Illustration for article titled Új Orbán Viktorok Top 7 – ki jöhet még?

Most, hogy egyik-másik újság egyik-másik cikke szerint Lázár J. miniszterelnökség-miniszter immár a miniszterelnök utáni időkre készül, időszerű végigrohanni az elmúlt negyedszázad velünk élő történelmén. Félreértés ne legyen: ők nem lesznek, hanem jórészt voltak.

Advertisement

Az 1. új Orbán Viktor: Fodor Gábor

Illustration for article titled Új Orbán Viktorok Top 7 – ki jöhet még?
Advertisement

Aki volt

A Fidesz alapító tagja, szóvivője, az első években a párt legtöbbet szereplő embereinek egyike. 1993-ban alelnöki posztig vitte. Abban az évben egyre jobban eldurvult a konfliktus közte – aki maradt volna liberális vágányokon és közelebb ment volna a szocikhoz közeledő SZDSZ-hez – és Orbán Viktor között. Utóbbi ugyanis lassan, de biztosan hozzálátott a konzervatív fordulat előkészítéséhez. Miután kiderült, hogy az Orbán-szárny erősebb, és ő fogja nyerni a meccset, Fodor kilépett a pártból – harmadmagával –, sőt parlamenti mandátumáról is lemondott.

Advertisement

Aki lett

1994-ben belépett az SZDSZ-be, ez nem volt hülyeség, hiszen a Horn–Kuncze-kormányban miniszter lett – majd a Gyurcsány-kormányban dettó –, és a pártban is nagyot futott, a vége felé, a pusztulás előestéjén elnök is lett. A 2010-es bukás és a tagrevízió után nem újította meg magát. De nem tűnt el, csak egy időre: kitartó-ügyes pasiként 2013-ban Liberálisok néven alapított új pártot. A 2014-es választások előtt azóta is megmagyarázhatatlan módon sikerült belobbiznia magát a baloldali összefogásba, ami parlamenti mandátumot adott neki.

Advertisement

A 2. új Orbán Viktor: Wachsler Tamás

Illustration for article titled Új Orbán Viktorok Top 7 – ki jöhet még?
Advertisement

Aki volt

A Fideszbe 1988 áprilisában lépett be, neve az 1989. őszi prágai balhék idején vált ismertté – akkor kapcsolták le Deutsch Tamásékat a Vencel téren –, majd 1990-ben és 1994-ben is listáról szerzett parlamenti mandátumot. Az 1994-es választási kudarc – a korábban módfelett népszerű párt alig bírta átlépni a parlamenti küszöböt – után versenybe szállt az elnöki posztért, de simán kikapott Orbán Viktortól. A perifériára sodródott, 1998-ban már nem lehetett jelölt a pártjában.

Advertisement

Aki lett

A történtek és az elhidegülés ellenére Wachsler nem távolodott el végérvényesen a Fidesztől, az első Orbán-kormányban például jó ideig a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, az utóbbi években pedig ő vitte a Steindl Imre-programot, amelynek jegyében megújult és egész menő lett a Kossuth tér a fővárosban. Mindemellett baromi jó fotókat készít.

Advertisement

A 3. új Orbán Viktor: Áder János

Illustration for article titled Új Orbán Viktorok Top 7 – ki jöhet még?
Advertisement

Aki volt

A csornai Bronson – én kérek elnézést – 1988 áprilisában lépett be a Fideszbe, és villámgyorsan a párt egyik vezető figurája lett. Ott volt az ellenzéki és a nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon, vitt választási kampányokat, vezette a frakciót, ügyvezető alelnökösködött, az Országgyűlésnek is volt elnöke. A 2006-os választási kudarc után szomorú lett, és bár hivatalosan-nyilvánosan soha nem szállt szembe Orbán Viktorral, 2007 januárjában megjelent a Magyar Nemzetben a legendás újságcikkSchmidt Mária ante portas? címmel –, amely szerint a Vezénylő Tábornok Úr ellen fenekedő jobbos értelmiségiek új elnökként “a korábbi frakcióvezetőt, Áder Jánost nevezték meg, aki még általuk sem ismert feltételekhez köti esetleges szerepvállalását”.

Advertisement

Aki lett

Innentől kezdve Áder János – akinek egyik különös ismertetőjele, hogy rühelli Habony Gucci Árpádot – hátrébb szorult a Fidesz élvonalából, majd 2009-ben megtanult angolul és elhúzott az Európai Parlamentbe. Orbán Viktor később megbocsátott neki, és Schmitt Pál csúfos bukása után felkérte, vállalja a köztársasági elnöki posztot. 2012 májusában megválasztották, azóta utazással, horgászással és globális környezetvédelmi problémákkal foglalkozik.

