A machetével levágott fej mehet, a női mell nem. Az emberek úgyis elítélik a fejlevágást - érvel a Facebook. Pedig tilos lenne az erőszak dicsőítése. A gyerekvédők kiakadtak.

Megdöbbenést keltett, hogy a Facebook feloldotta a május óta érvényben lévő tilalmat a lefejezést bemutató videók posztolására. A fedetlen női mell ugyanakkor továbbra is tilos.

Advertisement

A dolog úgy derült ki, hogy egy felhasználó felháborodásában megkereste a BBC-t, a kérése ellenére ugyanis nem szedtek le egy olyan mexikói videót, amin egy fickó egy nő levágott fejét tartja a kezében. Ekkor derült ki, hogy a friss szabályok szerint a videó teljesen Facebook-konform. A cég annyit reagált, hogy igen, a lefejezés mostantól mehet, de azon még gondolkodnak, hogy az ilyen tartalmak mellett valamilyen figyelmeztetést jelenítsenek meg.

Az embargót korábban azért vezették be, mert sokan tiltakoztak amiatt, hogy az ilyen mozgóképek hosszú távú pszichés károsodást tudnak okozni a nézőknek. Gyerekvédő szervezetek csatlakoztak, hiszen bár a hivatalos korhatár 13 év, a Facebookon rengeteg mindenféle korú gyerek pörög. A Facebook most azzal érvel, hogy szabadon megvitathatónak akarja megtartani az elnyomás és a terrorizmus képeit is, főleg, mert ezeket az emberek általában azért posztolják ki, hogy mások elítélhessék azokat. Más lenne a helyzet, ha dicsőítenék az erőszakot - mondta egy szóvivő, amit egyáltalán nem értek. Hogyan fér össze a szólásszabadsággal, ha valamit csak addig lehet publikálni, amíg az olvasói az elvárt módon reagálnak rá?

Share This Story

Get our newsletter