Erre azért van szükség, hogy 2017-től a kereskedelmi űrjárművek is dokkolni tudjanak hozzá. Tegnap két amerikai asztronauta hat és fél órán át dolgozott az ISS külső burkolatán, több mint száz méter kábelt fektettek le. Még két űrséta kell a projekt befejezéséhez.

Advertisement

Ezek közül az elsőt szerdára tervezik, az utolsót március elsejére. Az űrhajósok összesen 232 méter kábelt szerelnek fel, ez a NASA történetének a legbonyolultabb ilyen feladata.

Advertisement

A két asztronauta, akik a munkát végezték: Butch Wilmore és Terry Virts, utóbbinak ez volt az első űrsétája. Ha minden igaz, ez a 374. űrséta – a holdsétákat is beleszámítva – az emberiség történelmében, a legtöbb ilyen küldetést két ember végezte. Összesen 211-en sétáltak eddig az űrben, a legtöbbször Anatolij Szolovjov szovjet-orosz űrhajós, aki pontosan 16-szor. Ő összesen 651 napot, 3 percet és 28 másodpercet töltött a világűrben, ez szintén világcsúcs.

UPDATE: A legtöbb időt mégsem Szolovjov töltötte az űrben, hanem Szergej Krikaljov kozmonauta, összesen 803 napot, 9 órát és 39 percet.

Advertisement

Itt egy profin narrált videó a munkálatokról:

via Mashable

Share This Story

Get our newsletter