Nemcsak az, ami az√≥ta t√∂rt√©nt, hanem az is, ami ezut√°n t√∂rt√©nhet. Erre az √ļjraolvas√°sra a m√ļltkori centr√°lis erŇĎteres sz√∂vegem alatti kommentek sarkalltak, √©s mi tagad√°s, meg√©rte. Ha ti is szeretn√©tek sejteni, mit mi√©rt csin√°l a Minisztereln√∂k √ör, k√∂vess√©tek a p√©ld√°mat!

Advertisement

Ez a h√≠res ‚Äď az idei tusn√°df√ľrdŇĎin√©l is h√≠resebb ‚Äď besz√©d 2009 szeptember√©ben hangzott el a Fidesz √©s a szellemi-kultur√°lis holdudvar szok√°sos k√∂tcsei randev√ļj√°n, √©s b√°r l√°tsz√≥lag a kult√ļr√°val foglalkozott, politikai alapvet√©s lett belŇĎle. Majdnem f√©l √©vvel k√©sŇĎbb, 2010 febru√°rj√°ban megjelent a szerkesztett v√°ltozat a Nagy√≠t√°sban, √©s ut√°na annyi publicista √≠rt r√≥la komment√°rt, hogy Dun√°t lehetett volna rekeszteni a betŇĪikkel. A legnagyobb felh√°borod√°st a du√°lis politikai rendszer felborul√°s√°ra √©s a centr√°lis erŇĎt√©r kialakul√°s√°ra vonatkoz√≥ t√©telek v√°ltott√°k ki ‚Äď ami v√©g√ľl √ļgy v√°lt val√≥s√°gg√° az elm√ļlt √©vekben, mint a pinty. A sz√∂veg c√≠me egy√©bk√©nt ez volt: MegŇĎrizni a l√©tez√©s magyar minŇĎs√©g√©t.

√Čs hogy mi az a minden, ami benne volt? Orb√°n Viktor a maga eg√©sz val√≥j√°ban. Miszerint:

  • a l√©tez√©snek van egy saj√°tos magyar minŇĎs√©ge, m√°sk√©ppen √©rtj√ľk a vil√°got, mint m√°sok, √©s ezt meg kell ŇĎrizni, Magyarorsz√°gnak magyar orsz√°gnak kell maradnia
  • nem mŇĪk√∂dnek a hagyom√°nyos elitdefin√≠ci√≥k, a gazdas√°gi elitre nem n√©z√ľnk fel, a kultur√°lis elittŇĎl nem v√°rjuk az emberi √©rt√©kess√©g krit√©riumainak meghat√°roz√°s√°t
  • a neoliber√°lis elit √°ltal k√≠n√°lt mint√°k √©s √©rt√©kek kudarcba vezett√©k Magyarorsz√°got, sikertelens√©get hoztak a gazdas√°gban √©s a k√∂z√©letben, a baloldalis√°g megbukott
  • a k√©t gondolatnak, amire a baloldal a maga szellemi identit√°s√°t √©p√≠tette, v√©ge: az individuum √©s a k√∂z√∂ss√©g k√∂z√∂tti viszonyrendszer elŇĎbbi ir√°ny√°ba billent, a tudom√°nyos kapitalizmusba √©s a piac mindenhat√≥s√°g√°ba vetett hitnek lŇĎttek
  • egy hatalompolitikai rendszert h√°rom dologgal kell etetni, hogy √ļjratermelŇĎdj√∂n: p√©nzzel, ideol√≥gi√°val √©s szavazattal, a baloldal hatalompolitikai rendszere nem volt t√∂bb√© finansz√≠rozhat√≥
  • az a k√©rd√©s, hogy kurzusv√°lt√°s eset√©n az √ļj korm√°nyzat √©s az √ļj elit sikeress√© teszi-e Magyarorsz√°got, tev√©kenys√©g√©t ennek alapj√°n fogj√°k meg√≠t√©lni

Advertisement

Ez meg egy fontos idézet:

MegszŇĪnni l√°tszik a rendszer dualit√°sa, s egy centr√°lis politikai erŇĎt√©r van kialakul√≥ban, ami egyr√©szt a jobboldali konjunkt√ļr√°nak, m√°sr√©szt a mi megerŇĎs√∂d√©s√ľnknek k√∂sz√∂nhetŇĎ. Hogy √≠gy n√©z-e majd ki ez a politikai erŇĎt√©r a v√°laszt√°sokat k√∂vetŇĎen is, azt nem tudom, csak szeretn√©m, ha √≠gy n√©zne ki.

Advertisement

Ez egy még fontosabb:

Amit l√°tunk teh√°t, az nem csup√°n egy korm√°nyzat leszerepl√©se, hanem egy korszak v√©ge is egyben. M√°shonnan n√©zve pedig egy √ļj kezdet lehetŇĎs√©ge. Egy nagy lehetŇĎs√©g√©, amely egyben √≥ri√°si kock√°zat is.

