Múlt héten a legnagyobb zsidó szervezet, a Mazsihisz jelentette ki, hogy nem vesz részt a holokauszt emlékév kormányzati programjain. Lemondtak mindenféle ezzel kapcsolatos támogatásról is. Most a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület is bejelentette, hogy nem akarnak pénzt a kormánytól. Azzal a három dologgal van problémájuk, mint a Mazsihisznek. A közleményben így fogalmaznak:

Nem tudjuk elfogadni, hogy a Szabadság téren a német bevonulásra emlékező emlékmű álljon, kétes értelmű szimbólumokkal, a magyar államnak a holokausztért viselt felelősségét relativizálva.

Nem fogadható el, hogy a Józsefvárosi pályaudvar helyén olyan holokauszt-emlékhely és oktatási központ valósuljon meg, amihez egyetlen zsidó szervezet véleményét, észrevételét sem vették figyelembe.

Nem tudjuk elfogadni, hogy Szakály Sándor történész a történelmi tényeket és a mai hivatalos álláspontot is semmibe vevő, hazug történelmi állítással próbálja menteni a magyar állam felelősségét a Kamenyec-Podolszkijba deportáltak elpusztításában.

Ez az ügy egyre nagyobb kudarcnak tűnik a Fidesz számára. Mindenesetre az furcsa lesz, ha a kormány a zsidó szervezetek nélkül fog emlékezni a holokausztra.

[MTI] [KĂ©p: holokausztemlekev2014.kormany.hu]