájer hihetetlenül felkészült volt. Remek beszélgetéseket folytattunk, hogy hol vette a szemüvegét, hogy ezt a mellényt honnan szerezte, hogy mi áll jól neki, abszolút pletyizős dolgokat. Olyanok voltunk, mint két barátnő az iskolapadban.

Advertisement

(A legfelső animgif-illusztráció Szarvas munkája)