A kelet-ukrajnai Mariupol elleni támadás miatt újabb szankciók bevezetését helyezték kilátásba Oroszországgal szemben kedd délelőtt kiadott közös közleményükben az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői.

A tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács a közleményben emlékeztetett, hogy decemberben úgy döntöttek, „tartják az eddigi irányt”, és szükség esetén készek „további lépésekre”.

Advertisement

„Tekintettel a romló helyzetre, arra kérjük a Külügyek Tanácsának következő ülését, hogy értékelje a helyzetet, és fontoljanak meg minden megfelelő lépést, beleértve további büntetőintézkedések alkalmazását a minszki megállapodások gyors és átfogó megvalósítása érdekében” – utasították külügyminisztereiket a tagállamok vezetői.

Az uniós külügyminiszterek csütörtökön - már korábban összehívott - rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben az ukrajnai fejleményekről. A tagállamok vezetői a közleményben aggodalmuknak adnak hangot a romló biztonsági és humanitárius helyzet miatt Kelet-Ukrajnában, továbbá elítélik a Mariupol elleni „válogatás nélküli” - vagyis nem célzottan katonai célpontok ellen irányuló - rakétatámadást.

„Bizonyítékok támasztják alá, hogy Oroszország továbbra is egyre több támogatást nyújt a szeparatistáknak, ami kiemeli Oroszország felelősségét. Felszólítjuk Oroszországot, hogy ítélje el a szakadárok tetteit, és hajtsa végre a minszki megállapodásokat” - áll az állam-, illetve kormányfők nyilatkozatában.

Forrás: MTI