Illustration for article titled ​Ultraradikálisok támadtak a közgyűlésre Beregszászon

Ebben a városban él a legtöbb magyar Kárpátalján. A Jobbos Szektor azt mondja, nem őket akarták ijesztgetni, csak régiósokat kerestek, és mivel nem találtak, elmentek.

Advertisement

A magyar külügyminisztérium ezzel együtt megszólalt, elítélte "a szélsőségesek beregszászi megfélemlítő akcióját", és a jogállami elvek érvényesítését sürgette. "A demokratikus jogukat gyakorló közösség megfélemlítése akadályozza és sérti a felkészülést a szabad és egyenlő választásokra, valamint az európai demokratikus értékek tiszteletét, ideértve a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogait is", mondta a minisztérium.

A PSZ-esek a városi tanács közgyűlésének és lakossági fórumának elején jelentek meg - a Kárpátalja Online tudósítása szerint -, ráhozták a frászt Babják Zoltán polgármesterre és a többiekre, majd miután látták, hogy a testület PR-frakciójának tagjai hiányoznak, távoztak.

Advertisement

Mondjuk PR-esek már nincsenek Beregszászon, a tanács mind a kilenc kék tagja kilépett, lemondott, a frakció megszűnt. Kárpátalján eleve nem lehetnek sokan, a parlamenti képviselők is mind egy szálig eltűntek a pártból még múlt csütörtökön. Köztük Gajdos István is, akinek tevékenységéről a beregszászi közgyűlés a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség határozata alapján gondosan elhatárolódott tegnap. Gajdos a múlt hét elején még felszólalt a Janukovics-párti Antimajdanon, de hamarosan az elsők között jött rá, hogy változik a széljárás. Egyelőre úgy tűnik, így is későn, de várjuk ki a végét.

Advertisement

A Jobbos Szektor egyébként napok óta vadászik a törvényen kívülinek tekintett RP-sekre és kommunistákra Kárpátalján, egy múlt heti közleményükben felszólították őket, hogy nyilvánosan égessék el tagkönyveiket és kérjenek bocsánatot a néptől, különben bajok lesznek.

Advertisement

(az UMDSZ honlapjáról származó fotón balról István látható, jobbról Viktor)

Share This Story

Get our newsletter