Mi lenne itt, ha nem kereszt√©ny lenne a kurzus? A fŇĎv√°ros direkt nem ad enged√©lyt szabadt√©ri √©teloszt√°sokra forgalmas k√∂ztereken, mert a szeg√©nyek l√°tv√°nya √©s szaga kellemetlen.

Az √©v legszomor√ļbb k√∂zlem√©ny√©t k√ľldte el az Indexnek a FŇĎpolg√°rmesteri Hivatal Kommunik√°ci√≥s Igazgat√≥s√°ga. Az der√ľl ki belŇĎle, hogy legr√°szorultabb szeg√©nyek az√©rt nem kaphatnak ott √©telt, ahol a legink√°bb elŇĎ szoktak fordulni, vagyis a forgalmas k√∂ztereken √©s k√∂rny√©k√ľk√∂n, mert nemk√≠v√°natos l√°tv√°nyt ny√ļjtanak √©s b√ľd√∂sek. A k√∂zlem√©nyt az Index kor√°bbi cikk√©re v√°laszul √≠rt√°k, amiben arr√≥l volt sz√≥, hogy az ut√≥bbi idŇĎben 6 k√∂zter√ľleti √©teloszt√°si k√©relembŇĎl 5-√∂t utas√≠tottak el. A lev√©lbŇĎl sug√°rz√≥ szellem visszatasz√≠t√≥, bennem azt a hangulatot id√©zi fel, amikor a Fill√©r utca k√∂rny√©k√©n egy √©vben egyszer lomtalan√≠t√°s van, √©s megjelennek a cig√°nyok, a v√°rositerepj√°r√≥s k√∂z√∂ns√©g pedig vadul forgatja a szem√©t √©s hangosan t√°rgyal arr√≥l, hogy ez mennyire ELVISELHETETLEN √©s hogy nem lehet-e CSIN√ĀLNI VALAMIT. H√°t most csin√°ltak a hajl√©ktalanokkal √©s a t√∂bbi igen szeg√©nnyel. Lakoss√°gi panaszokra hivatkozva, persze. √ćgy kezdŇĎdik a sz√©gyenk√∂zlem√©ny:

A FŇĎv√°rosi √Ėnkorm√°nyzat mindenk√©ppen t√°mogatand√≥nak tartja a h√°tr√°nyos helyzetŇĪ emberek megseg√≠t√©s√©t, √≠gy azt is, hogy civil szervezetek, alap√≠tv√°nyok, mag√°nszem√©lyek √©telt osszanak r√°szorul√≥knak. T√∂bb szempontb√≥l kell ugyanakkor megvizsg√°lni, ha ezt a fŇĎv√°ros kiemelt, v√°rosk√©pileg jelentŇĎs, nagy forgalm√ļ k√∂zterein akarj√°k megtenni, huzamosabb idŇĎn √°t ‚Äď p√©ld√°ul egy √©ven kereszt√ľl, heti rendszeress√©ggel.

2012-ben √©s 2013-ban sz√°mtalan lakoss√°gi panasz √©rkezett a FŇĎv√°rosi √Ėnkorm√°nyzathoz a rendszeres k√∂zter√ľleti √©teloszt√°sokkal kapcsolatban. T√∂bbsz√∂r kifog√°solt√°k a panaszosok az √©teloszt√°s helysz√≠n√©n ‚Äď k√ľl√∂n√∂sen a Blaha Lujza t√©ren ‚Äď tapasztalhat√≥ √°llapotokat. ElŇĎfordult, hogy az √©teloszt√°s helysz√≠n√©n gyermek√©vel √°thalad√≥ anyuka tett bejelent√©st, akit az √©tel√©rt sorban √°ll√≥k egyike inzult√°lt, √©s emiatt biztons√°gi emberek seg√≠ts√©g√©t kellett k√©rnie. Mindezeken fel√ľl a kiemelt jelentŇĎs√©gŇĪ k√∂zter√ľleteken az √©teloszt√°sok kapcs√°n k√∂zeg√©szs√©g√ľgyi, k√∂ztisztas√°gi probl√©m√°k is felmer√ľltek: az oda kihelyezett mobil illemhelyek k√∂rny√©k√©n elviselhetetlen bŇĪz terjengett, hiszen t√∂bben a sz√ľks√©g√ľket ezek mellett v√©gezt√©k