This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Új királyai vannak a tengereknek: a víz alatti vulkánban élő pörölycápák

A Salamon-szigetek közelében található Kavachi az egyik legaktívabb vulkán a környéken, Brennan Phillips és csapata ennek a csúcsát térképezte fel, amikor a meglepő felfedezést tették: a tűzhányó kalderájában medúzák, ráják és pörölycápák is élnek.

Ez – hogy ilyen nagyméretű állatok élnek ott – pedig látszólag ellentétben van azzal, amit a vulkánról eddig tudtak, mondja Phillips. A rendszeresen kitörő vulkán közelében forró és savas a víz, a közelbe merészkedő búvárok nem is bírták sokáig, vagy a forróság üldözte el őket, vagy enyhe égési sérüléseket szenvedtek.

Advertisement

Úgyhogy már az is nagyon érdekes, ezek az állatok hogyan alkalmazkodtak ezekhez a körülményekhez, de ami talán még izgalmasabb kérdés, mit csinálnak, amikor kitör a vulkán. Rendszeresen elpusztulnak az itt élő egyedek? Elmennek? Észlelni tudják valahogy, mielőtt előtörne a gőz és a láva? Phillips azt mondja, ők is féltek, hogy alattuk tör ki a tűzhányó, viszont azt hallani lehetett volna – talán az állatok is így érzékelik, még nem túl későn, hogy mi készül.

via io9, NatGeo

Share This Story

Get our newsletter