A hetvenes √©vek √≥ta, amikor m√©g minden focimez elk√©pesztŇĎ d√∂g√∂sen n√©zett ki, folyamatos az eszt√©tikai rohad√°s. A sk√≥tok most visszaadt√°k a hitemet ezzel a vakmerŇĎsen metroszexu√°lis, bizarr mezzel.

A fent látható lesz mostantól egy ideig a skót válogatott idegenbeli meze. Voltak már sokkal szebbek a történelemben, nem utolsósorban mondjuk ugyanennek a meznek az 1951-es verziója, amit bármikor viselnék utcai ruhának is:

De ne legy√ľnk telhetetlenek egy olyan vil√°gban, ahol az afrikai v√°logatottak is unalmas, ronda szarokban j√°tszanak. A jelens√©g egy√©bk√©nt megmagyar√°zhatatlan, hiszen a d√∂g√∂s, szexi √©s vicces mezek pont akkor tŇĪntek el, amikor a futball a t√©v√© r√©v√©n a legglob√°lisabb dologg√° v√°lt a vil√°gon, a divat pedig sokkal fontosabb ipar√°g lett, mint mondjuk az aut√≥gy√°rt√°s.

A skót meznek persze van háttérsztorija is:

Advertisement

A focimezen furcs√°nak tŇĪnŇĎ sz√≠n√∂ssze√°llt√°s √©s minta Archibald Primrose-√©, Rosebery gr√≥fj√°√©, abban az √©rtelemben, hogy ilyen sz√≠nekben versenyeztek a lovait hajt√≥ zsok√©k. Primrose a XIX.-XX. sz√°zad fordul√≥j√°n √©lt, sk√≥t sz√°rmaz√°s√ļ brit arisztrokrata √©s politikus volt, 1894-95-ben brit minisztereln√∂k a liber√°lisok liber√°lis imperilista frakci√≥j√°nak tagjak√©nt. Reg√©nyes √©letŇĪ f√©rfi volt, akinek a korabeli h√≠rek szerint ugyanazzal a fiatal arisztokrat√°val volt viszonya, mint Oscar Wilde-nak, k√©sŇĎbb viszont elvett egy zsid√≥ nŇĎt, a kor leggazdagabb Rothschild-√∂r√∂k√∂snŇĎj√©t, akitŇĎl n√©gy gyereke sz√ľletett.

Primrose im√°dta a focit √©s ŇĎ seg√≠tett megteremteni a szervezett sk√≥t futballt, nem utols√≥sorban p√©nzzel. Ennek tisztelet√©re m√°r az √©let√©ben √∂t alkalommal a gr√≥f l√≥versenymez√©ben j√°tszott a sk√≥t v√°logatott a hagyom√°nyos k√©k mez helyett.

(via nemzetisport.hu)