This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ukrajna ballisztikus rakétákkal lőtte a lázadókat. Vagy mégsem?

Illustration for article titled Ukrajna ballisztikus rakétákkal lőtte a lázadókat. Vagy mégsem?

A CNN még kedden jelentette, hogy az ukrán hadsereg ballisztikus rakétákkal lőtte a lázadók állásait a hét elején. Ezt nem hivatalos NATO-források ma megerősítették a Deutsche Wellének, majd nem sokkal később hivatalos források nagy erőkkel kezdték cáfolni.

Advertisement

A CNN riportere szerint kis hatótávolságú föld-föld rakétákat vetettek be az ukránok, a célpont a Szaur-Mogila magaslat lehetett Sahtyorszk közelében, ahonnan az ukrán–orosz határ jelentős részét ellenőrzés alatt tudják tartani a lázadók. Ezeknek az ukrán sajtóban Tocska néven emlegetett rendszereknek a hatótávolsága 80-100 kilométer fölött lehet, a robbanófejek súlya mgközelíti a fél tonnát. A CNN-en egyfajta fordulópontként értékelték a történteket. Az információ forrásaként a hírtelevízió az amerikai felderítést jelölte meg.

Bár Kijev azonnal tiltakozott és cáfolt, ma a Deutsche Welle nem hivatalos NATO-forrásokra hivatkozva azt közölte, a hírek valósak voltak, az ukránok valóban bevetettek rakétákat. Alig néhány óra elteltével jött az újabb cáfolat: Igor Dolgov, az ukrán NATO-misszió vezetője azt állította, az információk hamisak, ilyen fegyverekkel Ukrajna 1996 óta nem rendelkezik.

Advertisement

Rajtatok a sor, hogy eldöntsétek, ki mondja az igazat.

[a fotót innen szedtem, angolul el tudjátok olvasni, mi is ez a rendszer]

Share This Story

Get our newsletter