​Újra van legjobb mez a világfutballban

Illustration for article titled ​Újra van legjobb mez a világfutballban

A hetvenes évek óta, amikor még minden focimez elképesztő dögösen nézett ki, folyamatos az esztétikai rohadás. A skótok most visszaadták a hitemet ezzel a vakmerősen metroszexuális, bizarr mezzel.

Advertisement

A fent látható lesz mostantól egy ideig a skót válogatott idegenbeli meze. Voltak már sokkal szebbek a történelemben, nem utolsósorban mondjuk ugyanennek a meznek az 1951-es verziója, amit bármikor viselnék utcai ruhának is:

Illustration for article titled ​Újra van legjobb mez a világfutballban
Advertisement

De ne legyünk telhetetlenek egy olyan világban, ahol az afrikai válogatottak is unalmas, ronda szarokban játszanak. A jelenség egyébként megmagyarázhatatlan, hiszen a dögös, szexi és vicces mezek pont akkor tűntek el, amikor a futball a tévé révén a legglobálisabb dologgá vált a világon, a divat pedig sokkal fontosabb iparág lett, mint mondjuk az autógyártás.

A skót meznek persze van háttérsztorija is:

Illustration for article titled ​Újra van legjobb mez a világfutballban
Advertisement

A focimezen furcsának tűnő színösszeálltás és minta Archibald Primrose-é, Rosebery grófjáé, abban az értelemben, hogy ilyen színekben versenyeztek a lovait hajtó zsokék. Primrose a XIX.-XX. század fordulóján élt, skót származású brit arisztrokrata és politikus volt, 1894-95-ben brit miniszterelnök a liberálisok liberális imperilista frakciójának tagjaként. Regényes életű férfi volt, akinek a korabeli hírek szerint ugyanazzal a fiatal arisztokratával volt viszonya, mint Oscar Wilde-nak, később viszont elvett egy zsidó nőt, a kor leggazdagabb Rothschild-örökösnőjét, akitől négy gyereke született.

Primrose imádta a focit és ő segített megteremteni a szervezett skót futballt, nem utolsósorban pénzzel. Ennek tiszteletére már az életében öt alkalommal a gróf lóversenymezében játszott a skót válogatott a hagyományos kék mez helyett.

Advertisement

(via nemzetisport.hu)

Share This Story

Get our newsletter