Undorító: valamit az államtitkár szájába adott a Nemzet újságírója

Illustration for article titled Undorító: valamit az államtitkár szájába adott a Nemzet újságírója

Ilyen a jobbos-jobbos médiaháború. A Facebookon gyalázza a Magyar Nemzetet a Földművelésügyi Minisztérium, amiért állítólag hamisítottak és Nagy István államtitkár szájába adtak valamit. A poén: a Nemzet igazából nem is közölte Nagy nyilatkozatát.

Advertisement

Az előbb felháborodott szöveget tett közzé az agrártárca az mno.hu egyik cikkéről, amihez megkérdezték a parlamenti államtitkárukat. A néha NAGYBETŰS KIABÁLÁSBA VÁLTÓ kirohanás lényege ez:

A Földművelésügyi Minisztérium azonban nem járult hozzá a Nagy Istvánnal készült interjú megjelenéséhez az mno-n. ENNEK OKA PEDIG AZ VOLT, HOGY A MINISZTÉRIUM SZÁMÁRA MEGKÜLDÖTT ANYAG VALÓTLANSÁGOKAT ÁLLÍTOTT. A SZÖVEG NEM TÜKRÖZTE AZ INTERJÚBAN ELMONDOTTAKAT, UGYANAKKOR OLYAN GONDOLATOT IS A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁRÁNAK TULAJDONÍTOTT, AMELYET NAGY ISTVÁN EGYÁLTALÁN NEM MONDOTT.

Advertisement

A kiabálás így folytatódik:

Mindezen okokat a tárca az MNO számára is jelezte. Ezen tények ellenére a mno.hu megjelenésében azt a látszatot kelti, mintha Nagy István visszakozott volna kijelentései miatt. A Földművelésügyi Minisztérium mindezt felháborítónak, elfogadhatatlannak és az etikus újságírói magatartással összeegyeztethetetlennek tartja.

Advertisement

"Szóval az államtitkár nyilatkozott valamit a Nemzetnek, ők leírták, közölték, a politikus megijedt, ahogy meglátta a kemény szavait, és most riadtan visszakozna" - fordítottam le a sztorit látatlanban, a sajtótapasztalatim alapján, majd megnéztem az emlegettt cikket.

És ekkor ért az igazi meglepetés. A szerdán megjelen anyagban ugyanis NEM nyilatkozik Nagy államtitkár!

Advertisement

A cikk - a lap újsütetű kritikus hangját követve - arról szól, hogy az önkormányzatok által egy kormánydöntés nyomán kivethető földadó keményen sújt egy idős, szegény és kiszolgáltatott embercsoportot, méghozzá az idős, pár hektárjukat haszonbérbe adó falusiakat.

És Nagytól - egy korábbi, tévés nyilatkozatának felidézésén túl - összesen ennyi szerepel a cikkkben:

Megkerestük a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárát, Nagy Istvánt a földadóval kapcsolatos furcsa helyzettel kapcsolatban; ő adott interjút, de végül megjelenéséhez nem járult hozzá.

Advertisement

Tehát amiatt etikátlanozik és átkozódik a minisztérium, mert a Nemzet leírta, hogy megkérdeztek egy embert, aki visszavonta a nyilatkozatát, pedig igazából csak annyi történt, hogy megkérdeztek egy embert, aki visszavonta a nyilatkozatát. Egy olyan cikkről kiabálják, hogy hamis mondatokat adott az államtitkár szájába, amelyik nem is közölt semmiféle mondatokat az államtitkártól!

Ezt nem akartam elhinni, ezért megkerestem az mno.hu szerkesztőségét. Azt gyanítottam, hogy a cikkük első verziójában esetleg még szerepelt Nagy nyilatkozata, amit csak később húztak ki, és tették be a helyére a fent idézett bekezdést. De nem! A cikk minden változatában ez a "nem járult hozzá"-s mondat szerepelt csupán.

Advertisement

Hát ilyen az, amikor egy minisztériumnak parancsba adják, hogy mostantól utálni kell egy eddig haveri lapot. Vettem is tíz csomag mikrós pattogatni való kukoricát.

Share This Story

Get our newsletter