Jugoszl√°via √ļgy l√°tszik olyan, mint a Rolling Stones: a tagok m√°r baromira nem b√≠rj√°k egym√°st, de ha j√≥ a g√°zsi, √∂ssze√°llnak egy turn√© erej√©ig. Valami ilyesmit csin√°l ugyanis most Szlov√©nia, Maced√≥nia, Bosznia, Szerbia, Horv√°torsz√°g √©s Montenegr√≥.

A hat volt jug√≥ √°llam vezetŇĎ idegenforgalmi v√°llalatai ugyanis meg√°llapodtak, hogy Tito-eml√©kt√ļr√°kat szerveznek k√∂z√∂sen.

"Egy olyan term√©ket kerest√ľnk, amely egyedien k√∂tŇĎdik a t√©rs√©g√ľnkh√∂z, k√ľl√∂n√∂sen mivel a h√°bor√ļ √≥ta a Balk√°n vesztett vonzerej√©bŇĎl. Tito egy celeb, √©s ha j√≥l prom√≥t√°ljuk, igaz√°n √©rdekes t√ļr√°t hozhatunk √∂ssze."

- id√©zi a maced√≥n idegenforgalmi sz√∂vets√©g vezetŇĎj√©t a Napi Gazdas√°g, aki szerint "c√©ljuk egy eladhat√≥ sztori megalkot√°sa, aminek semmi k√∂ze a politik√°hoz. "

A t√ļra sor√°n nem csak Tito lakhelyeit, nyaral√≥it venn√©k sorra, hanem tervben van egy cserk√©szt√°rbor is "ahol a t√°bortŇĪz mellett a r√©gi forradalmi dalokat √©nekeln√©k", √©s ifj√ļs√°gi √©p√≠tŇĎ brig√°d is, ahol a r√©sztvevŇĎk "a k√∂z√∂s munk√°val osztozhatn√°nak az egys√©g, a bar√°ts√°g, az egym√°s seg√≠t√©se √©s a humanizmus szocialista eszm√©iben."

Ennek f√©ny√©ben, lehet hogy az eg√©sz Gyurcs√°ny-sztori (mely egybŇĎl meg is bukott), csak arra volt j√≥, hogy R√≥zsa-Flores Tito kuty√°j√°val berekl√°mozz√°k a hepajt.

Advertisement

/Fotó: wikimedia/