Illustration for article titled Ungár Klára: Nem bántam meg

Demokráciákban már gyakorolták a comingoutoltatást homofób pártokkal és képviselőkkel szemben. Ezt nyilatkozta a Cinknek Ungár Klára, aki nem kis botrányt kavart azzal – liberális körökben is –, hogy melegnek nevezte a Fidesz két vezető politikusát.

Advertisement

Cink: Elég heves reakciókat váltott ki, hogy Orbán Viktor homoszexualitásügyi megszólalása után arról posztolt a Facebookon, hogy két Fidesz-politikus, Szájer József és Kocsis Máté meleg. Megbánta?

Advertisement

Ungár Klára: Nem bántam meg.

Cink: Ha jól értem a mozgatórugóit – és simán lehet, hogy baromira félreértem –, akkor azon háborodott fel, hogy meleg létére hogyan támogathat valaki egy olyan megkülönböztető politikust, mint Orbán. Ebben az is benne van, hogy elvárná, hogy a politikai cselekedeteiket a nemi identitásuk irányítsa. Nem túlzás ilyet várni valakitől?

Advertisement

Ungár Klára: Nem jól érti. A Fidesz hiteltelenségére akarok rámutatni, és arra, hogy saját frontemberei is kénytelenek önpusztító, rejtözködő életformát élni, mert már a Jobbiknál is jobbikosabbak. És elég volt abból, hogy bután nézzük Orbán távolodását Európától, mindezt a magyarok nevében, ahol már vannak elsőrendű és másodrendű állampolgárok, például a hajléktalanok, a drogfüggők, a gyerekek, a tanulni vágyok, a rokkantak, a nők, a menekültek, a közmunkások és a melegek. De valószínűeg folytatható a sor, hiszen már sokadszor mondja el, hogy Magyarország keresztény ország. Vagyis az elsőrendű ember fehér, férfi, keresztény, hetero, adófizető, dolgozó, házas és lehetőleg fideszes.

Na, ebből van elegem. De nagyon. És hogy az egész demokratikus ellenzék tehetetlenül nézi, ahogy Azerbajdzsán lesz Magyarországból. Ja, már ők is felvilágosultabbak. Most olvastam Léderer András HVG-s publicisztikáját, szépen összefoglalja, leírja ugyanazt, amit gondolok.

Advertisement

Cink: Mi lehet a legjobb kifutása a facebookos posztnak? Szájer és Kocsis comingoutolnak, ami aztán megváltoztatja a Fideszt?

Ungár Klára: Nem. Ők a Fidesz-gépezet részei. Az a vita, ami kezd kialakulni, hogy mit kell és lehet a Fidesz kirekesztő, despota politikájával szemben tenni, az már jó. Demokráciákban már gyakorolták a comingoutoltatást homofób pártokkal és képviselőikkel szemben. Az, hogy az ellenzék bambán nézi Orbán és csapata egyre vadabb ámokfutását, biztosan nem járható út.

Advertisement

Cink: És mi volt a gyakorlati tapasztalat a homofób pártok tagjainak comingoutoltatásával? Mi történt ennek hatására ott, ahol megpróbálták?

Ungár Klára: Hitelüket vesztik. Egyébként Orbán maga biztat arra mindenkit, hogy döntsön tabut. Na, ez például eddig tabu volt! De ha ilyen szépen kéri az embert, akkor belekezdhetünk. Ez pont olyan, mint amikor egy kereszténydemokrata a család szentségéről papol, és aztán kiderül, hogy kettő is van neki, párhuzamosan.

Share This Story

Get our newsletter