Advertisement

A 4. új Orbán Viktor: Kósa Lajos

Illustration for article titled Új Orbán Viktorok Top 7 – ki jöhet még?
Advertisement

Aki volt

A Fidesz-alapítók egyike, 1990 óta parlamenti képviselő. Sokszoros pártalelnök és ügyvezető alelnök, négy cikluson, tizenhat éven át az ország második legnagyobb városának – miszerint Debrecennek – a polgármestere. Kisebbfajta kakukktojás a sorban: alighanem sose mondta hallhatóan, hogy Orbán Viktor bámely pozíciójára vágyna, de minden kudarc után voltak, akik szívesen látták volna ebben a szerepben. Jobbról is, balról is.

Advertisement

Aki lett

2014-ben nem indult újra Debrecenért, a képviselőséget választotta – dönteni kellett az új jogszabályok miatt –, arra lehetett számítani, hogy kap majd valamit a kormányban vagy a parlamentben: miniszterséget, frakcióvezetést, kutyafaszát. Nem kapott semmit, annyi maradt neki, hogy hol hülyeségeket, hol értelmesebbeket nyilatkozik, és ha teheti, koncertre megy.

Advertisement

Az 5. új Orbán Viktor: Rogán Antal

Advertisement

Aki volt

MDF-esként kezdte a politikát a Horn-ciklusban, de hamarosan a Fidelitas – a Fidesz ifjúsági szervezete – vezetői között találta magát. 1998-ban parlamenti mandátumot szerzett, akkor indult arrogáni pályafutása, melynek keretében minden gáz ügyet felvállalt a parlamentben, és mindenkinek odacsapott. Ekkortájt tört rá egyszer az őszinteségi roham, egy interjúban olyasmit talált mondani, hogy nem állnak tőle rettentő távol a miniszterelnöki ambíciók.

Advertisement

Aki lett

A 2002-es kudarc után elhajtotta Orbán Viktort – aki kabinetfőnököt csinált volna belőle –, és jó időre ki is lépett az országos politikából, az 5. kerület polgármestereként építette újra magát. Ez csak részben sikerült, amiben egyebek közt a véleményes megítésű bulvármegjelenések, a táguló lakások és a belvárosi ingatlanügyek is szerepet játszottak. Lehet, hogy utóbbiak is tehetnek róla, hogy – a politikai verőemberként egykor csak a nyomában kullogó Szijjártó Péterrel szemben – eddig nem sikerült miniszteri székhez jutnia, be kellett érnie a Fidesz-frakció vezetésével. Kormányfői és elnöki ambíciókról az elmúlt 15 évben már nem esett szó.

Advertisement

A 6. új Orbán Viktor: Navracsics Tibor

Illustration for article titled Új Orbán Viktorok Top 7 – ki jöhet még?
Advertisement

Aki volt

Az első Orbán-ciklus idején a kormány kommunikációs csapatában tűnt fel, majd egyre meredekebben ívelt felfelé politikai karrierje. A 2002-es kudarc után ő irányította az új Fidesz-program tervezését. Parlamenti képviselő 2006-ban lett, és egyből megkapta a frakció vezetését. A jogászként, politológusként, egyetemi docensként magasan képzett Navracsicsnak igen komoly elképzelései voltak a kormányzati struktúrák és a közigazgatás átalakításáról, adta magát, hogy 2010 után a közigazgatási és igazságügyi minisztériumot vezesse, sőt egyúttal miniszterelnök-helyettes legyen. Egyes infók szerint Lázár János első számú mentora volt a Fideszben. Miniszteri tevékenységének sikeressége ellentmondásos megítélésű.

Advertisement

Aki lett

2014-ben rövid időre megkapta a Külügyminisztériumot, de már akkor lehetett tudni, hogy ő is el fog húzni Brüsszelbe hamarosan, mint nem is kevesen a Fidesz egy időben még meghatározó, de menet közben Orbán Viktor privát pixiséből kizuhant politikusok közül. 2014-től az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Advertisement

A 7. új Orbán Viktor: Lázár János

Illustration for article titled Új Orbán Viktorok Top 7 – ki jöhet még?
Advertisement

Aki volt

Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester táskahordozójaként kezdte, első mentorának halála után ő nyerte el a tisztséget, vitte a várost 2002 és 2012 között. 2010-től a Fidesz frakcióvezetője, 2012-től a Miniszterelnökség államtitkára, majd minisztere. 2013 szeptembere óta Fidesz-alelnök. A kormány és a párt második legerősebb embere Orbán Viktor után. Perpill. Kemény srác. Olyanokat is írnak róla, hogy nem véletlenül mond ellent a Miniszterelnök Úrnak néha, és nem is csak azért, mert hatékony és ügyes miniszterként ezt megteheti.

Advertisement

Aki lett

Hát ezt még nem tudjuk. Az ambíció klassz dolog, de kétélű fegyver egy ilyen rendszerben. Miniszterelnök lesz Lázár János? Vagy európai parlamenti képviselő? Vagy kisebbfajta helyi potentát? Vagy valami egészen más valami? Nos, a jövőt nem látja senki sem!

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter