M√ļlt h√©ten a legnagyobb zsid√≥ szervezet, a Mazsihisz jelentette ki, hogy nem vesz r√©szt a holokauszt eml√©k√©v korm√°nyzati programjain. Lemondtak mindenf√©le ezzel kapcsolatos t√°mogat√°sr√≥l is. Most a Magyar Zsid√≥ Kultur√°lis Egyes√ľlet is bejelentette, hogy nem akarnak p√©nzt a korm√°nyt√≥l. Azzal a h√°rom dologgal van probl√©m√°juk, mint a Mazsihisznek. A k√∂zlem√©nyben √≠gy fogalmaznak:

Nem tudjuk elfogadni, hogy a Szabads√°g t√©ren a n√©met bevonul√°sra eml√©kezŇĎ eml√©kmŇĪ √°lljon, k√©tes √©rtelmŇĪ szimb√≥lumokkal, a magyar √°llamnak a holokauszt√©rt viselt felelŇĎss√©g√©t relativiz√°lva.

Nem fogadható el, hogy a Józsefvárosi pályaudvar helyén olyan holokauszt-emlékhely és oktatási központ valósuljon meg, amihez egyetlen zsidó szervezet véleményét, észrevételét sem vették figyelembe.

Nem tudjuk elfogadni, hogy Szak√°ly S√°ndor t√∂rt√©n√©sz a t√∂rt√©nelmi t√©nyeket √©s a mai hivatalos √°ll√°spontot is semmibe vevŇĎ, hazug t√∂rt√©nelmi √°ll√≠t√°ssal pr√≥b√°lja menteni a magyar √°llam felelŇĎss√©g√©t a Kamenyec-Podolszkijba deport√°ltak elpuszt√≠t√°s√°ban.

Ez az √ľgy egyre nagyobb kudarcnak tŇĪnik a Fidesz sz√°m√°ra. Mindenesetre az furcsa lesz, ha a korm√°ny a zsid√≥ szervezetek n√©lk√ľl fog eml√©kezni a holokausztra.

[MTI] [Kép: holokausztemlekev2014.kormany.hu]