Illustration for article titled Újabb támadás Dániában, később egy férfit lelőttek a rendőrök

Tegnap egy nyilvános vitán sebesített meg három rendőrt és ölt meg egy férfit egy ismeretlen fegyveres támadó. Ma hajnalban egy koppenhágai zsinagógánál is lövöldöztek, két rendőr megsebesült, egy ember meghalt. Órákkal később egy férfi lőtt a rá váró rendőrökre, akik viszonozták a tüzet, és agyonlőtték a fegyverest.

Advertisement

A dán rendőrség ma reggel közölte, úgy vélik, mindhárom ügy mögött ugyanaz a férfi áll, akit végül le is lőttek, miután tüzet nyitott a rá váró rendőrökre.

Advertisement

Az első támadás egy istenkáromlásról és szólásszabadságról tartott nyilvános vitán történt, itt a célpont valószínűleg Lars Vilks volt, egy svéd karikaturista, aki 2007-ben kutyaként ábrázolta Mohamedet. A rajzoló több életveszélyes fenyegetést kapott, vérdíjat is kitűztek a fejére, azóta folyamatosan őrzik. Az eseményen részt vett a dániai francia nagykövet is. Ők a rendezvénynek helyt adó kávézó hátsó termében vészelték át a gépfegyveres támadást. Viszont három rendőr megsebesült és egy férfi maghalt a lövöldözésben. Többféle információ kering, hogy egy vagy két fegyveres támadt a vitára. Akárhányan is voltak, elmenekültek a támadás után.

Advertisement

Vasárnap kora hajnalban a koppenhágai központi zsinagógánál volt lövöldözés, 5 km-re az első támadástól. Itt két rendőr sebesült meg, és egy férfi meghalt miután fejbe lőtték, ő egy önkéntes volt, aki épp a korábbi támadás miatt vállalta, hogy őrködik, amíg bent egy ceremóniát tartottak. A támadó itt is elmenekült.

Advertisement

Később a Nørrebro pályaudvar közelében volt lövöldözés. A rendőrök egy címet figyeltek meg, és várták, hogy az ott lakó megérkezzen. Amikor ez megtörtént, a férfi rálőtt a rendőrökre, amint észrevette őket, akik viszonozták a tüzet. A támadó meghalt, a rendőrök nem sérültek.

A BBC hangfelvétele a nyilvános vita elleni támadás első lövéseiről

Tegnap óta a dán rendőrség, titkosszolgálat, légierő és a svéd hatóságok is nagy erőkkel keresik a kávézó támadóit, helyi beszámolók szerint a városban folyamatosan szirénák és helikopterek hangját lehet hallani. Kijárási tilalmat nem rendeltek el, de arra kértek mindenkit, hogy maradjon otthon. A legfrissebb információk szerint mindhárom ügyben azonos volt a támadó, őt ölték meg végül a rendőrök.

Advertisement

Az első támadást a dán miniszterelnök hidegvérű terrorcselekménynek nevezte, és akként is kezelik az ügyet. Többek között a francia külügyminiszter és David Cameron, brit miniszterelnök is elítélte a támadást. Az ügyet a dániai francia nagykövet és több szemtanú is a Charlie Hebdo elleni támadáshz hasonlította.

A rendőrség korábban közzétette a nyilvános vitán történt támadás egyik gyanúsítottjának képét és személyleírását. Egy arabos kinézetű, de világosabb bőrű férfit keresnek, aki 185 cm magas, fekete a haja, sötétkék vagy fekete kabátban van, arcát sárga vagy piros kendő takarja, 25-30 éves lehet.

Advertisement

via Guardian, BBC

Share This Story

Get our newsletter