Demokr√°ci√°kban m√°r gyakorolt√°k a comingoutoltat√°st homof√≥b p√°rtokkal √©s k√©pviselŇĎkkel szemben. Ezt nyilatkozta a Cinknek Ung√°r Kl√°ra, aki nem kis botr√°nyt kavart azzal ‚Äď liber√°lis k√∂r√∂kben is ‚Äď, hogy melegnek nevezte a Fidesz k√©t vezetŇĎ politikus√°t.

Cink: El√©g heves reakci√≥kat v√°ltott ki, hogy Orb√°n Viktor homoszexualit√°s√ľgyi megsz√≥lal√°sa ut√°n arr√≥l posztolt a Facebookon, hogy k√©t Fidesz-politikus, Sz√°jer J√≥zsef √©s Kocsis M√°t√© meleg. Megb√°nta?

Ung√°r Kl√°ra: Nem b√°ntam meg.

Cink: Ha j√≥l √©rtem a mozgat√≥rug√≥it ‚Äď √©s sim√°n lehet, hogy baromira f√©lre√©rtem ‚Äď, akkor azon h√°borodott fel, hogy meleg l√©t√©re hogyan t√°mogathat valaki egy olyan megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ politikust, mint Orb√°n. Ebben az is benne van, hogy elv√°rn√°, hogy a politikai cselekedeteiket a nemi identit√°suk ir√°ny√≠tsa. Nem t√ļlz√°s ilyet v√°rni valakitŇĎl?

Advertisement

Ung√°r Kl√°ra: Nem j√≥l √©rti. A Fidesz hiteltelens√©g√©re akarok r√°mutatni, √©s arra, hogy saj√°t frontemberei is k√©nytelenek √∂npuszt√≠t√≥, rejt√∂zk√∂dŇĎ √©letform√°t √©lni, mert m√°r a Jobbikn√°l is jobbikosabbak. √Čs el√©g volt abb√≥l, hogy but√°n n√©zz√ľk Orb√°n t√°volod√°s√°t Eur√≥p√°t√≥l, mindezt a magyarok nev√©ben, ahol m√°r vannak elsŇĎrendŇĪ √©s m√°sodrendŇĪ √°llampolg√°rok, p√©ld√°ul a hajl√©ktalanok, a drogf√ľggŇĎk, a gyerekek, a tanulni v√°gyok, a rokkantak, a nŇĎk, a menek√ľltek, a k√∂zmunk√°sok √©s a melegek. De val√≥sz√≠nŇĪeg folytathat√≥ a sor, hiszen m√°r sokadszor mondja el, hogy Magyarorsz√°g kereszt√©ny orsz√°g. Vagyis az elsŇĎrendŇĪ ember feh√©r, f√©rfi, kereszt√©ny, hetero, ad√≥fizetŇĎ, dolgoz√≥, h√°zas √©s lehetŇĎleg fideszes.

Na, ebbŇĎl van elegem. De nagyon. √Čs hogy az eg√©sz demokratikus ellenz√©k tehetetlen√ľl n√©zi, ahogy Azerbajdzs√°n lesz Magyarorsz√°gb√≥l. Ja, m√°r ŇĎk is felvil√°gosultabbak. Most olvastam L√©derer Andr√°s HVG-s publicisztik√°j√°t, sz√©pen √∂sszefoglalja, le√≠rja ugyanazt, amit gondolok.

Cink: Mi lehet a legjobb kifutása a facebookos posztnak? Szájer és Kocsis comingoutolnak, ami aztán megváltoztatja a Fideszt?

Advertisement

Ung√°r Kl√°ra: Nem. Ňźk a Fidesz-g√©pezet r√©szei. Az a vita, ami kezd kialakulni, hogy mit kell √©s lehet a Fidesz kirekesztŇĎ, despota politik√°j√°val szemben tenni, az m√°r j√≥. Demokr√°ci√°kban m√°r gyakorolt√°k a comingoutoltat√°st homof√≥b p√°rtokkal √©s k√©pviselŇĎikkel szemben. Az, hogy az ellenz√©k bamb√°n n√©zi Orb√°n √©s csapata egyre vadabb √°mokfut√°s√°t, biztosan nem j√°rhat√≥ √ļt.

Cink: √Čs mi volt a gyakorlati tapasztalat a homof√≥b p√°rtok tagjainak comingoutoltat√°s√°val? Mi t√∂rt√©nt ennek hat√°s√°ra ott, ahol megpr√≥b√°lt√°k?

ÔŅľUng√°r Kl√°ra: Hitel√ľket vesztik. Egy√©bk√©nt Orb√°n maga biztat arra mindenkit, hogy d√∂nts√∂n tabut. Na, ez p√©ld√°ul eddig tabu volt! De ha ilyen sz√©pen k√©ri az embert, akkor belekezdhet√ľnk. Ez pont olyan, mint amikor egy kereszt√©nydemokrata a csal√°d szents√©g√©rŇĎl papol, √©s azt√°n kider√ľl, hogy kettŇĎ is van neki, p√°rhuzamosan.