Advertisement

Tudom √°m, hogy sokan √ļgy tartj√°tok, a politika nem gondolkod√°s meg strat√©gia, hanem szimpl√°n-h√©tk√∂znapian arr√≥l sz√≥l csak, hogy ki tud t√∂bbet lopni, ki van ehhez helyzetben. √Čn ezzel nem √©rtek egyet. Vagyis ha √≠gy is van, az akkor is tiszta sor, hogy a helyzetben lev√©shez-marad√°shoz sokat kell dolgozni, √©s hogy semmi nem ad√≥dik mag√°t√≥l. Ezt ismerte fel Orb√°n Viktor elŇĎsz√∂r az 1994-es, majd m√©g ink√°bb a 2002-es buk√°sa ut√°n. ElŇĎsz√∂r arra j√∂tt r√°, hogy az SZDSZ √©s az MSZP sz√∂vets√©ge ut√°n nincs keresnival√≥ja a baloldalon, mert ott hossz√ļ idŇĎre leosztott√°k a lapokat, mik√∂zben a jobboldal szinte teljesen ki√ľr√ľlt, szabad a p√°lya, ott viszont lehet √©p√≠tkezni. M√°sodszor arra, hogy Medgyessy P√©ter, Gyurcs√°ny Ferenc √©s az √∂regedŇĎ MSZP kudarcai olyan s√ļlyosak, hogy t√©nyleg van az es√©ly a k√©tp√°rtrendszer felr√ļg√°s√°ra.

Ha innen n√©zz√ľk, Orb√°n Viktor nem lehetett volna szel√≠debb √©s bar√°ts√°gosabb az elm√ļlt √©vekben ann√°l, mint amilyen volt ‚Äď ellenfeleivel √©s bar√°taival szemben egyar√°nt ‚Äď, √©s ez a k√©plet az elk√∂vetkezendŇĎkben sem fog megv√°ltozni. Eddig √ļgy tudtuk ‚Äď k√∂tcsei alapvet√©sek ide vagy oda, a vonatkoz√≥ nyugati p√©ld√°k alapj√°n most sincs okunk m√°sk√©ppen tudni ‚Äď, hogy a demokratikus politika term√©szetes √°llapota a dualit√°s. Ok√©, hogy billen a rendszer itt-ott, v√°ratlanul erŇĎsnek tŇĪnhetnek sz√©lsŇĎs√©gek, de alapj√°ban v√©ve konzervat√≠vok vannak az egyik, liber√°lisok/szocialist√°k/demokrat√°k a m√°sik oldalon. Amennyiben ez igaz, a centr√°lis erŇĎt√©r csak erŇĎszakkal tarthat√≥ fenn. Nem fizikaival ‚Äď olyasfajta diktat√ļra bevezet√©s√©tŇĎl nem vagyok hajland√≥ tartani ‚Äď, csak politikaival.

Advertisement

EgyszerŇĪen meg kell teremteni azokat az int√©zm√©nyeket, azt az elitet, azokat a forr√°sokat, amelyek hossz√ļ t√°von finansz√≠rozhat√≥v√° teszik a rendszert.

Igen: nemcsak pénzzel, hanem ideológiával és szavazattal is.

EzekbŇĎl az is k√∂vetkezik, hogy semmi sem maradhat ugyan√ļgy, ebben a sziszt√©m√°ban egyszerŇĪen mindent meg kell v√°ltoztatni, √©s ennek a v√°ltoz√°snak folyamatosnak kell lennie. Ha ez is stimmel, akkor t√©nyleg nagyon komoly nekibuzdul√°sokra sz√°m√≠thatunk az √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sok ut√°n. Vagyis akkor nagyon j√≥ helyen kapirg√°lt cikk√©ben a hvg.hu, ami szerint Orb√°n Viktor annyira szeretne m√°r belev√°gni a dolgok k√∂zep√©be, hogy alig b√≠r mag√°val. TŇĪk√∂n √ľl.

Advertisement

Hossz√ļ v√°laszt√°smentes idŇĎszak j√∂n, h√°rom √©v alatt sok mindent v√©gig lehet vinni, √©s ezt Orb√°n m√°r csak az√©rt is meg fogja pr√≥b√°lni, mert tudja, hogy a baloldal az√©rt fogyott el, mert a maga nyolc √©ve alatt nem pr√≥b√°lta meg. Ez pedig egy nagyon fontos tanuls√°g.

Advertisement

[Varga Gy√∂rgy/MTI fot√≥ja nem a 2009-es, hanem az idei k√∂tcsei tal√°lkoz√≥n k√©sz√ľlt]