This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Új-Zélandé lehet a világ legkirályabb zászlaja

Illustration for article titled Új-Zélandé lehet a világ legkirályabb zászlaja

Nálam eddig az észt lobogó vezette a toplistát, de az új-zélandi zászlóverseny egyik döntőse simán jobb nála.

Advertisement

Az észt zászló

Az van, hogy kitalálták, hogy új lobogót kaphatna az ország, ha erre van igény a lakosság részéről – a jelenlegiben elég egyértelmű utalás van a gyarmati múltra a Union Jack képében. Épp ezért pályázatot hirdettek, kicsit több mint 10 ezer koncepció érkezett, ezek egy jelentős része persze valami bénán kidolgozott gyenge poén, például egy lézerszemű kiwi madár. Csakugyan fenséges teremtmény, de nyilván nem jutott be a reális opciók közé.

Advertisement

Ezzel szemben négy páfrányleveles változat igen – ez az ország nem hivatalos szimbóluma –, ezek közül a legmenőbb természetesen a fekete-fehér spirál, amely szintén egy levelet ábrázol, de még feltekeredett állapotban – a maoriknál ez a koru, az új élet, az erő és a növekedés jelképe.

Advertisement
Illustration for article titled Új-Zélandé lehet a világ legkirályabb zászlaja

Két döntősön és a jelenlegi zászlón is szerepelnek csillagok, ezek a Dél Keresztje csillagképet ábrázolják, amely a déli égbolt leghíresebb konstellációja.

Advertisement

A zászlókról népszavazás keretében dönthetnek az ottaniak, remélem átérzik, micsoda hatalom van a kezükben: úgy érzem, marad a régi, unalmas zászló, de lehet ez csak az én kiábrándult hülyeségem, és Új-Zéland lakossága végül megérzi a spirál mindent elsöprő erejét.

via Mashable

Share This Story

Get our newsletter